CIREȘELE scad riscul atacurilor dureroase de GUTĂ la fel ca Ibuprofenul

Potrivit unui studiu nou condus de cercetătorii de la Universitatea din Boston, publicat în Jurnalul American de Artrită și Reumatism, consumul de cireșe pe o perioadă de 1-2 zile reduce semnificativ riscul atacurilor dureroase de gută.

Cireșe Gută

Cireșe Gută

Ce este guta

Guta este o boală metabolică, definită printr-o creștere anormală a producției de acid uric. Cristalele de acid uric se acumulează excesiv în sânge, apoi în țesuturi și articulații, cauzând dureri și inflamații. Astfel, simptome ale unui atac de gută sunt: durere bruscă și intensă la nivelul articulațiilor (piciorului, gleznei, mâinilor și încheieturilor), înroșirea și umflarea picioarelor, sensibilitate acută la atingere. Durerea poate persista până la 10 zile dacă este lăsată netratată.

Guta este o boală articulară cronică, având o evoluție progresivă. Atacurile de gută repetate pot distruge treptat articulațiile, afectându-le funcționalitatea.

Tratamentele standard nu funcționează total, deoarece atacurile de gută au tendința de a recidiva periodic. Din acest motiv, atât cercetătorii, cât mai ales persoanele afectate de această afecțiune sunt mereu în căutarea de alternative. Este foarte important ca persoanele cu gută să adopte un regim alimentar corect și mai ales să se hidrateze cât mai bine.

Cireșele au proprietăți antiinflamatoare

Cireșele sunt menționate în numeroase articole ca alimente care au capacitatea de a reduce inflamațiile și urații. Pentru studiul lor, dr. Zhang și colegii săi au recrutat 633 de persoane cu gută, și i-au urmărit online timp de un an de zile. 88% din participanți au avut vârsta medie de 54 de ani, iar 78% din aceștia erau bărbați. Aceștia au răspuns la întrebări legate de declanșarea bolii, simptome, factori de risc, medicație și consumul de cireșe sau extract de cireșe.

Cercetătorii au clasat consumul de cireșe în porții, o porție însemnând 10-12 cireșe. Când au analizat răspunsurile, au aflat că 35% din subiecți au mâncat cireșe proaspete, 2% au luat extract de cireșe, iar 5% din ei au consumat atât cireșe crude, cât și extract de cireșe.

Echipa a numărat de asemenea 1,247 de atacuri de gută de-a lungul anului de studiu. În 92% din cazuri, atacurile de gută au fost localizate la nivelul articulației de la baza degetului mare de la picior.

Rezultatele studiului

Analizând aceste date, cercetătorii au observat că cei care au mâncat cireșe 2 zile consecutiv, au avut un risc mai mic de atacuri de gută cu 35%, comparativ cu participanții care nu au mâncat deloc cireșe.

O altă descoperire importantă a fost că riscul atacurilor dureroase de gută a fost cu 75% mai mic atunci când aportul de cireșe a fost combinat cu allopurinol, un medicament care scade nivelul acidului uric, comparativ cu cei care nu au mâncat cireșe și nu au luat nici un alt medicament.

Dr. Zhang spune că riscul unui atac de gută a continuat să scadă odată cu creșterea consumului de cireșe, până la 3 porții în 2 zile. Consumul de cireșe peste 3 porții nu a avut efecte mai bune.

Compușii antioxidanți regăsiți în cireșe ar putea acționa ca inhibitori naturali ai unor enzime țintite de medicamentele antiinflamatoare, precum ibuprofen. Deși cercetătorii susțin că consumul de cireșe nu este deloc diferit de administrarea de ibuprofen, este nevoie de alte studii clinice care să confirme acest efect.

Aceste rezultate sunt promițătoare, însă cercetătorii sfătuiesc pacienții cu inflamații cronice, care suferă de gută și artrită reumatoidă să nu renunțe definitiv la tratamentul convențional.

Sursă: http://www.medicalnewstoday.com/articles/250862.php

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. dar nu se gasesc tot anul nici macar o luna,sezonul cireselor e scurt ””’

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.