Coada-șoricelului, aliatul nr. 1 în răceală și gripă – reduce febra, inflamația, secrețiile)

Coada-șoricelului este utilizată de secole în răceli. Este ceaiul spre care cunoscătorii se îndreaptă imediat ce simt că îi paște o răceală.

Și totuși, puțini dintre noi o folosim în acest scop.

Coada-soricelului, aliatul nr. 1 in raceala si gripa - reduce febra, inflamatia, secretiile

Coada-soricelului, aliatul nr. 1 in raceala si gripa – reduce febra, inflamatia, secretiile

Coada-șoricelului are efecte antivirale, antimicrobiene, antiinflamatoare, antifebrile

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este un remediu eficient pentru răceala obișnuită, tuse, gripă, pneumonie și alte afecțiuni respiratorii.

În pandemia de COVID a fost studiată activitatea sa virucidă. Studiile au demonstrat că această plantă are capacitatea de a dezintegra membrana virusului SARS-CoV-2.

Unul din compușii săi – luteolina – inhibă sau scade enzima ciclooxigenaza II asociată cu inflamația. Cercetătorii susțin că planta combate infecția COVID-19 prin efectele sale antivirale și antiinflamatoare.

Coada-șoricelului are de asemenea proprietăți antimicrobiene, anti-catarale și sedative.

Ceaiul de coada-șoricelului trebuie administrat la primele simptome de răceală sau gripă. Însă poate fi util și după ce răceala s-a instalat deja.

Susține procesul de febră și eliminarea toxinelor

Ceaiul de coada-șoricelului este deseori inclus în formulele de ceaiuri diaforetice, care scad febra și accelerează procesul de vindecare a unei răceli.

Această plantă deschide porii și induce transpirația. Cu cât mai mult se încălzește corpul și transpiră, cu atât mai eficient sunt eliminate toxinele și patogenii și boala dispare mai repede.

Botanistul Peter Jackson-Main spune că această plantă elimină virusul rapid prin transpirație în faza de febră.

Usucă secrețiile excesive, reduce inflamația 

Coada-șoricelului are proprietăți astringente, prin care ajută la tratarea tusei umede sau productive, a secrețiilor nazale sau infecțiilor sinusurilor.

Usucă excesul de mucus din tractul respirator. Reduce inflamația membranelor mucoase ale nasului și gâtului. Poate fi folosită inclusiv în alergiile sinusurilor.

Moduri de utilizare

Contra durerilor în gât, botanista Rosalee de la Foret recomandă utilizarea ceaiului de coada-șoricelului sub formă de gargară sau a unui spray cu tinctură de coada-șoricelului.

În tusea cronică însoțită de spută sângeroasă se poate prepara un sirop din frunzele plantei.

Flegma rece și umedă din plâmâni poate fi combătută cu ceai de coada-șoricelului și angelică.

Preparați un ceai din coada-șoricelului și eucalipt (frunze sau ulei esențial). Inhalați aburii fierbinți. Ajută la decongestionarea sinusurilor.

În caz de tuse, gât uscat sau iritat din cauza tusei, coada-șoricelului poate fi combinată cu plante mucilaginoase care au efect calmant, precum rădăcină de nalbă sau lemn-dulce.

Un studiu din 2019 a arătat că o formulă de plante care include coada-șoricelului este eficientă împotriva amigdalitei acută non-bacteriane la copii de 6-18 ani. Formula conținea coada-șoricelului, coada-calului, rădăcină de nalbă, frunze de nuc, scoarță de stejar și păpădie.

Ceai de coada-șoricelului pentru răceală și gripă

Plantele se folosesc în stare uscată. În acest amestec se poate folosi de asemenea roiniță.

Ingrediente

 • ¼ cană de coada-șoricelului (frunze și flori)
 • ¼ cană de flori de soc
 • ¼ cană de măceșe
 • o mână de mentă
 • 2 căni de apă clocotită

Mod de preparare

Toate plantele se pun într-un borcan. Peste ele se toarnă apoi apa clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat jumătate de oră.

Sorbiți ceaiul cu înghițituri mici. Autoarea rețetei spune că acest ceai ameliorează disconfortul general cauzat de o răceală sau gripă. Poate fi utilizat și în cazul copiilor mărișori.

Prin efectele lor diaforetice și relaxante, coada-șoricelului și socul reduc stările neplăcute de febră și agitație.

Ceai pentru răceala fierbinte și umedă

Ingrediente

 • 3 g de coada-șoricelului
 • 4 g de mentă
 • 4 g de flori de soc
 • 3 g de lumânărică
 • 2 g de gălbenele
 • 4 căni de apă

Mod de preparare

Plantele se lasă la infuzat în apă minim 20 de minute. Ceaiul strecurat se bea fierbinte în cursul zilei.

Băi la copiii răciți cu febră

Se face o infuzie concentrată din 30 g de coada-șoricelului și 1 litru de apă. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară și se toarnă în apa de baie, potrivită ca temperatură. Sau se pot aplica pe corp comprese înmuiate în acest ceai.

Precauții și contraindicații

Nu consumați această plantă mai mult de 2 săptămâni la rând. Coada-șoricelului este contraindicată în sarcină.

Atenție! Coada-șoricelului poate fi confundată cu unele plante otrăvitoare, precum cucuta. Atenție la aspectul florilor.

Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae pot fi sensibile și la coada-șoricelului.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru răceală și gripă:

Ceai pentru calmarea febrei în răceală sau gripă
Elixir pentru răceală, gripă și imunitate – dă rezultate de la primele simptome
Ceai antiviral din 3 plante, foarte bun în răceală, gripă și febră
Cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă

Surse articol:

1. Herbs with Rosalee, Health benefits of yarrow plant + yarrow tea for colds and flu: https://www.youtube.com/watch?v=C14JI2lg6Yw&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. College of Naturopathic Medicine, Help shift your viral infection with this herb: https://www.naturopathy-uk.com/courses-eu/courses-health-tips/
3. Amber Shenan, Yarrow as a natural support for fever and flu, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/yarrow-as-a-natural-remedy-for-fever-and-flu/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.