Siropul de usturoi vindecă astmul, bronșita și angina
Siropul de usturoi preparat după rețetă de mai jos este 100% natural. Nu conține nici un aditiv, nici un conservant nociv.
Se face cu miere, la rece, fără fierbere. Astfel, ingredientele își păstrează intact nutrienții și valoarea terapeutică.
Cuprins
Sirop de usturoi – rețetă
Ingrediente
- 10 căpățâni de usturoi
- 10 lămâi
- 1 kg de miere
Mod de preparare
Lămâile se storc și se pun într-un borcan de sticlă. Se adaugă mierea și se amestecă până când aceasta se dizolvă.
Usturoiul se decojește și se dă prin mașina de tocat sau prin robot.
Pasta obținută se adaugă în borcan peste miere și sucul de lămâi și se amestecă bine cu o lingură de lemn.
Puneți capacul și lăsați ingredientele la macerat 7 zile.
După această perioada, siropul de usturoi este gata și poate fi consumat.
Mod de administrare
Doza indicată este de 4 lingurițe pe zi, repartizate de-alungul zilei.
Tratamentul se face zilnic, fără întrerupere. Cantitatea de sirop preparată după această rețetă ajunge pentru o cură de 2 luni.
Puteți să-l pregătiți de mai multe ori, într-o cantitate mai mică, ca să fie mai proaspăt.
De pildă, puteți folosi doar jumătate din cantitatea de usturoi, lămâi și miere. În acest caz, siropul va ajunge pentru o lună de zile.
Indicații terapeutice
Siropul de usturoi cu lămâie și miere este recomandat persoanelor care suferă de astm sau bronșită astmatiformă.
Ajută de asemenea în angina pectorală și alte afecțiuni respiratorii.
Poate fi utilizat și de vârstnici.
Cum funcționează
Usturoiul și lămâia sunt două din cele mai bune ingrediente naturale pentru creșterea imunității și combaterea infecțiilor. Au proprietăți antimicrobiene demonstrate științific.
Usturoiul
Usturoiul este cunoscut pentru efectele sale benefice în bolile aparatului respirator.
Are efecte antiastmatice. Un studiu pe șoareci cu inflamații ale căilor respiratorii induse de alergeni a arătat că usturoiul reduce semnificativ numărul de celule inflamatorii.
Alicina – substanța activă pe care o conține combate și infecțiile pulmonare.
Studiile au arătat că inhibă speciile de Pseudomonas, Streptococ și Stafilococ, inclusiv Stafilococul rezistent la meticilină.
Alicina poate fi combinată cu tratamentul antibiotic în infecțiile plămânilor.
Un studiu din 2020 sugerează că usturoiul ar putea fi folosit ca măsură de prevenire a infecțiilor cu COVID-19. Ajută la stimularea celulelor imune și reduce secreția de citokine proinflamatoare.
Citește și – 13 beneficii uimitoare ale usturoiului (+ o rețetă)
Lămâia
Lămâia conține flavonoide, acizi fenolici, cumarine, acizi carboxilici, D-limonen.
Datorită conținutului bogat în vitamina C, lămâia ține bolile și infecțiile departe.
Sucul de lămâie a fost folosit ca tratament pentru scorbut înainte de sintetizarea vitaminei C.
Alte utilizări sunt menționate în răceală, tuse, dureri în gât, dureri în piept, febră, reumatism și hipertensiunea arterială.
Studiile recente au arătat că extractele din lămâie (sucul, uleiul esențial) au proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, anticancerigene, hepato-regenerante și cardioprotectoare.
Mierea de albine
Mierea are proprietăți antimicrobiene naturale. S-a dovedit benefică în tusea cronică.
Studiile au arătat că este superioară terapiilor uzuale folosite în infecțiile tractului respirator superior la copii.
Părinții preferă mierea pentru tusea nocturnă la copii decât alte tratamente.
Mierea este accesibilă și poate încetini răspândirea rezistenței antimicrobiene.
Rețete similare
Sirop de usturoi cu mirodenii pentru tuse, dureri în gât și congestie
Sirop de ceapă și usturoi pentru tuse și viroze respiratorii
Sirop de salvie, lămâie și usturoi, cu efecte antibacteriene și antivirale
Usturoi cu miere – stimulează circulația, imunitatea și eliminarea secrețiilor în timpul unei răceli
Surse articol:
1. Formula As, Sirop pentru vindecarea bronșitei astmatiforme și a anginei pectorale, Leacuri de la cititori: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1383/medicina-populara-77/leacuri-de-la-cititori-25682
2. Marta Klimek-Szczykutowicz, Agnieszka Szopa and Halina EkiertCitrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Plants (Basel). 2020 Jan; 9(1): 119: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
3. Jana Reiter, Natalja Levina, Mark van der Linden, Martin Gruhlke, Christian Martin, Alan J Slusarenko, Diallylthiosulfinate (Allicin), a Volatile Antimicrobial from Garlic (Allium sativum), Kills Human Lung Pathogenic Bacteria, Including MDR Strains, as a Vapor, Molecules. 2017 Oct 12;22(10):1711: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29023413/
4. Mustafa Metin Donmaa, and Orkide Donmab, The effects of allium sativum on immunity within the scope of COVID-19 infection, Med Hypotheses. 2020 Nov; 144: 109934: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7265825/
5. Chia-Chen Hsieh, Wen-Huang Peng, Hsien-Hao Tseng, Shan-Yuan Liang, Li-Jen Chen, Jen-Chieh Tsai, The Protective Role of Garlic on Allergen-Induced Airway Inflammation in Mice, Am J Chin Med. 2019;47(5):1099-1112: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31366207/
6. Ian M Paul, Jessica Beiler, Amyee McMonagle, Michele L Shaffer, Laura Duda, Cheston M Berlin Jr, Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents, Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 Dec;161(12):1140-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/
7. Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee, Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis, BMJ Evid Based Med. 2021 Apr;26(2):57-64: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/