O mână de cireșe pe zi poate preveni atacurile gutoase
√ Articol bazat pe studii științifice
Persoanele cu gută care fac cure cu cireșe au parte de mai puține atacuri dureroase.
Sunt rezultatele unor studii recente. Atât fructele proaspete, cât și cele congelate sunt eficiente.
Cireșele și vișinile sunt surse bogate de compuși antioxidanți și antiinflamatori.
Aceștia favorizează scăderea nivelului de urați din sânge și inflamația.
Cuprins
GUTA – O FORMĂ DE ARTRITĂ INFLAMATOARE DUREROASĂ
Guta este o formă de artrită inflamatoare care provoacă dureri mari.
Incidența ei a crescut foarte mult în ultima jumătate de secol.
Cei mai afectați sunt bărbații și femeile vârstnice.
„Cireașa de pe tort” poate fi chiar ingredientul-cheie din tratamentul gutei.
1/2 CANĂ DE CIREȘE PE ZI PREVINE ATACURILE GUTOASE
Potrivit unui studiu apărut în decembrie 2012 în jurnalul „Arthritis & Rheumatism”, chiar și numai o jumătate de cană de cireșe pe zi poate reduce semnificativ riscul unui atac de gută.
Dacă aveți gută și vreți să vă ameliorați simptomele, consumați cireșe pe toată perioada verii.
În afara sezonului puteți opta pentru cireșe congelate sau suc de cireșe.
Un studiu apărut în jurnalul „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” arată că sucul concentrat de cireșe și cireșele congelate au un conținut la fel de bogat în fitonutrienți (antocianini) precum fructele proaspete.
Pe locul al treilea se află cireșele la conservă (ex. compotul) și cireșele uscate.
Sucul de cireșe și-a dovedit eficiența în prevenirea atacurilor gutoase.
DE LA 7 LA 2 ATACURI GUTOASE PE AN
O recenzie apărută în 2012 în „Journal of Arthritis” a evaluat mai multe studii pe efectele sucului de cireșe și pacienții cu gută.
Un prim studiu a testat sucul de cireșe în opoziție cu sucul de rodie pe pacienți cu minim 4 atacuri de gută pe lună.
Cele două grupuri au primit fie câte 2 linguri de suc concentrat de cireșe pe zi, fie câte 2 linguri de suc de rodie pe zi, timp de 4 luni.
Numărul crizelor de gută din grupul care a primit cireșe a scăzut de la 5 la 2.
La cei care au primit suc de rodie, numărul atacurilor gutoase a scăzut de la 5 la 4.
Un alt studiu a fost unul de tip retrospectiv, de lungă durată.
La participanții care au consumat suc concentrat de cireșe, atacurile de gută au scăzut de la 7 la 2 pe an.
Concluzia cercetătorilor a fost că sucul de cireșe este eficient în prevenirea atacurilor gutoase.
CIREȘELE REDUC NEVOIA DE ANTIINFLAMATOARE
În primul studiu, 50% din participanții din grupul cu cireșe care luau antiinflamatoare nu au mai avut nevoie de medicamente după 2 luni.
Acest efect nu a fost semnalat în cazul grupului cu rodie.
Un studiu mai recent, publicat în noiembrie 2014 în „Journal of Functional Foods” a demonstrat că sucul de cireșe reduce nivelul de acid uric în gută.
Citește și – Cireșele scad riscul atacurilor dureroase de gută la fel ca Ibuprofenul
Tratamentul anti-gută presupune utilizarea de medicamente antiinflamatoare și analgezice. Pacienții primesc de asemenea medicamente care scad nivelul de acid uric.
Acestea nu sunt lipsite de efecte secundare.
Totodată, antiinflamatoarele sunt prescrise și în scop profilactic. Or, această terapie nu poate fi susțină pe termen lung.
SCAD ACIDUL URIC ȘI INFLAMAȚIA DIN SÂNGE
În studiul menționat mai sus, participanții au consumat suc de vișine în doze diferite.
Toate dozele de vișine au redus nivelul acidului uric de la 500 mmol/L la 300 mmol/L după numai 48 de ore.
Totodată, au scăzut markerii de inflamație din sânge.
După cele două zile de intervenție, valoarea acidului uric a revenit la normal.
Citește și – Ceai pentru eliminarea excesului de acid uric (gută)
Este important de menționat că participanții erau tineri și sănătoși. Cu toate acestea, vișinile au redus acidul uric.
Acest studiu sugerează că concentratul de vișine poate fi o terapie complementară pentru pacienții cu gută.
Cel mai recent studiu efectuat pe acest subiect se află încă în desfășurare. Rezultatelor vor fi publicate în jurnalul „BMJ Open”.
Producătorii de medicamente anti-gutoase nu susțin utilizarea cireșelor ca tratament sau ca terapie adjuvantă.
Motivul este evident. Cireșele îi ajută pe bolnavi să reducă drastic medicația sau chiar să o elimine complet.
Tratamentul convențional pentru gută aduce încasară de miliarde de dolari pentru industria farmaceutică.
Rezultatele cercetărilor prezentate mai sus sunt cât se poate de clare și veridice.
Câteva cireșe sau câteva linguri de suc de cireșe pe zi nu numai că nu dăunează.
Citește și – Cum să faci suc de cireșe pentru iarnă, fără zahăr
Această mică intervenție în dietă poate avea un impact major pentru bolnavii de gută.
Scăderea numărului de atacuri gutoase poate fi o ameliorare importantă pentru acești pacienți.
Surse articol:
1. Nutrition Facts, Treating gout with cherry juice: https://www.youtube.com/watch?v=N5rcQBVf-_E&ab_channel=NutritionFacts.org
2. Herba Zest, Research suggests cherry juice could be a cure for gout: https://www.herbazest.com/news/research-suggests-cherry-juice-could-be-a-cure-for-gout
3. Naomi Schlesinger, Pilot Studies of Cherry Juice Concentrate for Gout Flare Prophylaxis, Journal of Arthritis, January 2012, Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/288983550_Pilot_Studies_of_Cherry_Juice_Concentrate_for_Gout_Flare_Prophylaxis
4. Phillip G .Bell, David C. Gaze, Gareth W. Davison, Trevor W. George, Michael J. Scotter, Glyn Howatson, Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) concentrate lowers uric acid, independent of plasma cyanidin-3-O-glucosiderutinoside, Journal of Functional Foods, Volume 11, November 2014, Pages 82-90: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614002886
5. Lamb KL, Lynn A, Russell J, Barker ME. Effect of tart cherry juice on risk of gout attacks: protocol for a randomised controlled trial. BMJ Open. 2020;10(3):e035108. Published 2020 Mar 15: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073821/