Cremă cu salvie pentru transpirația excesivă a mâinilor și picioarelor – ușor de făcut în casă

Salvia este folosită ca remediu pentru transpirația excesivă din cele mai vechi timpuri.

A fost aprobată și de experții din Comisia E. a Germaniei, care se ocupă cu reglementarea produselor naturiste. Aceștia confirmă că preparatele din salvie sunt utile în tratamentul hiperhidrozei.

Crema cu salvie pentru transpiratia excesiva a palmelor si picioarelor - reteta

Imagine sugestiva: Crema cu salvie pentru transpiratia excesiva a palmelor si picioarelor – reteta

Este de asemenea recomandată împotriva bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, fiind o plantă valoroasă pentru femeile aflate la menopauză.

Salvia are proprietăți antiperspirante

Salvia are proprietăți antibacteriene și antifungice. Este utilă împotriva transpirației urât mirositoare prin faptul că reduce numărul de bacterii din piele.

Citește și – Ce putem prepara din frunzele de salvie – o plantă de mare ajutor în infecții, dureri, tulburări nervoase  și multe alte probleme de sănătate

Totodată, salvia conține acid tanic, un compus cu efect astringent. Acesta strânge glandele sudoripare și reduce cantitatea de sudorație.

Cum se folosește salvia împotriva transpirației excesive

De acțiunea antiperspirantă a salviei putem beneficia dacă o folosim sub formă de ceai, tinctură sau unguente.

La fel de bune sunt și capsulele cu salvie. Dr. Low Dog recomandă persoanelor care suferă de transpirație excesivă să ia câte 2 capsule de 1000 mg de salvie pe zi.

Spălături cu ceai de salvie

Ceaiul se prepară din 1-2 lingurițe de plantă uscată și 2 căni de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.

Cu infuzia răcită complet se fac spălături ale axilelor, palmelor și picioarelor. Se pot face și băi generale dacă există un miros corporal persistent din cauza transpirației.

Băi de picioare cu salvie

Pentru băi de picioare, se folosesc 50 g de frunze de salvie și 300 ml de apă clocotită. Planta se lasă la infuzat 10 minute. Infuzia strecurată și răcită se adaugă într-un lighean cu apă călduță.

Băile de picioare durează 10 minute. Procedura se poate face zilnic pentru rezultate satisfăcătoare.

Citește și – Spray cu salvie și oțet – rețetă pentru dureri în gât, transpirație excesivă, mătreață

Cremă cu salvie 

Dacă aveți acces la planta proaspătă sau uscată (cumpărată de la magazinele naturiste), puteți face din ea o cremă.

Puneți câteva frunze de salvie proaspătă într-un borcan. Turnați peste ele ulei. Așezați un prosop pe fundul unei crăticioare și puneți borcanul pe prosop. Turnați apă în cratiță, fără să depășească gura borcanului.

Așezați cratița pe foc și lăsați uleiul la bain-marie 30 de minute. Strecurați-l prin tifon și adăugați în uleiul fierbinte o bucățică de ceară mărunțită sau dată pe răzătoare. Rețineți că la fiecare 200 ml de ulei se folosesc circa 30 g de ceară.

Amestecați cu un bețișor în compoziție, pentru a ajuta la dizolvarea bucăților de ceară. După răcire, compoziția se solidifică și poate fi folosită ca o cremă.

Se folosește ca un deodorant natural. Aplicați-o pe palme, pe picioare, sau chiar pe axile. În cazul în care aveți și bufeuri (menopauză), puteți masa tot corpul cu această cremă.

Dacă nu aveți salvie proaspătă, folosiți frunze uscate de salvie. Puneți-le în ulei fierbinte (40 grade C) și lăsați-le la macerat 2 săptămâni, apoi strecurați uleiul și continuați cu prepararea unguentului.

Citește și – Cum să-ți detoxifici axilele și să nu mai miroși a transpirație (2 rețete naturale)

Uleiul de salvie poate fi folosit și așa, simplu, fără să îl transformați în unguent. Se pot adăuga și câteva picături de ulei esențial de salvie pentru a-i spori efectele.

Surse articol:

1. Andrew Weil, Sage for excess sweating? https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/disease-disorders/sage-for-excess-sweating/
2. Iherb, Natural remedies for sweating: https://ro.iherb.com/blog/natural-remedies-for-sweating/316
3. Nikel Cosmetics, Herbal bath as a solution to sweaty hands and feet: https://www.nikelcosmetics.com/herbal-bath-as-a-solution-to-sweaty-hands-and-feet-n104
4. Perspirex, Sage – the natural medicine for sweating and hot flashes: https://www.perspirex.com/blog/sage/
5. Prăjituri și Bucate Gustoase cu Kammellia, Transpirație – unguent cu salvie: https://www.youtube.com/watch?v=A_y1WMGHEZI&ab_channel=PrajiturisiBucategustoasecuKammellia

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.