GHIMBIRUL ajută la ameliorarea mai multor forme de ARTRITĂ

Ghimbirul este unul din cele mai valoroase remedii naturiste, care merită un loc de frunte în farmacia casei

Utilitatea sa este extrem de ridicată în sezonul rece, datorită efectelor termogene și a acțiunii benefice pe care o are asupra circulației sângelui, asupra durerilor articulare și reumatice – agravate de temperaturile scăzute și a aparatului respirator – sensibil la viroze și răceli.

Ghimbir

GHIMBIRUL – ANTIINFLAMATOR COMPARABIL CU MEDICAMENTELE SINTETICE 

Ghimbirul este deosebit de util în tratamentul bolilor inflamatorii cronice. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare puternice și protectoare asupra articulațiilor.

Efectele sale antiinflamatoare se datorează unei enzime numite zingibaină, care face parte din categoria enzimelor proteolitice.

Pe lângă faptul că combat inflamațiile, aceste enzime ajută în plus și la controlul bolilor autoimune prin reducerea nivelului de complexe imune – substanțe care în cantități mari determină sistemul imunitar să atace țesuturile corpului, până la distrugere.

În ceea ce privește activitatea sa antioxidantă, ea se datorează celor peste 12 antioxidanți care neutralizează radicalii liberi implicați în declanșarea proceselor inflamatorii.

Asemenea turmericului, ghimbirul este util în toate tipurile de artrită, în tulburări musculoscheletale, în dureri reumatice, musculare și menstruale, în dureri de cap și migrene.

Botanistul James Duke îl recomandă inclusiv în spondilita anchilozantă – o inflamație a coloanei vertebrale care produce dureri lombare și anchilozare.

Un studiu a arătat că ghimbirul este mai eficient decât Indometacina în reducerea durerii asociate cu inflamația și stresul oxidativ.

Cercetătorul și botanistul Paul Schulick îl consideră o alternativă bună la tratamentele moderne, precum antiinflamatoarele nesteroidiene sau Aspirina. Acestea nu pot fi folosite pe termen lung, deoarece irită mucoasa gastrică și cresc în timp riscul de ulcere.

______________________

MODURI DE UTILIZARE

Ghimbirul poate fi folosit sub diverse forme, interne și externe. Ceaiul, tinctura și capsulele pot fi administrare intern.

Local, se pot aplica unguente sau alifii care conțin ghimbir, sau cataplasme cu rădăcină de ghimbir ras (în acest ultim caz se recomandă ungerea pielii în prealabil cu alifie de gălbenele pentru a evita iritații sau arsuri).

Un studiu din 2014 a arătat că compresele cu ghimbir au redus în 7 zile durerea, oboseala și statusul funcțional la pacienții cu osteoartrită, îmbunătățind nivelul general de sănătate.

Pentru realizarea compresei, autorii au dizolvat 10 g de ghimbir măcinat în 100 ml de apă fierbinte. Au înmuiat o cârpă în ceai și au stors-o bine. Compresa caldă a fost aplicată pe regiunea semi-lombară timp de 30 de minute, după care a urmat o perioadă de odihnă de 20 de minute.

Nu trebuie subestimată nici folosirea acestui condiment la mâncăruri. Îl putem adăuga cu generozitate în diverse preparate.

______________

Surse:

1. Naheed Aryaeian and Hajar Tavakkoli, Ginger and its Effects on Inflammatory Diseases, ADVANCES IN FOOD TECHNOLOGY AND NUTRITIONAL SCIENCES: https://openventio.org/Volume1-Issue4/Ginger-and-its-Effects-on-Inflammatory-Diseases-AFTNSOJ-1-117.pdf

2. Tessa Therkleson, Topical Ginger Treatment With a Compress or Patch for Osteoarthritis Symptoms, J Holist Nurs. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230973/

3. James A. Duke, Spondilita anchilozantă, Farmacia Verde, Editura All, 2010, pp. 422-424

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.