SALATĂ de RIDICHE și CEAPĂ verde – rețetă + beneficii

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Salatele de legume și zarzavaturi proaspete sunt binevenite la început de primăvară, datorită efectelor lor depurative, prin care ajută la curățarea organismului de toxine.

Salata verde, cunoscută în limbaj popular și sub numele de lăptucă, este bogată în minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cobalt, cupru, zinc și vitamine: caroten, vitaminele A, B, C, D și E.

Salată cu ridiche și ceapă verde

Beneficiile consumului de salată, ridiche și ceapă verde

Din punct de vedere terapeutic, este indicată în afecțiuni respiratorii și nervoase: tuse, astm, bronșite, tuse nervoasă, insomnie, convulsii, precum și în diabet – datorită acțiunii sale hipoglicemiante.

Ridichea conține vitaminele A, B, C și P și minerale – magneziu, sulf, potasiu și iod. Are proprietăți diuretice, ușor sedative și stimulente la nivel hepatic și renal. Consumul acestei legume este benefic în scorbut, alergii, afecțiuni respiratorii și tulburări nervoase.

Un studiu publicat în jurnalul PLoS One a arătat că ceapa verde suprimă creșterea tumorilor și mărește rata de supraviețuire la șoarecii cu cancer de colon. Autorii sunt de părere că acest aliment ar putea fi exploatat ca agent chemopreventiv pentru scăderea riscului de cancer la colon.

Alte studii au arătat că extractele de ceapă verde inhibă semnificativ masa țesutului adipos (gras), acumularea de grăsime și concentrațiile serice de lipide la șoarecii cu obezitate indusă de o dietă bogată în grăsimi.

Mai mult, ceapa verde contribuie la scăderea tensiunii arteriale și inhibă agregarea plachetară, având efecte antiinflamatoare și antioxidante.

Salată de ridiche și ceapă verde – rețetă

Ingrediente

• 2 salate verzi
• 1 legătură de ceapă verde
• 2 legături de ridichi roșii
• 1 legătură de mărar verde
• lămâie și sare, după gust

Preparare

Spălați frunzele de salată, ceapa verde, ridichea și mărarul și tocați-le mărunt. Amestecați-le într-un bol și turnați peste ele sucul de lămâie proaspăt stors și sare, după gust.

Surse bibliografice:

1. Tudor Osiac, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, „Salată de ceapă verde și ridichi”, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 66
2. Tudor Osiac, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Fructele și legumele, izvor de sănătate, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 18/20
3. Palanisamy Arulselvan, Chih-Chun Wen, 1 Chun-Wen Lan, Yung-Hsiang Chen, Wen-Chi Wei, and Ning-Sun Yang, „Dietary Administration of Scallion Extract Effectively Inhibits Colorectal Tumor Growth: Cellular and Molecular Mechanisms in Mice”, articol publicat în jurnalul PLoS One. 2012; 7(9): e44658, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443092/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.