Un truc uimitor care crește pe loc buna-dispoziție, bucuria și mulțumirea

Există un „truc” uimitor care ne ajută să scăpăm de proasta dispoziție și de stres. Este vorba despre bunătate și despre a fi bun cu ceilalți.

Aceasta este concluzia autoarei britanice Claudia Hammond. 

Un truc uimitor care reduce pe loc proasta dispozitie, depresia, nemultumirea

Un truc uimitor care reduce pe loc proasta dispozitie, depresia, nemultumirea: Dr. Rangan Chatterjee

Există mai multă bunătate în lume decât arată știrile

Trebuie să apreciem bunătatea. Acest sentiment stă la baza oricărei relații umane. Prin bunătatea și empatia arătate de ceilalți, putem depăși mai ușor momentele dificile din viață. 

Să ne ascultăm unii pe alții. Să ne înțelegem și să comunicăm, pentru a fi și a rămâne în comuniune.

Există mai multă bunătate în lume decât credem. Chiar dacă știrile prezintă doar veștile proaste și faptele rele, care arată opusul bunătății.

Este important să căutăm și să vedem bunătatea peste tot, spune autoarea britanică.

Faptele bune sunt peste tot în jurul nostru. Trebuie doar să ne formăm ochiul pentru a le recunoaște.

Faptele bune cresc buna dispoziție

Știința a demonstrat că actele de bunătate ne fac să ne simțim bine. Ne ridică moralul, ne insuflă curaj. Ne dau bucurie.

Când cineva face o faptă bună față de tine, îți crește pe loc buna dispoziție și devii mai fericit.

La fel stau lucrurile și invers, cu cel care oferă. Autorul acelei fapte bune simte la rândul său un sentiment de bucurie și împlinire. Conștiința îi spune că a făcut un lucru bun și drăguț.

Autoarea britanică a scris în una din cărțile sale că atunci când te porți cu compasiune, îmbunătățești viața celorlalți, dar și a propriei tale vieți.

Sunt o grămadă de experiemente care confirmă acest lucru. În unul din ei, au oprit oameni pe stradă dimineața și le-au dat 5 sau 20 de dolari. Jumătate din ei au fost rugați să cheltuie banii în favoarea lor, iar ceilalți au fost rugați să facă un bine cuiva din acei bani.

Când s-au întâlnit din nou la ora stabilită, cei care au făcut o faptă bună cu banii primiți se simțeau mai bine.

Erau mai bucuroși, mai împliniți decât cei care și-au cumpărat lor ceva.

Când săvârșești fapte bune ești mai fericit și mai sănătos

Când faci ceva pentru altcineva obții mai multă satisfacție. Sfinții Părinți spun că a dărui este mai bine decât a primi. Iată că știința și experiența confirmă acest lucru.

Această compasiune nu bucură doar conștiința. Merge mai departe și crește nivelul de sănătate – atât cea mentală, cât și cea fizică.

Amabilitatea, bunăvoința, gentilețea față de ceilalți au efecte importante asupra stării noastre de spirit, dar și în plan biologic.

Mai mult decât atât, bunătatea și prietenia acționează ca un amortizor pentru stres și surmenajul psihic.

Citește și – Roinița – planta care reduce nivelul de stres la zero

Studiile au arătat că până și simpla amintire a unui gest de bunătate făcut cuiva te face să te simți mai bine în acel moment.

Chinezii au descoperit ceva și mai uimitor: devii pur și simplu mai puternic (poți să ridici greutăți mari) atunci când ai o astfel de amintire.

Aceste efecte sunt incredibile. Beneficiile sunt mai profunde și complexe decât credem.

Bunătatea scade stresul și crește longevitatea

Bunătatea oferită îi face pe oameni fericiți. Ba chiar îi ajută să trăiască mai mult. Atunci când se îmbunătățește dispoziția, automat scade stresul și crește imunitatea.

Nu este de mirare de ce studiile realizate de cercetători din domeniul psihologiei și neuroștiinței arată că bunătatea reduce stresul și crește longevitatea.

Ce înseamnă bunătatea?

Bunătatea stă în gesturile mici, pe care le putem face pentru a bucura pe cineva sau a face cuiva ziua mai frumoasă.

Autorul podcastului, dr. Rangan Chatterjee a dat un exemplu de faptă bună care poate aduce cuiva un zâmbet pe față.

Chiar în dimineața de dinaintea podcastului a intrat într-o cafenea. A comandat două cafele, una pentru el și una pentru soția lui. După care s-a gândit să mai plătească o cafea, în avans, pentru următorul client.

În timp ce ieșea din magazin, a văzut persoana care intra, dar nu a rămas să îi vadă reacția. Faptele bune făcute sub anonimat au și mai multă valoare decât cele „semnate”.

Bunătatea nu înseamnă însă doar acte de milostenie sau oferirea de cadouri. Înseamnă și empatie. Înseamnă să îl asculți pe celălalt, să îi fii alături într-un moment greu. Înseamnă o îmbrățișare.  

Bunătate mai înseamnă de asemenea să ierți pe cineva, spune Claudia Hammond.

Bunătatea este contagioasă

Cu cât practici mai mult bunătatea, cu atât te deprinzi cu ea și îi contaminezi și pe ceilalți să fie buni.

Sunt studii care au arătat că dacă la o strângere de fonduri cineva donează mai mult decât cel de dinainte, donația ia o direcție ascendentă. Donatorii sunt încurajați să dea mai mult și mai mult.

De ce nu facem suficiente fapte bune?

Un studiu realizat de Claudia Hammond a dezvăluit motivele pentru care oamenii nu fac suficiente acte de bunătate, deși ar vrea.

Citește și – 20 de minute în natură – leacul cel mai simplu împotriva anxietății și stresului

Cei mai mulți nu au timpul necesar pentru aceasta. Alții se sfiesc să fie buni cu ceilalți din cauză că se tem să nu fie interpretați în mod greșit, respinși sau luați în râs.

Trăim într-o societate în care ne simțim extrem de stresați, obosiți, aglomerați, presați de timp, grăbiți.

Disponibilitatea sufletească de a fi atenți la nevoile celorlalți

Referitor la lipsa de timp, este adevărat că atunci când ne simțim stresați ne închidem în noi înșine și bunătatea nu mai este o prioritate, remarcă dr. Chatterjee.

Dacă într-o zi aglomerată cineva ne supără și comportamentul nostru nu mai este unul pozitiv, trebuie să conștientizăm că aceasta se datorează stresului major în care ne aflăm.

Înainte de a reacționa cu impulsivitate trebuie să ne gândim puțin. Dacă cineva ne-ar supăra într-o zi de duminică sau într-o zi când toate merg bine, cu siguranță am răspunde cu eleganță și bunătate.

Chiar dacă bunătatea este în firea noastră, nu suntem întotdeauna disponibili sufletește pentru a fi buni cu ceilalți. Avem de luptat cu propriul egoism.

În multe situații este nevoie de efort să faci bine și să fii bun cu ceilalți. Însă asta face parte din propria noastră evoluție și desăvârșire spirituală.

Sursă articol: Dr. Rangan Chatterjee, The surprising hack to instantly reduce stress, anxiety & depression – Claudia Hammond: https://www.youtube.com/watch?v=eh0dbu8b3io&list=PLwAWbIQiqJ0D2gn5UJBPSOzvLROyqSl7f

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.