Tinctura de pelin – leacul naturii pentru stomac, ficat, splină, vezică
Cu siguranță ați pus cel puțin odată în viață gura pe pelin alb.
Planta este pe cât de respingătoare ca gust, pe atât de plăcută stomacului.
Cuprins
Pelinul alb – tămăduitorul stomacului
Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă cu puteri uriașe de vindecare. Mai ales în ceea ce privește bolile digestive și hepato-biliare.
Ajută la remedierea multor tulburări digestive. Are efecte laxative și diuretice.
Prin faptul că mărește producția de sucuri gastrice, pelinul previne și tratează episoadele neplăcute de constipație.
Are o acțiune antiinflamatoare notabilă asupra mucoasei gastrice și intestinale.
Mai mult decât atât, funcționează ca un agent vermifug eficient, stimulând eliminarea paraziților intestinali.
Citește și – Când se culege pelinul și în ce boli este util
Pelin – beneficii
Pelinul este folosit în medicina tradițională în numeroase afecțiuni care vizează stomacul, ficatul și splina:
• balonare
• indigestie
• flatulență
• gaze intestinale
• gastrită hipoacidă
• inapetență
• viermi intestinali
• dispepsie
• dureri gastrice
• anorexie
• icter
• hepatite
• ficat mărit
• splină mărită
• anemie
• febră
• insomnie
• boli vezicale
• răni greu vindecabile
Preparatele din pelin sunt folosite în curățarea corpului de toxine și paraziți. Planta este inclusă în diferite formule de deparazitare.
Citește și – Pelinul regenerează ficatul și curăță tot corpul de impurități
Ceaiul de pelin este bun pentru stomac, însă mai eficientă este tinctura de pelin.
Tinctura de pelin proprietăți
Tinctura de pelin are aceleași proprietăți și beneficii ca și ceaiul, însă acțiunea este mai puternică:
→ antioxidante
→ antifungice, antimicrobiene
→ antihelmintice
→ anti-ulceroase
→ anti-protozoare
→ hepatoprotectoare
→ neuroprotectoare
→ antidepresive
→ analgezice
→ imunomodulatoare
→ citotoxice, anticancerigene
Un avantaj foarte mare al tincturii este gustul mai puțin amar.
Ceaiul de pelin este foarte rău la gust, în timp ce tinctura este suportată mai ușor.
Cum se ia tinctura de pelin
În toate afecțiunile menționate mai sus se poate face o cură cu tinctură de pelin.
Doza indicată este de 20-30 de picături, de 3 ori pe zi.
Fiecare doză se diluează cu apă sau ceai (picăturile se pun în ¼ pahar de lichid).
În afecțiunile stomacului, cura cu pelin poate dura 30-40 de zile. Însă cel mai bine este să respectați indicațiile de pe prospect sau să cereți sfatul medicului/farmacistului.
Tinctura de pelin preparare
Tinctura de pelin se poate procura de la magazinele naturiste. Dar poate fi făcută și în casă, dacă aveți pelin proaspăt sau uscat.
Se pun 100 g de pelin tocat într-un borcan. Se adaugă 500 ml de alcool dublu rafinat.
Se lasă la macerat 3 săptămâni într-un loc umbros.
Citește și – Cum putem folosi pelinul pentru afecțiunile stomacului, ficatului și bilei
Se strecoară printr-un tifon și se păstrează în sticle închise la culoare.
Cel mai bun leac pentru stomac
Părintele Serafim de la Mănăstirea Budești atrage atenția că multe suferințe ale stomacului se datorează excesului alimentar.
„Cel mai puternic și eficient leac ce previne bolile sistemului digestiv (și ne ajută și la despătimire) este înfrânarea. Referitor la aceasta, înțeleptul Solomon ne spune în pildele sale: „Dacă ai găsit miere, mănâncă atât cât îți trebuie, ca nu cumva să te saturi și s-o verși” (Pilde 25, 16).
Surse articol:
1. Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 42, 10 decembrie 2021 – 10 februarie 2021, Pelinul – calmant al inflamațiilor mucoasei gastrointestinale, Editura Lumea Credinței, pp. 8-9
2. Batiha GE, Olatunde A, El-Mleeh A, Hetta HF, Al-Rejaie S, Alghamdi S, Zahoor M, Magdy Beshbishy A, Murata T, Zaragoza-Bastida A, Rivero-Perez N. Bioactive Compounds, Pharmacological Actions, and Pharmacokinetics of Wormwood (Artemisia absinthium). Antibiotics (Basel). 2020 Jun 23;9(6):353. doi: 10.3390/antibiotics9060353. PMID: 32585887; PMCID: PMC7345338.
3. Szopa A, Pajor J, Klin P, Rzepiela A, Elansary HO, Al-Mana FA, Mattar MA, Ekiert H. Artemisia absinthium-Importance in the History of Medicine, the Latest Advances in Phytochemistry and Therapeutical, Cosmetological and Culinary Uses. Plants (Basel). 2020 Aug 19;9(9):1063. doi: 10.3390/plants9091063. PMID: 32825178; PMCID: PMC7570121.