Durerea în gât – cauze și 5 remedii naturale

Durerea în gât acută apare de cele mai multe ori în cadrul unui episod de răceală. Infecțiile virale sunt cauza cea mai frecventă.

Pacienții apelează de regulă la antiinflamatoare nesteroidiene, care pot ameliora simptomele.

Remedii dureri in gat: Freepik.com

Doar un procent mic (4%) din cei care se confruntă cu dureri în gât merg la medic. Mai puțin de 1 din 10 oameni caută ajutor medical pentru această problemă.

Cauzele durerii în gât – virusuri și bacterii

Durerea în gât este mai des întâlnită la copii, în sezonul de toamnă-iarnă.

Majoritatea durerilor în gât sunt provocate de virusuri. Infecțiile virale sunt responsabile pentru durerile în gât:

– la adulți în proporție de 85-95%
– la copiii de 5-16 ani în proporție de 70%
– la copiii sub 5 ani în proporție de 95%

Durerile în gât pot avea la bază și o infecție bacteriană. Streptococul beta-hemolitic de grupa A este cauzează circa o treime din durerile în gât la copiii de 5-15 ani.

La adulți și copiii mai mari, doar 10% din durerile în gât sunt provocate de acest patogen.

Citește și – Durerile în gât la copii – cauze și remedii naturiste

Alți factori declanșatori

Studiile au arătat că și temperaturile scăzute, umiditatea scăzută și aerul uscat pot duce la dezvoltarea infecțiilor tractului respirator (faringită, răceală).

Durerile în gât ar putea fi provocate și de alți factori, precum:

  • aerul condiționat
  • poluanți
  • alergeni
  • fumatul
  • refluxul gastroesofagian sau faringoesofagian

Durerile în gât cauzate de o infecție sunt asociate cu o suferință mai mare, manifestată prin iritație sau disconfort.

Nu se întâmplă des ca durerile în gât să fie provocate de o infecție bacteriană, de aceea National Institute for Health and Clinical Experience nu recomandă utilizarea antibioticelor ca primă linie de tratament.

Majoritatea cazurilor de dureri în gât pot fi rezolvate acasă, prin antiinflamatoare și alte remedii care ajută la controlul simptomelor.

5 remedii naturale pentru durerea în gât

Un articol publicat pe site-ul Mercola prezintă câteva remedii naturale care pot fi folosite pentru durerea în gât.

Acestea pot fi la fel de eficiente ca și medicamentele din farmacii, cu avantajul că au mai puține efecte secundare și beneficii diverse.

GARGARĂ CU APĂ ȘI SARE

Puneți ½ linguriță de sare într-o cană cu apă caldă. Amestecați până la dizolvare.

Faceți gargară cu soluția salină de mai multe ori pe zi. Acest remediu ajută la „dislocarea” mucusului blocat în gât. Totodată, elimină alți agenți iritanți.

CEAI DE GHIMBIR CU LĂMÂIE ȘI MIERE

Luați o bucățică mică de rădăcină de ghimbir. Dați-o pe răzătoare (aproximativ 1 linguriță) și puneți-o într-o cană. Turnați peste ghimbir apă clocotită și lăsați la infuzat 3 minute.

După ce s-a răcorit, adăugați suc de lămâie și miere, după gust.

Citește și – Ceai pentru tuse uscată, iritații și dureri în gât – rețeta bunicii

CEAI DE MUȘEȚEL

Ceaiul de mușețel poate fi folosit atât intern, cât și extern, sub formă de gargară. Are efecte calmante și reduce inflamația din gât.

Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită.

CEAI DE SALVIE

Salvia este una din cele mai bune plante pentru afecțiunile gâtului și gurii. Puneți 1 mână de frunze de salvie într-un litru de apă clocotită. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 20 de minute.

CEAI DE TURMERIC

Puneți 1 litru de apă la fiert. Adăugați 1-2 lingurițe de pulbere sau rădăcină rasă de turmeric. Fierbeți 10 minute, apoi strecurați și lăsați să se răcorească.

În ceaiul de turmeric  se poate adăuga 1 lingură de ulei de cocos sau puțin piper negru, care ajută la absorbția curcuminei (substanța activă) în corp.

Adăugați suc de lămâie, miere sau ghimbir în ceaiul de turmeric, pentru a-i spori efectele vindecătoare și a-i îmbunătăți gustul.

Citește și – Pastă de cuișoare și miere pentru tuse și dureri în gât

CEAI DE NALBĂ

Studiile au confirmat utilizările tradiționale ale acestei plante în tratamentul durerilor în gât. Rădăcina de nalbă reduce inflamația și iritați din gât provocate de tusea cronică sau de răceală.

Efectele ei se datorează conținutului bogat în mucilagii.

Ceaiul se prepară prin macerare la rece. se folosește 1 linguriță de rădăcină la 1 cană cu apă rece. Se lasă peste noapte la macerat, iar dimineața se încălzește și se strecoară.

ULEIURI ESENȚIALE

Uleiurile esențiale au în general proprietăți antimicrobiene și pot ajuta la ameliorarea durerilor în gât. Le puteți folosi sub formă de inhalație (printr-un difuzor) sau aplicații pe piept:

ulei esențial de lavandă (puneți câteva picături pe un șervețel și așezați-l pernă când mergeți la culcare, sau amestecați-le cu un ulei vegetal și masați zona pieptului)
ulei esențial de oregano (puneți 3 picături de ulei într-un pahar cu apă sau suc și beți; uleiul trebuie să fie de calitate, să aibă grad terapeutic și să fie conceput special pentru uz intern; NU consumați intern uleiuri esențiale ieftine care sunt create doar pentru uz extern deoarece pot fi toxice);
ulei esențial de cimbru (se pun 5 picături într-un bol cu apă clocotită și se fac inhalații)
ulei esențial de mentă (se folosesc 2-3 picături la inhalații).

Uleiurile esențiale trebuie testate înainte de a le aplica pe piele. Puneți o cantitate mică pe o antebraț și ovbservați reacțiile care apar.

Dacă durerea în gât persistă, mergeți la medic. Simptomele care durează mai mult de 2 săptămâni, apar des sau se înrăutățesc pot indica o afecțiune mai gravă.

Citește și – Sirop de mentă și ghimbir cu miere (pentru dureri în gât, tuse, greață)

Surse articol:

1. Dilys Addey, Adrian Shephard, Incidence, causes, severity and treatment of throat discomfort: a four-region online questionnaire survey, BMC Ear Nose Throat Disord. 2012; 12: 9: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3489867/
2. Mercola, How to Get Rid of a Sore Throat Fast: https://articles.mercola.com/sore-throat/How-to-Get-Rid.aspx
3. Graham J. Worrall, Acute sore throat, Can Fam Physician. 2007 Nov; 53(11): 1961–1962: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231494/
4. Jennifer Huizen, Debra Rose Wilson, Nine health benefits of turmeric tea, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319638#benefits

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.