Lipsa de sare ne prostește! Secretele ascunse de populație despre consumul de sare și grăsimi – dr. Ioan Iamandescu
Regretatul profesorul universitar doctorul Ioan-Bradu Iamandescu a dezvăluit într-un articol pentru „AMPress” câteva din secretele ascunse de populație despre noile reglementări privind alimentația.
Dr. Iamandescu a fost o somitate în domeniul alergologiei, cercetător recunoscut la nivel european, cu studii valoroase de psihosomatică aplicate în diverse afecțiuni.
Cuprins
EVITAȚI EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI GRĂSIMI – fals sau adevărat?
Unul din ultimele sale materiale se referea la consumul de sare, zahăr și grăsimi. Un avertisment care ni se difuzează zilnic la televizor este să evităm sarea, zahărul și grăsimile în exces.
Nimeni nu știe însă cât anume înseamnă prea mult și în ce cantități încep să fie dăunătoare aceste ingrediente.
Calculul trebuie făcut în funcție de greutatea corporală a fiecărei persoane, dar și de stilul său de viață. Sfatul nu este, deci, general valabil.
Aportul de sare depinde inclusiv de tipul de apă pe care îl bem. Locuitorii zonelor montane au acces la o apă mult mai curată și magnetizată decât cei din orașe.
Dr. Iamandescu atrage atenția că nu suntem toți la fel. Avem grupe sangvine diferite și un factor RH (purtătorul de oxigen din sânge) diferit.
La unele persoane predomină cuprul în sânge și au un RH negativ. Alții (cei mai mulți), au mai mult fier în sânge și un RH pozitiv.
LIPSA DE SARE DIN SÂNGE ne prostește!
Dr. Iamandescu spune că sarea dă naștere la un electrolit principal. Când acesta lipsește din sânge, transferul de informații către creier ajunge mult mai încet. Viteza este de 11.000 de ori mai mică.
„Mai simplu spus, lipsa sării din sânge prostește!” Dr. Iamandescu este de părere că se urmărește reducerea consumului de sare pentru ca populația să devină o „legumă”.
Reclamele televizate care avertizează că excesul de sare dăunează sănătății ne pot duce pe o pistă greșită. Alcoolul și tutunul nu sunt oare mai periculoase decât sarea?
Când cineva ajunge în spital, regimul pe care este pus imediat este cel fără sare. Mâncarea fără sare „taie legăturile informaționale cu creierul, ca să poată trimite medicamentele peste tot în corp”.
Pentru a înțelege mai bine, consumul insuficient de sare duce la amorțirea creierului astfel încât reacția la medicamente să fie nulă.
În lipsa sării din sânge, pacientul nu dezvoltă alergii la medicamente, așa cum ar fi normal.
ZAHARURILE NATURALE – esențiale pentru creier și vitalitate
Un alt element esențial pentru sănătate este zahăr, spune medicul alergolog. Însă nu vorbește despre zahărul alb, rafinat, ci de zaharurile naturale, prezente în alimentele vegetale.
„Vorbim de zahărul natural din fructe sintetizat de natură cu ajutorul apei. Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine, naturală”.
Acest tip de zahăr natural este crucial pentru vitalitatea organismului, atât la copii, cât și la adulți.
„Atenția, concentrarea, vin din zaharurile naturale. Și evoluția dvs.!”
GRĂSIMILE sunt dăunătoare – un alt mit spulberat
Un alt îndemn greșit este să evităm consumul de grăsimi. Or, aceste substanțe sunt esențiale pentru sinteza hormonilor în glandele suprarenale și ovare.
„Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare. Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor”.
Nivelurile prea mici ale colesterolului din sânge – la care se ajunge prin administrarea de medicamente anti-colesterol – induc numeroase probleme de sănătate. Afectează imunitatea, inima și sistemul nervos.
Colesterolul scăzut duce la „apariția depresiei, comportamentului violent, sinucidere, creșterea riscului de infarct miocaridic și mai ales o slabă funcționare a sistemului imunitar”.
În urmă cu câteva decenii, o persoană cu un aport zilnic de 300 mg de colesterol era considerat normal. Între timp, normele au fost reduse la 200 mg pe zi.
„Imediat au apărut 36 de milioane de „bolnavi” și 4,3 de miliarde de dolari pe an câștig dintr-un foc”.
Ciobanul român trăiește mult și bine cu slănină, pită și pălincă
Românul de la țară, ciobanul nostru autentic a știut să se ghideze după intuiția sa firească. El nu avea nevoie de studii, de specialiști în sănătate care să îi spună ce să mănânce și cum să trăiască.
„Tot cu slănina, pita, ceapa și pălinca trăiește! Nu face exces și trăiește mult și bine. Cum ați vrea să-și crească altfel oile, să lupte cu frigul, cu ploile cu lupii? Și toate astea până pe la 60-70 de ani, cu un cojoc mitos de 40 de kilograme pe umeri și bâta în mână! Acum, trageți dvs. concluziile.”
BEȚI APĂ CALADĂ, nu rece
Apa nu trebuie băută la întâmplare și la orice oră. Dr. Iamandescu ne sfătuiește să luăm exemplu de la popoarele estice care beau ceai fierbinte în timpul mesei pentru o digestie mai bună.
Apa rece consumată în timpul mesei sau postprandial „solidifică hrana uleioasă pe care tocmai am înghițit-o. Va încetini digestia”.
În urma reacției sale cu acidul, apa este rapid absorbită în intestin, înaintea hranei solide. În clipele următoare va fi convertită în grăsime. Acest lucru poate duce la cancer.
„Este cel mai bine să se bea supa fierbinte sau apă caldă după mâncare”.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Adevărata cauză a colesterolului crescut din sânge, pe care puțini o cunosc
Ouăle cresc colesterolul și înfundă arterele? – analiza surprinzătoare a doctorului Sten Ekberg
Cele două secrete ale longevității: masa la ore fixe și apa cu sare – Adrian Vornicu
Dieta cu fructe și salate crude topește grăsimea și face corpul curat și suplu – dr. Robert Morse
Sursă articol: AMPress, Prof. univ. Dr. Ioan-Bradu Iamandescu – Sarea din sânge: https://ampress.ro/prof-univ-dr-ioan-bradu-iamandescu-sarea-din-sange-secretul-anticanceros-taina-medicala/
Excelent articol!