Ridichi la borcan în oțet – o metodă de a le păstra proaspete timp îndelungat
Vara este sezonul legumelor și zarzavaturilor.
O metodă simplă de a le păstra proaspete mai mult timp este să le conservăm în oțet.
Ridichi la borcan în otet: Amelia Crook
Această tehnică nu afectează conținutul nutrițional al alimentelor. Dimpotrivă, îl sporește, adăugând bacterii bune.
Ridichea este un adaos binevenit la salate. De aceea este o idee bună să avem în frigider un borcan cu ridiche, pe care să îl folosim la nevoie.
Fie că aveți ridiche în grădină, fie că îl cumpărați de la piață la un preț bun, fie că îl primiți de la o cunoștință în cantități mai mari, încercați această rețetă.
Ingredientele sunt simple, iar modul de lucru foarte ușor și rapid.
Citește și – Salata de ridiche neagră și măr – ne protejează sănătatea în timpul iernii
RIDICHE LA BORCAN ÎN OȚET – REȚETĂ
INGREDIENTE
- 1 kg de ridiche roșie (sau alt tip)
- 1 linguriță de zahăr/borcan
- 1 linguriță de sare pentru murături/per borcan
- ½ pahar de oțet de 60 ml de grade/per borcan
MOD DE LUCRU
Spălați ridichile bine și tăiați-le capacele (partea de deasupra și de pe fund).
Tăiați apoi fiecare ridiche felii subțiri.
Curățați cățeii de coajă și tăiați-i pe fiecare feliuțe subțiri sau cubulețe.
Pregătiți borcanele. Puteți folosi borcane mai mici, pe care să le puteți termina mai ușor.
Spălați-le și uscați-le bine.
Autoarea rețetei a folosit borcane de 500 de grame.
Dacă optați pentru borcane mai mici, reduceți la jumătate cantitatea de zahăr, sare, usturoi și oțet.
Puneți mai întâi usturoiul pe fundul borcanului.
Adăugați apoi rondelele de ridiche. Așezați-le în așa fel încât să încapă cât mai multe și să nu existe multe goluri de aer.
Umpleți borcanele cu ridiche până la gură.
Puneți deasupra în fiecare borcan zahăr și sare.
Acestea au rol de conservant.
Turnați și oțetul, în cantitățile indicate. Puteți folosi orice fel de oțet – de mere, de vin, etc.
Umpleți apoi borcanele cu apă la temperatura camerei.
Apa trebuie să ajungă până sus și să acopere bine legumele.
Ridichi in otet la borcan: Amelia Crook
Înfiletați capacele și strângeți-le bine. Este foarte important ca la orice conservă preparată în anul curent să folosiți capace noi.
Cele uzate nu vor ține. Ca să nu riscați să se altereze conservele, cumpărați capace noi.
Borcanele cu ridiche în oțet se pun într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui.
Se lasă să stea 20-30 de zile la macerat.
Deși este o perioadă lungă, merită așteptarea.
După acest interval, oțetul va căpăta o culoare roșiatică – semn că pigmenții și nutrienții din ridiche au intrat în el.
Borcanele desfăcute se păstrează apoi în frigider.
În același mod puteți conserva morcovul. Sau puteți combina în același borcan cu oțet atât ridiche, cât și rondele de morcovi și/sau alte legume, precum gulie sau varză de Bruxelles.
Ridiche murata: Cajsa Lilliehook
Citește și – Salată de ridiche și ceapă verde – rețetă + beneficii
SUGESTII DE SERVIRE
Rondelele de ridiche murată se pun pe un platou și se stropesc cu puțin ulei de măsline. Se servesc ca garnitură la mâncărurile gătite. Ține loc de murături.
Sau o puteți adăuga în salate. Dacă nu vă place gustul oțetit în salate, clătiți rondelele de ridiche cu apă înainte de a le adăuga.
CE BENEFICII ARE RIDICHEA
Ridichea este o legumă suculentă, din familia cruciferelor (alături de varză, broccoli, conopidă, gulie, hrean).
Există diverse tipuri de ridiche – roșie sau roz, albă, neagră sau chiar mov.
Pot fi consumate crude sau murate. Mai rar se folosesc la gătit.
Ridichea ne oferă nutrienți importanți, precum calciu, potasiu și vitamina C.
Conține cantități mai mici de vitamina A, vitamine din grupul B și vitamina K, fier, fosfor, magneziu și zinc.
Sunt ideale pentru hidratarea organismului și reducerea retenției de apă.
Susțin funcțiile hepato-biliare și stimulează digestia.
Ameliorează constipația și previn apariția hemoroizilor.
Fiind un diuretic natural, ridichea previne infecțiile reno-urinare. Ajută la eliminarea toxinelor și reduce inflamației.
Combate infecțiile orale și vaginale cu Candida albicanis, datorită proprietăților antifungice.
Ridichea este unul din alimentelele cele mai sărace în calorii și carbohidrați.
Datorită fibrelor, satură repede și mențin sațietatea. Îmbunătățesc funcția metabolismului și contribuie la pierderea în greutate.
Un alt beneficiu al ridichilor este cel care vizează sănătatea sistemului cardiovascular și sistemul respirator.
Aceste legume au efecte hipotensive și decongestinante.
Curăță excesul de mucus din gât și nas și calmează tusea. Sunt utile în răceli, infecții, alergii și chiar în tuberculoză.
Având un indice glicemic scăzut și un conținut redus în carbohidrați, sunt indicate în dieta diabeticilor.
Surse articol:
1. Fatma’nın Mutfağından: https://www.youtube.com/watch?v=Kv3cUgTRnHE&ab_channel=Fatma%27n%C4%B1nMutfa%C4%9F%C4%B1ndan
2. Vanessa Voltolina, Meenakshi Nagdeve, Radish: Research-Baked Benefits & How to Use, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-radish.html