Ghimbirul reduce inflamația, ridigitatea și durerile articulațiilor

Articol documentat

Ghimbirul este una din cele mai bune plante pentru traversarea sezonului rece.

Are proprietăți antivirale, antitusive și antiinflamatoare. Pune circulația în mișcare, încălzește organismul și ameliorează afecțiunile reumatice.

Ghimbirul reduce inflamatia, ridigitatea si durerile articulatiilor 

Ghimbirul reduce inflamatia, ridigitatea si durerile articulatiilor: Racool studio – www.freepik.com

Ghimbirul ameliorează durerile reumatice

Rădăcina de ghimbir conține o serie de compuși care ajută atât la reducerea durerilor reumatice, cât și a severității bolii.

Un studiu publicat în 1989 în jurnalul academic „Medical Hypotheses” a arătat că ghimbirul ușurează durerile reumatice. Studiul a inclus 7 pacienți cu reumatism, care au luat câte 0,5-1 g de pulbere de ghimbir, de 3 ori pe zi, timp câteva luni.

Citeșe și – Ghimbirul, medicament universal – calmant, antiinflamator, antimicrobian, stimulent

Aceștia au raportat o ameliorare notabilă a simptomelor. Mai precis, articulațiile și-au recăpătat mobilitatea, inflamațiile și rigiditatea articulară au scăzut.

Nu au existat efecte adverse comunicate de către participanți. În schimb, medicamentele prescrise pentru dureri și inflamații au efecte secundare dacă sunt folosite pe perioade mari de timp.

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca ulcer stomacal la pacienții cu artrită reumatoidă care le consumă în mod regulat. Steroizii sau corticosteroizii au fost și ei asociați cu suprimarea funcției glandelor suprarenale.

Ghimbirul este folosit împotriva artritei reumatoide în sistemele de medicină tradițională din multe țări, mai cu seamă în medicina Ayurveda.

Citește și – Ghimbirul ajută la ameliorarea mai multor forme de artrită

Studii pe ghimbir și bolile reumatismale

Primul studiu care a demonstrat efectele antiinflamatoare ale ghimbirului a fost realizat în anul 1982. Patru compuși izolați din ghimbir au redus sinteza de prostaglandine – enzime implicate în inflamații.

Următorul studiu a fost efectuat în 1992, care a arătat că ghimbirul inhibă de asemenea biosinteza de leukotriene și reduce producția de prostaglandine.

Experimentele pe șobolani tratați cu extract apos de ghimbir timp de 4 zile au arătat că acesta reduce inflamația asociată cu artrita reumatoidă.

Activitatea antiinflamatoare și analgezică a ghimbirului este atribuită conținutului de gingerol și gingerdion.

Ghimbirul a fost comparat și cu Ibuprofen – un antiinflamator prescris pentru persoanele cu artrită. Ambele tratamente au avut efecte antiinflamatoare similare. Ghimbirul este superior medicamentelor datorită profilului de siguranță mai ridicat.

Într-un studiu pe 261 de pacienți cu osteoartrită la genunchi, extractul de ghimbir a acționat ca un agent analgezic, reducând durerea.

Citește și – Turmericul și ghimbirul – cele mai puternice și sigure antiinflamatoare

Alte plante care s-au dovedit benefice în bolile reumatismale sunt:

  • turmericul
  • scoarța de salcie
  • gheara diavolului
  • spilcuță

Pacienții care suferă de reumatism sau artrită pot beneficia mai mult de pe urma unei diete vegetariene sau a unei diete bogate în acizi grași Omega-3, decât de pe urma unei diete de tip occidental.

Omega-3 au demonstrat efecte bune împotriva inflamațiilor sistemice.

Moduri de administrare

Ghimbirul poate fi găsit la noi sub formă de rădăcină sau pulbere (în supermarketuri) sau sub formă de capsule (în magazinele naturiste).

Se poate adăuga în diverse mâncăruri și băuturi. Din el putem face ceai sau sirop.

Poate fi aplicat și extern, pe zonele inflamate sau dureroase, sub formă de cataplasmă, comprese, ulei sau cremă.

Doza maximă recomandată de ghimbir este de 2-4 g, de 3 ori pe zi. Nu este indicat să depășiți 4 g de ghimbir pe zi.

Contraindicații

Unele persoane pot experimenta efecte adverse la nivelul tractului gastrointestinal în urma consumului de ghimbir, precum arsuri stomacale sau indigestie.

Aplicațiile externe pot produce iritarea sau înroșirea pielii.

Se impune precauție în ceea ce privește consumul de ghimbir la persoanele care au diabet, tulburări sangvine sau pietre la bilă.

Atenție, ghimbirul poate interacționa cu anumite medicamente, precum anticoagulantele.

Citește și – Ghimbirul – un medicament valoros pentru orice familie (moduri de utilizare)

Surse articol:

1. K C Srivastava, T Mustafa, Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders, Med Hypotheses. 1992 Dec;39(4):342-8. doi: 10.1016/0306-9877(92)90059-l: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1494322/
2. Abdullah Al-Nahain, Rownak Jahan, and Mohammed Rahmatullah, Zingiber officinale: A Potential Plant against Rheumatoid Arthritis, Arthritis. 2014; 2014: 159089: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058601/
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Ghimbirul, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 256
4. Laura A. Coleman, Nutrition and Rheumatic Disease, Editura Humana Press: https://books.google.ro/books?id=WvlvBZsOqFAC&pg=PA102&lpg=PA102&dq=ginger+rheumatic&source=bl&ots=kSaHkJYBPt&sig=ACfU3U39FO7MaS46ErKlI4sEgN8dVg3M4A&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwittuWFtI7sAhXNxIsKHTCgCAUQ6AEwCHoECAEQAQ#v=onepage&q=ginger%20rheumatic&f=false
5. Aaron Kandola, Debra Rose Wilson, Can ginger help with arthritic pain? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319106#how-to-take-ginger

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.