Când se culege pelinul și în ce boli este util

Articol documentat

Pelinul este una din minunatele plante medicinale care cresc în mod spontan în țara noastră și care ne vindecă de numeroase boli.

Nimeni nu trebuie să rateze sezonul. Este important să îl culegem la timp și să îl păstrăm în condiții optime până în următorul an.

Pelin - proprietati si beneficii

Pelin – proprietati si beneficii

Când se culege pelinul

Din fericire, pelinul are un sezon lung. Poate fi recoltat începând cu luna iulie și până în septembrie. Aceasta este perioada în care planta conține cea mai mare cantitate de substanțe amare.

Dacă însă cineva dorește să folosească pelinul pentru uleiul său volatil, trebuie să îl recolteze începând cu sfârșitul lunii iunie și până în iulie, înainte de înflorirea plantei sau când planta abia înflorește.

Ce proprietăți are pelinul

Pelinul conține ulei volatil bogat în azulene, beta-tuionă și tuiol și substanțe amare bogate în absintină. Este de asemenea o sursă bună de antioxidanți (flavonoide, carotenoide, fitosteroli), vitaminele C și B6.

Este bine cunoscut în popor faptul că pelinul este util în tulburările gastrointestinale.

Stimulează secrețiile gastrice, reduce inflamația mucoasei gastro-intestinale și are proprietăți laxative. La nivel extern este dezinfectant și trofic.

În ce boli ajută pelinul

Nu doar românii cunosc și folosesc pelinul în scop terapeutic. În medicina tradițională din diverse zone ale lumii, pelinul este folosit în tulburările digestive, dispepsie și boli ale ficatului.

Chiar și astăzi este utilizat cu succes în:

  • gastrita hipoacidă
  • digestie lentă
  • constipație
  • viermi intestinali
  • anorexie
  • edeme renale
  • hidropizie
  • gută
  • retenție de apă în țesuturi

Poate fi folosit și ca remediu extern, în hemoroizi, vaginită atrofică și plăgi cu puroi, sub formă de comprese, spălături sau băi.

Citește și – Pelinul dezinfectează spațiile închise, combate gândacii la cartofi și vinete, protejează pomii fructiferi

Malarie

Pelinul impresionează prin capacitatea sa de a combate boli severe precum malaria. Această infecție este provocată de un parazit răspândit prin mușcătura țânțarilor infectați.

Extractul de pelin numit „Artemisinină” este considerat drept unul din cele mai puternice remedii contra malariei, chiar dacă este până la urmă un produs natural.

Pelinul scade rapid numărul de paraziți din sângele persoanele cu malarie. Inclusiv OMS recomandă terapia combinată cu Artemisinină ca tratament de primă linie pentru cazurile necomplicate de malarie.

Problemele sistemului digestiv

Pelinul are o afinitate pentru sistemul digestiv. Poate rezolva orice problemă la acest nivel, cauzată de o aciditate redusă.

Datorită faptului că stimulează secrețiile gastrice și producția de bilă susține și sănătatea ficatului.

Pelinul îmbunătățește digestia și poate fi folosit cu succes în indigestii, dispepsii și vărsături. În aceste cazuri se poate asocia cu ghimbir și mentă.

Citește și – Pelinul – beneficii, administrare, contraindicații

Febră, paraziți intestinali

Da, pelinul poate ajuta la scăderea temperaturii în caz de febră prin faptul că induce transpirația.

Poate fi util și în febra care însoțește o infecție intestinală cu paraziți. Pelinul este un leac accesibil pentru populația din țările sărace, care nu își permit un tratament farmaceutic scump.

Această plantă creează un mediu distructiv pentru diverși paraziți, precum oxiuri și nematode.

Sindromul colonului iritabil

Pelinul poate ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de un colon iritabil, precum constipația, crampele, balonarea, durerile abdominale sau diareea.

Ajută de asemenea în arsuri stomacale, spasme intestinale și greață. Poate fi folosit individual sau în combinație cu alte plante.

Stimulează menstruația

Pelinul are proprietăți emenagoge. Stimulează și totodată reglează menstruația. Poate fi folosit în cazurile în care menstruația nu este regulată.

Boala Crohn

O cură de 2-3 luni cu pelin poate atenua simptomele cauzate de boala Crohn, reducând totodată doza necesară de medicamente steroide.

Alte utilizări ale pelinului

În medicina indiană ayurvedică, pelinul este folosit în următoarele cazuri și moduri:

Bursită – se aplică pelin pe zona afectată, de 2 ori pe zi.

Debilitate – se iau câte 2-3 linguri de pelin, de 2 ori pe zi.

Infecții cu viermi intestinali – se bea câte ½ cană de ceai de pelin dimineața pe nemâncate și ½ cană seara, înainte de culcare; tratamentul durează 5-6 zile.

Astm – se recomandă 140 ml de vin de pelin pe stomacul gol.

Pistrui și cruste pe față – se pun câteva frunze verzi de pelin zdrobite în apă și se lasă 24 de ore; cu apa în care a stat pelinul se fac spălături ale feței, de 3-4 ori pe zi, până la dispariția pistruilor și a crustelor.

Probleme ale vezicii și splinei, pietre la rinichi – se amestecăîntr-un borcan de sticlă 1 linguriță de pelin măcinat cu 1 linguriță de păpădie, 1 linguriță de mentă și 1 lingură de coada-șoricelului măcinate; se adaugă 1 litru de vin alb; se închide ermetic și se lasă 8 zile la macerat; după strecurare, se poate lua câte 1 lingură, de 3-4 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Întinderi musculare, entorse – se pun comprese calde cu pelin.

Îmbunătățirea vederii – se amestecă suc de pelin proaspăt cu miere și se aplică pasta pe ochi; la fel de bine se pot face spălături cu ceai de pelin, de 2-3 ori pe zi.

Citește și – Cum putem folosi pelinul pentru afecțiunile stomacului, ficatului și bilei

Cum se administrează pelinul

Pelinul se găsește la magazinele cu profil naturist sub formă de ceai, tinctură, capsule sau ulei esențial.

Ceaiul de pelin se prepară din ½ linguriță de plantă uscată și mărunțită și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară.

Gustul profund amar al ceaiului de pelin poate fi ameliorat cu mentă sau alte plante aromatice ori miiodenii.

Se pot bea 1-3 căni de ceai de pelin. Nu este însă indicată o cură mai lungă de 1 lună consecutiv cu pelin.

Precauții și contraindicații

Atenție! Pelinul devine otrăvitor dacă este administrat în cantități mari sau pe durate lungi de timp. Poate provoca dereglări digestive și nervoase.

Unele persoane pot deveni nervoase sau pot suferi dureri de cap doar prin simpla expunere la mirosul pelinului.

Evitați această plantă dacă sunteți predispuși la convulsii. Pelinul este contraindicat de asemenea pe perioada sarcinii și alăptării.

Nu trebuie administrat copiilor!

Surse articol:

1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Pelinul, Plantele Medicinale – Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 127-128
2. Health Benefits Times, 9 health benefits of Wormwood: https://www.healthbenefitstimes.com/wormwood/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.