Pelinul dezinfectează spațiile închise, combate gândacii la cartofi și vinete, protejează pomii fructiferi

Articol documentat

Pelinul este o plantă de leac bună la casa omului. Pe lângă utilizările sale importante în domeniul sănătății, se remarcă și cele din gospodărie.

Pelinul este un agent vermifug și insecticid de excepție. Respinge tot felul de dăunători, precum afidele, păduchii, furnicile, gândacii, melcii, fluturii de varză, moliile, viermii, șoarecii.

Pelinul ca insecticid

Pelinul ca insecticid: Freepik.com

Nu este indicat să plantați pelin în apropierea legumelor sau a plantelor comestibile, deoarece poate afecta creșterea acestora.

Pelinul conține o serie de compuși activi cu proprietăți insecticide și fungicide naturale: tujon, afla-tujon și beta-tujon, acid ascorbic, taninuri, rutină, camfen, acid palmitic, acid formic și pinen.

Pelinița dulce conține D-camfor, linalool, cineol, alfa-terpineol și L-borneol.

Ramurile de pelin combat moliile, gărgărițele și țânțarii

Crenguțele de pelin uscat sunt folosite în mod tradițional pentru a preveni apariția moliilor în articolele de lână.

Demult, pelinul era amplasat în hambare pentru descurajarea gărgărițelor și presărat pe podele pentru respingerea puricilor la câini și pisici.

Ramurile de pelin verde erau de asemenea întrebuințate contra țânțarilor și a veverițelor.

Citește și – Frunzele de pelin – un insecticid natural eficient (cum să le folosești)

Ceai de pelin contra afidelor și muștelor

Ceaiul de pelin poate fi folosit toamna și primăvara împotriva melcilor.

Pulverizat pe plante, poate combate atacul afidelor. Însă nu este recomandat la plantele fragile, nici prea des, deoarece poate interfera cu creșterea lor.

Extractul din frunze de pelin și de tomate respinge muștele.

Fumigații cu pelin

Dacă vreți să dezinfectați sau să eliminați mirosurile neplăcute din spațiile închise, adunați câteva tulpini uscate de pelin și înmănuncheați-le.

Dați-le foc și lăsați-le să ardă încet, până se fac scrum. Fumigațiile de pelin pot fi folosite pentru curățarea aerului din poduri, din beciuri, din pivnițe, din cotețe sau din alte locuri închise din gospodărie.

Pe lângă faptul că dezinfectează aerul, ucide puricii și gândacii.

Extract de pelin contra dăunătorilor de culturi

Ingrediente

  • 50 g de pelin uscat
  • 200 ml de apă fiartă

Preparare

Mărunțiți pelinul și puneți-le într-un borcan de sticlă. Turnați peste el apa clocotită și acoperiți borcanul. Lăsați la infuzat 48 de ore, apoi strecurați.

Extractul obținut se diluează în continuare cu 10 litri de apă. Cu această soluție se stropesc legumele și pomii fructiferi atacate de insectele dăunătoare. Folosiți un pulverizator cu presiune, o pompă manuală de stropit (vermorel).

Citește și – Insecticid natural din pelin (rețete și mod de utilizare)

Perdele de pelin pentru grădini și livezi

Dacă aveți o grădină bogată de legume sau zarzavat, ori livezi, protejați-le cu o perdea de pelin. Amplasați tufe de pelin de jur împrejur.

Pelinul va ține departe gândacii de Colorado care mănâncă plantele de cartofi și vinete.

Frunzele uscate și mărunțite, amestecate cu oțet de mere pot da o soluție utilă împotriva țânțarilor și a muștelor.

Amestecul se pune într-un tifon care se leagă la capete. Cu săculețul obținut se freacă pielea cailor și a altor animale. Poate fi folosit și la oameni pentru combaterea țânțarilor.

Citește și – Pelinul – beneficii, administrare, contraindicații

Surse articol:

1. Conrad Richter, Wormwood As Insect Repellent, Richters: https://www.richters.com/show.cgi?page=QandA/Aromatic/19980516-1.html
2. Botanical Online, Wormwood as a natural insecticide for plants: https://www.botanical-online.com/en/cultivation/wormwood-natural-insecticide-plants
3. Ning Zhang, Liang Tang, Wei Hu, Kun Wang, You Zhou, Hong Li, Congling Huang, Jiong Chun, Zhixiang Zhang, Insecticidal, Fumigant, and Repellent Activities of Sweet Wormwood Oil and Its Individual Components Against Red Imported Fire Ant Workers (Hymenoptera: Formicidae), Journal of Insect Science. 2014 Jan 1;14:241: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25525106/
4. Formula As, Din Rețetele domnului farmacist Bobaru: Plantele verii – Gălbenelele, cicoarea și pelinul: https://www.formula-as.ro/2020/06/22/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-plantele-verii-galbenelele-cicoarea-si-pelinul/
5. Encyclopedia.com, Wormwood: https://www.encyclopedia.com/plants-and-animals/plants/plants/wormwood

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.