Postul este una din cele mai ieftine intervenții pentru lungirea vieții – Arhid. Sorin Mihalache

Pauzele alimentare sunt nu doar indicate și necesare, ci chiar recomandate pentru păstrarea unei sănătăți optime.

Restricția calorică are numeroase beneficii, mai ales acolo unde există deja anumite boli.

Postul este una din cele mai ieftine strategii de lungire a vietii

Postul este una din cele mai ieftine strategii de lungire a vietii: TRINITAS TV

Studiile recente au arătat că postul intermitent ameliorează afecțiunile din cadrul sindormului metabolic, precum hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, hiperglicemia, diabetul, obezitatea.

Postul provoacă schimbări benefice majore în corp

O perioadă prielnică de practicare a postului intermitent sau a postului negru este intervalul de 47 de zile care precede praznicul Sfintelor Paști.

Creștinii au ocazia să ajuneze în fiecare zi pe parcursul Postului Mare, după cum indică rânduiala tipicului bisericesc, cu excepția zilelor de sâmbătă, duminică și sărbători.

Părintele Sorin Mihalache – licențiat în matematică și teologie, masterand în psihologie, filosofie și fizică teoretică – spune că postul negru are beneficii demonstrate științific.

Din punct de vedere medical, actul de postire determină schimbări majore în corp. Sunt cel puțin trei domenii în care postul produce un impact uimitor: neurogeneza, neuroplasticitatea și longevitatea.

Postul stimulează producția de neuroni noi

Persoanele care fac mănâncă rar dau ocazia creierului să producă celule nervoase noi.

Timp de aproape un secol s-a crezut că de la o anumită vârstă, creierul devine incapabil să dea naștere la noi neuroni.

Cercetările de ultimă oră au demonstrat însă contrariul. Neurogeneza este posibilă în anumite regiuni ale creierului, precum în girusul dentat.

„Persoanele care postesc își potențează această naștere de neuroni noi. Din perspectivă spirituală creștină, noi am spune de fapt că postul ajută la înnoirea minții într-un fel”.

Postul crește capacitatea de învățare

Al doilea domeniu în care postul dă rezultate bun este domeniul neuroplasticității, spune Părintele Mihalache.

Postul sporește creșterea factorului neurotrofic derivat din creier. Acesta este un fel de asistent al plasticității cerebrale.

Citește și – Postul de 17 ore stimulează repararea celulelor și vindecarea organismului

Factorul neurotrofic derivat din creier contribuie la producția de noi conexiuni între celulele nervoase și crearea de rețele neuronale noi.

Mai pe înțelesul tuturor, cei care postesc câștigă o capacitate mai mare de învățare, de acumulare a unor informații noi.

Postul prelungește durata vieții

Al treilea beneficiu al postului menționat de Arhidiaconul Sorin Mihalache este prelungirea vieții.

Această descoperire a fost făcută de biologul american Elizabeth Blackburn, care a primit de altfel Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 2009.

„Persoanele care postesc își lungesc aceste brațe telomerice de la capătul cromozomilor, facilitând o copiere celulară mai bună, cu mai puține erori. De aici și legătura care s-a și făcut în zona medicală între postire și longevitate”.

Din acest motiv, postul este considerat unul din cele mai ieftine mijloace de a ne prelungi viața.

„Înfometarea ca strategie de lungire a vieții, adică postul în special”.

Un studiu început în anul 1989 și finalizat în anul 2014 a arătat că restricția calorică promovează într-adevăr longevitatea. Studiul a durat 25 de ani și a fost publicat în jurnalul „Nature Comunications”.

Simpla reducere a caloriilor zilnice – fără privarea de nutrienții esențiali – poate extinde viața ciupercilor, musculițelor și rozătoarelor cu 40%.

Citește și – Postul intră în cura de însănătoșire a tuturor bolilor

Studiul de mai sus a fost realizat pe maimuțe. O parte din ele au fost puse pe o dietă restrictivă (minus 30% calorii), în timp ce restul a avut acces la o cantitate nelimitată de hrană.

Maimuțele care au mâncat mai mult au avut un risc de 2,9 ori mai mare de a se îmbolnăvi și un risc de deces de 3 ori mai mare.

Acest studiu demonstrează că restricția calorică sau postirea încetinește apariția bolilor și a decesului.

Surse articol:

1. TRINITAS TV, Arhidiacon Sorin Mihalache, Postul are beneficii incredibile pentru creier: https://www.youtube.com/watch?v=kv-g__39ieg&t=1s&ab_channel=TRINITASTV
2. Catharine Paddock, New monkey study suggests caloric restriction does promote longevity, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/274929

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.