Rodia ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi

Rodia se numără printre remediile folosite în medicina tradițională indiană pentru pietre la rinichi.

Studiile au confirmat aceste utilizări și clasează rodia între alte plante și alimente care s-au dovedit utile în prevenirea și tratarea calculilor renali, precum: pătrunjelul, urzica, ceaiul verde, zmeura, semințele de negrilică, citricele și oregano.

Rodia ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi

Rodia ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi: Stockking – freepik.com

Rodia – beneficii la nivel reno-urinar

Rodia (Punica granatum) este considerată o farmacie în sine. Conține antioxidanți importanți, precum antocianini, polifenoli și alcaloizi.

Semințele sale ajută la reglarea fluxului urinar și la ameliorarea senzației de arsură în timpul urinării.

Calitatea sa de a ameliora funcția renală este cunoscută de sute de ani.

Citește și – Remedii pentru calmarea durerilor de rinichi provocate de pietre

Sucul de rodie protejează împotriva nefrotoxicității (toxicitate renală cauzată de unele medicamente sau substanțe toxice).

Un studiu pe șobolani a arătat că sucul de rodie protejează împotriva depunerilor de cristale în tubulii renali, induse de etilenglicol.

Este menționată de asemenea utilizarea extractelor de rodie în insuficiența renală.

Rodia are proprietăți anti-urolitiazice și o activitate anti-hipercalciurie (exces de calciu în urină).

Compușii săi induc o relaxare a mușchilor din tractul urinar și biliar. Acest lucru facilitează eliminarea pietrelor din rinichi.

Datorită acestor calități, rodia poate preveni formarea calculilor renali.

Citește și – Remedii care ajută la spargerea pietrelor la rinichi

Un studiu apărut în jurnalul „Urolithiasis” în 2014 a arătat că administrarea a 1.000 mg de extract de rodie pe zi, timp de 3 luni, a redus concentrația de oxalații de calciu din urină la pacienți cu litiază renală recurentă.

Totodată, extractul a diminuat stresul oxidativ.

Semințele și sucul de rodie sunt bogate în potasiu. Acest mineral reduce, la rândul lui, riscul formării de cristale din minerale care se pot transforma în pietre.

Un alt mecanism prin care împiedică apariția calculilor renali este prin efectele sale astringente.

Nu în ultimul rând, rodia ajută la eliminarea toxinelor din rinichi și la reducerea acidității urinei. Cu cât nivelul de aciditate al urinei este mai mare, cu atât riscul de calculi este mai ridicat.

Academicianul Ovidiu Bojor scrie că indienii folosesc un amestec din semințe de rodie pisate și lapte pentru dizolvarea calculilor și nisipului la rinichi, mai ales la femeile însărcinate care au pietre la rinichi.

Autorul menționează însă că acest tratament nu funcționează și în cazul pietrelor de natură oxalică.

Citește și – Sucul din rădăcină de pătrunjel stimulează eliminarea pietrelor la rinichi

Contraindicații și interacțiuni 

Sucul de rodie este foarte sănătos, datorită conținutului său bogat în antioxidanți. Cu toate acestea, are unele contraindicații.

Preparatele din rodie trebuie evitate de persoanele care iau:

  • medicamente antihipertensive (ex. Clorotiazidă)
  • medicamente metabolizate de ficat
  • medicamente pentru colesterolul (ex. Crestor)
  • medicamente anticoagulante (ex. Warfarină)

Surse articol:

1. Tugcu, Volkan, Kemahli, Eray, Ozbek, Emin, Arinci, Yasar, Uhri, Mehmet, Ergüven, Pelin, Metin, Gökhan, Seckin, Ismail, Karaca, Cetin, Ipekoglu, Nursen, Altug, Tuncay, Cekmen, Mustafa, Tasci, Ali, 2008/12/01. Protective Effect of a Potent Antioxidant, Pomegranate Juice, in the Kidney of Rats with Nephrolithiasis Induced by Ethylene Glycol. Journal of endourology / Endourological Society: https://www.researchgate.net/publication/23489362_Protective_Effect_of_a_Potent_Antioxidant_Pomegranate_Juice_in_the_Kidney_of_Rats_with_Nephrolithiasis_Induced_by_Ethylene_Glycol
2. Mina Cheraghi Nirumand, Marziyeh Hajialyani, Roja Rahimi, Mohammad Hosein Farzaei, Stéphane Zingue, Seyed Mohammad Nabavi,6 and Anupam Bishayee, Dietary Plants for the Prevention and Management of Kidney Stones: Preclinical and Clinical Evidence and Molecular Mechanisms, Int J Mol Sci. 2018 Mar; 19(3): 765: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877626/
3. Sarika Rana, How to remove kidney stones naturally? 8 ways to cleanse your kidneys: https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-remove-kidney-stones-naturally-8-ways-to-cleanse-your-kidneys-1693610
4. Emily Cronkleton, Debra Rose, Emily Cronkleton — Updated on July 10, 2020, Hom remedies foe Kidney Stones – what works? Healthline: https://www.healthline.com/health/kidney-health/home-remedies-for-kidney-stones#Staying-hydrated-is-key
5. Honah Liles, The 3 best natural home remedies for kidney stones, Insider: https://www.insider.com/home-remedies-for-kidney-stones
6. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Rodia, Sănătate prin semințe, legume și fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 77

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.