Leacuri băbești cu ridiche pentru ficat, bilă și tuse

Articol documentat

Te invităm să descoperi cele mai importante proprietăți ale ridichilor, precum și câteva leacuri cu ridiche neagră pe care este bine să le știi, să le notezi și să le folosești la nevoie.

Ridichea este una din cele mai apreciate legume ale antichității. Istoricul grec Herodot spunea că pe lângă usturoi, sclavii care lucrau la zidirea piramidelor primeau și ridiche. Pentru a avea mai multă tărie fizică.

Leacuri cu ridiche pentru ficat si tuse

Leacuri cu ridiche pentru ficat si tuse

Ridichea în medicina tradițională

Utilizările ridichii în scop terapeutic datează de pe vremea lui Hippocrate. Părintele medicinei antice o folosea în tratamentul bolnavilor de hidropizie.

La rândul său, Dioscoride o recomanda pentru redarea poftei de mâncare, stimularea digestiei și atenuarea tusei.

Mai târziu, în Evul Mediu, această legumă era întrebuințată în boli mai grave, precum tumori și otrăviri.

Începând cu perioada Renascentistă, ridichile au început să fie apreciate pentru efectelor lor diuretice. Astfel se explică de ce au început să fie recomandate ca remediu pentru litiază renală.

Ce conține ridichea neagră

În ridichea neagră se găsesc cantități mari de potasiu, calciu, fosfor și vitamina C. Este totodată o sursă unică de rafanol – un ulei volatil sulfurat.

În ce boli ajută ridichea neagră

Academicianul Ovidiu Bojor, și mulți alți botaniști și fitoterapeuți, vorbesc despre proprietățile litotritice ale ridichilor, adică de mărunțire a pietrelor la rinichi.

Iată în ce afecțiuni pot fi folosite ridichile negre:

– calculi renali
– colecistită
– insuficiență hepatică
– digestie leneșă
– aerofagie
– sinuzită și rinită (se folosește sucul)
– bronșită
– diverse tipuri de tuse
– catar respirator
– deficite nutriționale

La fel ca în cazul multor alimente și plante folosite în sisteme de medicină din diferite timpuri, multe din utilizările medicinale ale ridichilor au fost cercetate și confirmate științific.

Studiile moderne au arătat că cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic este ridichea neagră, cunoscută și sub numele de „ridichea de iarnă”.

Citește și: Ridichea neagră detoxifică organismul, îmbunătățește funcția ficatul, scade colesterolul, combate cancerul

Leacuri băbești cu ridiche neagră

Așa cum am văzut, ridichea nu este bună numai pentru salate și rețete culinare. Ci o putem folosi și pentru a ne trata de anumite afecțiuni.

Suc de ridiche pentru constipație

Datorită conținutului bogat în fibre, ridichea ajută la eliminarea constipației și la producția de bilă. Datorită acestor efecte, protejează ficatul și vezica biliară. Se bea câte 1 pahar cu suc de ridiche dimineața, îndulcit cu 1 linguriță de miere.

Suc de ridiche pentru pietre la ficat

Părintele Iov Burlacu de la Neamț recomandă sucul de ridiche pentru mărunțirea pietrelor la ficat. Se pot bea câte 100-400 de grame pe zi.

Autorul recomandă de asemenea zeama de ridiche celor care suferă de boli ale vezicii biliare, fiere îngroșată și pietre la vezică. Se stoarce sucul de la ridichi și se beau 2-3 cești pe zi, sau cel puțin 1 ceașcă dimineața.

Se recomandă de asemenea regim alimentar (doar cu lapte, legume și verdețuri, fără ouă, carne, brânză, alcool sau condimente). Bolnavul trebuie să folosească de asemenea mai mult ulei.

Citește și: Ridichea neagră ajută la mărunțirea și eliminarea pietrelor la fiere

Suc de ridiche pentru ficat, piele, dureri de cap, amețeală, mâncărimi

Zeama de ridiche, spune Părintele Iov, ajută la vindecarea ficatului bolnav. Iar în consecință, se vor calma și durerile de cap, amețeala, mâncărimile pielii, constipația, inflamația splinei și gălbeneala ochilor. Toate acestea se datorează uneori suferinței ficatului.

Suc de ridiche pentru icter

Frunzele de ridiche se mixează în blender cu apă și se bea sucul rezultat.

Sirop de ridiche neagră pentru tuse

Se scobește o ridiche neagră în mijloc. Se umple cu miere sau zahăr candel și se lasă la macerat, până când se formează sucul/siropul. Se dă la copiii care tușesc. Siropul de ridiche neagră este mai cu seamă util în tusea măgărească.

Citește și: Sirop de ridiche neagră – benefic pentru afecțiunile respiratorii

Ridiche pentru congestia hepatică și pneumonie

Farmacistul Ovidiu Bojor scrie în una din cărțile sale că ridichea neagră rasă poate fi folosită extern, pentru creșterea fluxului sangvin și decongestionarea unor organe interne. Se recomandă în congestia hepatică și pneumonie.

Surse bibliografice:

1. Shreya Srivastava, Home Remedies of Radish, Farmizen: https://www.farmizen.com/home-remedies-radish/

2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Ridichile, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 91-92

3. Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Ridichea, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pp. 124-125

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.