Suc de dovleac, măr și lămâie pentru iarnă (obținut prin fierbere)

Chiar dacă ați încheiat cu pregătirile pentru iarnă și ați umplut deja cămara cu conserve și dulcețuri, trebuie să încercați și această rețetă de suc de dovleac, măr și lămâie.

Este o delicatesă specială care merită preparată! Rețeta este extrem de simplă. Nu aveți nevoie de un storcător electric.

Suc de dovleac, mar si lamaie pentru iarna

Suc de dovleac, mar si lamaie pentru iarna: Azerbaijan_stockersFreepik.com

Copiii vor adora acest suc aromat și concentrat. Este o alternativă incomparabil mai sănătoasă decât orice produs din comerț.

Ajustați rețeta în funcție de fructele care vă plac. De pildă, puteți folosi pere, prune, cătină, sau chiar legume, precum sfeclă și morcov.

Citește și – Profitați de sezonul dovleacului – acest fruct întărește imunitatea și sistemul nervos

Suc de dovleac și mere pentru iarnă – rețetă

Din cantitățile date rezultă aproape 7 litri de suc. Ajustați după preferință.

Ingrediente

  • 2 kg de dovleac
  • 2 kg de mere
  • 1 kg de portocale
  • 2 lămâi
  • 3 litri de apă
  • zahăr după gust

Mod de preparare

Decojiți dovleacul și merele. Scoateți interiorul cu semințe, respectiv cotoarele.

Tăiați-le cubulețe și puneți-le într-o cratiță mare cu pereții groși.

Turnați 3 litri de apă, sau cât să acopere fructele complet.

Aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, reduceți focul și puneți capacul. Fierbeți bucățile de dovleac și mere circa un sfert de oră.

Fructele trebuie să se înmoaie complet. Este bine să colectați cu spumieră spuma care se formează deasupra.

După ce compoziția s-a răcorit puțin, introduceți blenderul manual și pasați totul fin. Dacă nu aveți un astfel de aparat, puteți folosi un robot de bucătărie cu lama S.

La fel de bine merge și mașina de carne sau o sită prin care să treceți fructele.

În sucul obținut se adaugă sucurile proaspăt stoarse de la portocale și lămâi.

Adăugați la final zahăr și gustați. Dacă dovleacul și merele sunt foarte dulci, nu veți avea nevoie de mult zahăr.

Citește și – Gogoși cu dovleac plăcintar

Puneți cratița din nou pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Lăsați sucul să mai clocotească încă 10 minute.

Dați sucului consistența dorită. Dacă este prea gros, mai adăugați apă sau alt suc de fructe.

Sucul de dovleac și măr se toarnă fierbinte în sticle de sticlă curate. Sau se poate pune în borcane.

Se înfiletează repede capacele și se strâng bine.

Așezați sticlele cu capacul în jos și acoperiți-le cu pături groase. Lăsați-le să se răcească în voie. Depozitați-le apoi în cămară.

Sticla odată deschisă trebuie păstrată în frigider, iar sucul consumat cât mai repede.

Suc de dovleac

Suc de dovleac: Freepik.com

Beneficiile consumului de dovleac

Sucul de dovleac este o licoare ideală pentru sezonul rece deoarece este foarte bogat în substanțe nutritive: vitamine, minerale, fibre (pectină), antioxidanți (caroteni, flavonoide), tocoferoli, steroli, alcaloizi, acid palmitic, acid linoleic și acid oleic.

Este o sursă foarte bună de vitamina A, necesară pentru creștere, sănătatea oculară, întărirea imunității și prevenirea infecțiilor. Conține de asemenea vitamina C și vitamina E, alți doi antioxidanți care susțin funcția sistemului imunitar.

Compușii săi au proprietăți antidiabetice, antioxidante, anticancerigene și antiinflamatoare.

Consumul de dovleac ne poate oferi protecție împotriva unor afecțiuni, precum hipertensiune arterială, diabet, boli coronariene sau cancer.

Pulpa dovleacului ameliorează inflamația intestinală, dispepsia și alte tulburări stomacale.

Citește și – Salată de dovleac picantă – ajută la scăderea colesterolului și greutății corporale

Surse articol:

1. Rețete Ușoare.eu, Suc de dovleac și mere, preparat fără storcător (pentru iarnă)! https://retete-usoare.eu/suc-de-dovleac-si-mere-preparat-fara-storcator-pentru-iarna/
2. Ziaul Amin, Tahera Islam, M. Rasel Uddin, M. Jashim Uddin, M. Mashiar Rahman, and M. Abdus Satterc, Comparative study on nutrient contents in the different parts of indigenous and hybrid varieties of pumpkin (Cucurbita maxima Linn.), Heliyon. 2019 Sep; 5(9): e02462: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6819838/
3. World Health.net, Pumpkin Is More Than A Festive Decoration: https://www.worldhealth.net/news/pumpkin-more-festive-decoration/
4. Mukesh Yadav, Shalini Jain, Radha Tomar, G. B. K. S. Prasad and Hariom Yadav, Medicinal and biological potential of pumpkin: an updated review, Volume 23, Issue 2December 2010 , pp. 184-190: https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/medicinal-and-biological-potential-of-pumpkin-an-updated-review/614835C9F2CABAAAFD5E7925A72E7F9F

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.