Nucile și impactul lor asupra vaselor de sânge, creierului și retinei
Nucile protejează trei din cele mai importante organe ale corpului: creierul, inima și ochii.
Aceste fructe oleaginoase sunt bogate în proteine și grăsimi.
Furnizează cupru, fosfor, acid folic, vitamina B6 și vitamina E.
Conțin de asemenea câțiva compuși antioxidanți relevanți pentru efectele lor terapeutice:
- acid elagic
- catechine
- melatonină
- acid linoleic
- acid fitic
Citește și – Nucile scad tensiunea arteriala la varstnici si doza de medicamente antihipertensive
Cuprins
Nucile și inima
Un studiu publicat în „Journal of Circulation” a investigat efectele consumului de nuci asupra sistemului cardiovascular.
Participanții la studiu erau vârstnici (63-79 de ani).
Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit 30-60 g de nuci pe zi (15% din aportul zilnic de calorii).
Celălalt grup nu a primit deloc nuci.
30 g de nuci conțin 185 de calorii, 4,3 g de proteine, 3,9 g de carbohidrați și 18,5 g de grăsimi bune (Omega-3 și un Omega-6).
Rezultatele au arătat că la consumatorii de nuci:
- colesterolul total a scăzut cu 4,4%:
- colesterolul LDL a scăzut cu 3,6%
- particulele LDL au scăzut cu 4,3%
- particulele LDL mici au scăzut cu 6,1%
Consumul de nuci susține sănătatea cardiovasculară și prin faptul că acestea reduc placa arterială.
Citește și – Nucile și uleiul de nucă pot preveni ateroscleroza
Nucile sunt foarte sănătoase în general. Au efecte antiinflamatoare, datorate flavonoidelor.
O mână de nuci pe zi poate produce efecte semnificative asupra sănătății.
Sunt o gustate sănătoasă și sățioasă. Pot fi folosite între mese, întrucât au grăsimi care mențin senzația de sațietate.
Îmbunătățesc funcțiile creierului
Îmbătrânirea populației înseamnă o incidență mai mare de tulburări neurodegenerative, precum demență și degenerescență maculară.
Modificarea alimentației și a stilului de viață pot întârzia progresia acestor boli.
Studiul „Walnuts and Healthy Aging” a evaluat efectele consumul de nuci pe femei și bărbați vârstnici fără probleme cognitive.
La cei cu risc crescut, nucile ar putea întârzia declinul cognitiv și patologiile retinei.
Precauții
Nucile, la fel ca și semințele, leguminoasele și cerealele integrale nu trebuie consumate crude de persoanele care au probleme cu consumul de lectine.
Lectinele interferează cu absorbția unor minerale, precum fosfor, calciu, zinc și fier.
Pentru reducerea nivelului de lectine din nuci, le puteți înmuia câteva ore în apă.
Acidul fitic din nuci (și cereale) afectează de asemenea absorbția zincului și fierului.
Dacă luați suplimente cu fier sau zinc, păstrați o distanță între ele și consumul de nuci.
Citește și – Nucile mențin creierul tânăr și activ la bătrânețe
Surse articol:
1. Harvard T.H. Chan, Lectins: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/anti-nutrients/lectins/
2. Rajaram S, Valls-Pedret C, Cofán M, et al. The Walnuts and Healthy Aging Study (WAHA): Protocol for a Nutritional Intervention Trial with Walnuts on Brain Aging. Front Aging Neurosci. 2017;8:333. Published 2017 Jan 10. doi:10.3389/fnagi.2016.00333: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222811/
3. Jin W. Sung, Walnuts and Cholesterol: https://www.youtube.com/watch?v=ss73J8isRow&ab_channel=Dr.JinW.Sung