Tinctură de turmeric – rețetă pentru digestie, ficat, inimă, cancer

Turmericul este una din cele mai folosite plante în medicina naturală. Rădăcina și compușii săi se adresează unui spectru larg de afecțiuni și simptome.

Principala proprietate a turmericului este aceea de combatere a inflamației cronice – interne și externe.

Tinctura de turmeric – reteta pentru digestie, ficat, inima, inflamatii, cancer

Tinctura de turmeric – reteta pentru digestie, ficat, inima, inflamatii, cancer: Jigsawstocker

Antidotul bolilor moderne

Având în vedere că inflamația se află la baza celor mai multe boli, turmericul poate fi considerat un adevărat antidot al maladiilor din zilele noastre. Ne referim aici la bolile cardiovasculare, metabolice, neurologice, articulare, cuatante, oncologie.

Coreene, botanist clinic din Ontario ne dezvăluie un mod simplu de a transforma turmericul într-un produs terapeutic. Este vorba despre o tinctură medicinală, obținută din rizomii plantei.

Unde găsesc rădăcină proaspătă de turmeric

Foarte mulți își doresc să procure rădăcină proaspătă de turmeric. Aceasta se găsește mai greu decât rădăcina de ghimbir.

Doar câteva magazine mari o comercializează, precum Auchan sau Mega Image. Însă o puteți comanda și online (ex. de AICI).

Autoarea rețetei de mai jos spune că tinctura de turmeric poate fi făcută și din pulbere/pudră, însă procesul de filtrare va fi mai dificil.

Compușii medicinali sunt mai concentrați în rădăcina proaspătă decât în pulberea obținută din turmeric uscat. Așadar, dați-vă tot interesul să găsiți rădăcină proaspătă de turmeric pentru această rețetă.

Cum se face tinctura de turmeric – rețetă

Raportul de turmeric și alcool folosit la această rețetă este de 1:5. Această informați vă poate ajuta dacă nu aveți un cântar.

O altă notă orientativă este să umpleți borcanul pe care îl folosiți pe un sfert cu turmeric tocat și să completați cu alcool până sus.

Ingrediente

  • 90 g de rădăcină proaspătă de turmeric
  • 450 ml de vodcă

Mod de preparare

Turmericul are un pigment intens și pătează ușor orice suprafață sau ustensilă pe care o folosiți. Autoarea recomandă să folosiți un tocător vechi sau care poate fi murdărit.

Spălați bine rădăcinile de turmeric. Dacă sunt bio, nu este necesar să le curățați de coajă. După ce s-au uscat complet și nu mai au apă pe ele, tocați-le mărunt cu un cuțit lat. Trebuie să vă mișcați repede, deoarece rădăcina se oxidează.

Puneți rădăcina tocată în borcan și turnați alcoolul. Așezați o bucată de hârtie de copt pe gura borcanului și apoi înfiletați capacul. Aceasta va crea o barieră și va preveni ruginirea metalului.

Agitați recipientul bine. Etichetați borcanul cu numele plantei și data preparării tincturii.

Lăsați borcanul să stea într-un loc întunecos minim 3 luni. Cu cât mai mult stă la macerat, cu atât mai puternică va fi tinctura. Rădăcinile pot fi lăsate în alcool luni de zile fără probleme.

Beneficiile turmericului

Rădăcina de turmeric are un loc important în fitoterapia modernă. Este unul din cele mai puternice remedii antiinflamatoare și antioxidante ale naturii.

Correne spune că turmericul este o plantă fierbinte, care nu trebuie administrată în mod individual. Ea trebuie combinată cu alte plante. Fierbințeala ei ajută compușii din plante să ajungă acolo unde trebuie.

De pildă, face o pereche bună cu ghimbirul într-un raport de 5:10 (ghimbir-turmeric).

Correne o recomandă în diverse formule (digestive, hepatice, detoxifiante etc.), în proporție de maxim 25%. Ambele au efecte antiinflamatoare și digestive.

Turmericul este un digestiv antispasmodic și carminativ. Va ajuta în afecțiunile digestive funcționale, precum gaze, indigestie și balonare”.

Susține atât digestia, cât și ficatul și bila. Protejează ficatul de toxicitate. Poate fi inclusă în formulele de detoxifiere a corpului.

„Este o plantă hepatică uimitoare. Va ajuta la creșterea producției biliare”.

Toată lumea vorbește despre acțiunea sa antiinflamatoare. Această plantă are proprietățile cardioprotectoare remarcabile.

Scade colesterol, normalizează lipidele din sânge și tensiunea arterială. Fiind o plantă cardiacă, susține mușchiul inimii.

Rădăcina de turmeric modulează de asemenea funcțiile sistemului imunitar și răspunsul inflamator. S-a dovedit benefică în bolile autoimune, precum tiroidita Hashimoto, psoriazis sau artrita reumatoidă.

Nu mai puțin valoros este aportul său în cancer. Turmericul este deopotrivă un agent preventiv și curativ în bolile canceroase.

Studiile au arătat că are proprietăți antimutagenice, anti-angiogenice și antitumorale. Previne și încetinește creșterea celulelor canceroase, combate metastazele și totodată crește eficiența chimioterapiei și radioterapiei. Îmbunătățește calitatea vieții pacienților și mărește speranța de viață.

Preparatele din turmeric au o rată foarte mică de absorbție (1-3%). Însă Piperul negru și grăsimile ajută corpul să absoarbă compușii medicinali din această plantă.

Așadar, când consumați turmeric, asociați-l cu un praf de piper sau cu o sursă de grăsime (unt, lapte, iaurt, smântână).

Precauții și contraindicații

Turmericul este o plantă sigură, lipsită de toxicitate, fiind de altfel folosit și ca aliment.

Atunci când creștem doza și îl utilizăm în scop terapeutic, trebuie să fim atenți la interacțiunile acestuia cu anumite medicamente.

Correne spune că dacă luați medicamente cu o acțiune similară turmericului, este indicat să cereți sfatul unui specialist în plante.

Turmericul produce efecte similare medicamentelor pentru hipertensiune, colesterol, ficat etc.

Alte precauții se impun pe perioada sarcinii și alăptării.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pe bază de turmeric:

Cremele cu turmeric reduc severitatea durerilor de genunchi și osteoartrită
Pastă de miere, turmeric, ghimbir și salcie pentru dureri articulare și musculare
Lapte cu turmeric și lavandă pentru relaxarea corpului
Ceaiul de turmeric este benefic pentru imunitate, diabet, colesterol, dureri articulare – dr. Josh Axe

Surse articol:

1. Spiraea Herbs, How to make turmeric tincture: https://www.youtube.com/watch?v=kADLxPOs-Og&ab_channel=SpiraeaHerbs
2. Mayo Clinic, Curcumin: can it slow cancer growth? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/curcumin/faq-20057858
3. Mansouri K, Rasoulpoor S, Daneshkhah A, Abolfathi S, Salari N, Mohammadi M, Rasoulpoor S, Shabani S. Clinical effects of curcumin in enhancing cancer therapy: A systematic review. BMC Cancer. 2020 Aug 24;20(1):791. doi: 10.1186/s12885-020-07256-8. PMID: 32838749; PMCID: PMC7446227.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.