Ridichea – detoxifiantul ficatului, drenorul rinichilor și decongestionantul căilor respiratorii
Ridichea poate fi considerată o adevărată plantă medicinală. Face parte din familia cruciferelor, „moștenind” beneficiile celorlalte rudenii ale sale, precum broccoli și varza.
Legumele crucifere au un potențial farmacologic uriaș.
Părțile aeriene și subterane ale ridichilor sunt folosite în medicina tradițională contra tulburărilor stomacale, infecțiilor urinare, inflamațiilor hepatice, problemelor cardiace și ulcerelor.
Ridichea are un conținut bogat în vitamina C, care îi dă proprietăți anti-scorbutice. Datorită iodului, este utilă împotriva rahitismului.
În ridiche se găsesc de asemenea sulf și magneziu. Compușii sulfurați sunt înzestrați cu efecte antiseptice și pectorale.
Cuprins
Ridichea – proprietăți și beneficii
Beneficiile acestei legume sunt atribuite unor metaboliți secundari importanți, precum glucozinolați, izotiocianați și polifenoli.
Ridichea a fost studiată pentru efectele ei salutare în cancer, diabet, boli hepatice și stres oxidativ.
Are proprietăți antioxidante, detoxifiante, antimicrobiene, anticancerigene, antidiabetice, hepatoprotectoare și anxidolitice.
Principala sa acțiune este cea de stârpire a radicalilor liberi și prevenirea bolilor cronice.
Nu mai puțin importantă este efectul detoxifiant. Glucozinolații din egumele crucifere susțin toate fazele de detoxifiere ale organismului.
Mai mult decât atât, contribuie la filtrarea substanțelor toxice din aerul poluat inhalat.
Curăță și protejează ficatul
Dr. Marc Boquet spune că ridichea este un excelent curățitor al ficatului și drenor al rinichilor.
Ridichea reglează genele asociate cu inflamația, citoprotecția și apărarea antioxidantă a ficatului.
În studiile pe șoareci, consumul de ridiche a redus severitatea ficatului gras.
Extractele de ridiche neagră ameliorează leziunile hepatice induse de intoxicarea cu tetraclorură de carbon.
Efectele hepatoprotectoare se datorează compușilor sulfurați, terpenoizilor și fenolilor.
În ce boli ajută ridichea
Dr. Bosquet recomandă consumul de ridiche în următoarele afecțiuni:
→ icter
→ artrită cronică
→ nevrită
→ sciatică
→ obstrucția căilor respiratorii
→ guturai
→ bronșită
→ afecțiuni vezicale
→ stări congestive
Cea mai mare valoare terapeutică o are ridichea neagră. Aceasta poate fi consumată sub formă de salată (rasă) sau suc.
Rețete cu ridiche
Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete cu ridiche:
Siropul de ridiche neagră „desfundă” plămânii – rețetă Hildegard von Bingen
Salata de ridiche neagră și măr – ne protejează sănătatea în timpul iernii
Leacuri băbești cu ridiche pentru ficat, bilă și tuse
Cura cu suc de ridiche neagră pentru curățarea organismului
Sucul de ridiche neagră cu miere – util în afecțiunile respiratorii și hepato-biliare
Surse articol:
1. Manivannan A, Kim JH, Kim DS, Lee ES, Lee HE. Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients. 2019 Feb 14;11(2):402. doi: 10.3390/nu11020402. PMID: 30769862; PMCID: PMC6412475.
2. Dr. Marc Bosquet, Ridiche, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 81