Nucile scad tensiunea arteriala la varstnici si doza de medicamente antihipertensive

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Nu este prima dată când studiile raportează că nucile au efecte anti-hipertensive. Aceste fructe oleaginoase au beneficii pentru toate categoriile de vârstă și merită un loc important în alimentația noastră.

Nucile scad tensiunea arteriala la varstnici

Nucile scad tensiunea arteriala la varstnici: Racool studio – www.freepik.com

Este bine știu faptul că hipertensiunea arterială este un factor de risc al bolilor cardiace și al complicațiilor asociate, mai cu seamă la vârstnici.

Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic, persoanele hipertensive trebuie să acorde o atenție deosebită stilului de viață.

Mai exact, trebuie să își îmbunătățească dieta, să facă mai multă mișcare fizică, să aloce mai mult timp activităților recreative, să se odihnească suficient, să evite stresul și supărările.

Nucile au diverse beneficii pentru organism

Consumul de nuci are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, datorate conținutului de nutrienți bioactivi.

Unul din acești nutrienți este acidul alfa-linoleic, pe care corpul îl transformă în oxilipine bioactive. Aceste substanțe contribuie la scăderea riscului de infarct miocardic fatal grație efectelor lor anti-aritmice.

Fitosterolii sunt alți compuși din nuci care pot ajuta la scăderea colesterolului. Iar mineralele îmbunătățesc sănătatea cardiometabolică în general.

Mai există un compus din nuci – numit fitomelatonină – care a demonstrat proprietăți anticancerigene.

Consumul de nuci a fost asociat și cu creșterea speranței de viață. Un studiu publicat în „Journal of Nutrition” în 2014 a arătat că datorită conținutului ridicat în acizi grași polinesaturați, nucile susțin sănătatea creierului.

Citește și – 3 nuci pe zi întăresc memoria și vasele de sânge

Acești antioxidanți diminuează încărcătura oxidantă și inflamatoare de pe celulele creierului, dar totodată îmbunătățesc semnalizarea interneuronală și cresc neurogeneza (formarea de noi neuroni).

Nucile scad tensiunea arterială la vârstnici

În 2016, mai mulți cercetători din Spania și SUA au realizat un studiu clinic randomizat în care au investigat beneficiile nucilor asupra persoanelor vârstnice cu tensiune arterială mare.

Studiul a durat 2 ani și a avut ca scop evaluarea efectelor consumului de nuci asupra mai multor parametri legați de îmbătrânire.

Rezultatele au fost publicate în anul 2019 în jurnalul „Hypertension” al American Heart Association.

Citește și – Femeile care mănâncă nuci de 2 ori pe săptămână îmbătrânesc mai sănătos

La studiu au participat 236 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 63 și 79 de ani. 60% dintre aceștia fuseseră diagnosticați cu hipertensiune arterială ușoară.

Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în 2 grupuri:

  • un grup a consumat 30-60 g de nuci pe zi (cât să acopere 15% din necesarul zilnic de energie) în cadrul dietei lor obișnuite;
  • celălalt grup (grupul de control sau grupul placebo) a continuat cu dieta normală, fără nuci.

Pe durata celor 2 ani de studiu, participanții au avut câte o întâlnire la 2 luni cu dieteticieni.

Rezultatele, colectate la sfârșitul studiului, au arătat că persoanele care au consumat nuci au avut o scădere notabilă a tensiunii arteriale sistolice (-4,61 mmHg).

Nivelul tensiunii arteriale diastolice nu s-a modificat la niciunul din grupuri.

La grupul care a primit s-a constatat o îmbunătățire generală a tensiunii arteriale. Participanții au avut nevoie de doze mai mici de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, comparativ ci cei din grupul de control.

Consumul de nuci nu a provocat creșterea greutății corporale la participanți.

Citește și – Nucile scad riscul bolilor de inimă fără să afecteze greutatea corporală

Acest studiu oferă dovezi consistente cu privire la faptul că nucile pot ajuta la ameliorarea hipertensiunii arteriale la vârstnici.

El demonstrează, încă o dată, că intervențiile în dietă au un rol important în prevenirea și controlul bolilor.

Nucile sunt, fără îndoială, un adaos valoros în regimul persoanelor hipertensive.

Usturoiul, turmericul, busuiocul și scorțișoara sunt alte plante care pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Citește și – Nucile și uleiul de nucă pot preveni ateroscleroza

Surse articol:

1. Agata P., Eating Walnuts Helps Reduce Systolic Blood Pressure in Elderly Adults, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/eating-walnuts-helps-reduce-systolic-blood-pressure-in-elderly-adults
2. Emilio Ros, María Izquierdo-Pulido, Aleix Sala-Vila, Beneficial effects of walnut consumption on human health: role of micronutrients, Review Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2018 Nov;21(6):498-504. doi: 10.1097/MCO.0000000000000508: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199393/
3. Shibu M Poulose, Marshall G Miller, Barbara Shukitt-Hale, Role of walnuts in maintaining brain health with age, Journal of Nutrition. 2014 Apr;144(4 Suppl):561S-566S. doi: 10.3945/jn.113.184838. Epub 2014 Feb 5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500933/
4. Sujatha Rajaram, Cinta Valls-Pedret, Montserrat Cofán, Joan Sabaté, Mercè Serra-Mir, Ana M. Pérez-Heras, Adam Arechiga, Ricardo P. Casaroli-Marano, Socorro Alforja, Aleix Sala-Vila, Mónica Doménech, Irene Roth, Tania M. Freitas-Simoes, Carlos Calvo, Anna López-Illamola, Ella Haddad, Edward Bitok, Natalie Kazzi, Lynnley Huey, Joseph Fan, and Emilio Ros, The Walnuts and Healthy Aging Study (WAHA): Protocol for a Nutritional Intervention Trial with Walnuts on Brain Aging, Front Aging Neurosci. 2016; 8: 333: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222811/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.