În timpul pandemiei de gripă din 1918 toți au purtat măști
Pandemia de COVID-19 este, pentru mulți dintre noi, prima experiență de acest fel. De-a lungul timpului au existat însă multe alte epidemii.
Este interesant să vedem cum au gestionat autoritățile publice situația în trecut.
Dacă ne uităm la gripa spaniolă care a avut loc în anul 1918, vom vedea că multe din măsurile luate de guvernele actuale seamănă cu cele de atunci. Acum 100 de ani, oamenii făceau același lucru pe care îl facem noi astăzi.
Cuprins
Gripa spaniolă din 1918 – cea mai mortală din istorie
În anul 1918 a izbucnit cea mai devastatoare gripă din istorie. Deși a durat numai un an, această pandemie a fost mai mortală decât însuși Primul Război Mondial.
În perioada 1918-1919 au murit mai mulți oameni decât în 4 ani de ciumă bubonică, o boală cunoscută și sub numele de „moartea neagră” (1347-1351).
Au fost înregistrate 657.000 de decese în rândul americanilor. La nivel mondial, au murit 50 de milioane de oameni. Nu mai erau suficiente ambulanțe și sicrie.
Restricții în timpul pandemiei de gripă din 1918
Durata slujbelor de înmormântare era limitată la 15 minute.
Magazinele erau închise. Frizeriile își desfășurau activitatea afară.
Sălile de judecată se mutaseră în piețele publice
Adunările publice mari erau interzise, însă nu toate industriile și-au sistat activitatea.
Accesul în trenuri și în unele orașe era permis doar în baza un certificat semnat.
Pe străzile orașului Seattle din SUA nu aveai voie să călătorești cu tramvaiul fără mască.
Persoanele care nu respectau ordonanțele erau pasibili de amenzi usturătoare. Vă sună cunoscut?
Singurul lucru pe care oamenii nu îl respectau atunci, și poate nici acum în totalitate, era distanțarea socială.
Fotografiile din vremea aceea îi arată pe oameni stând foarte aproape unii de alții. Să fie oare din cauză că măștile le confereau o anumită siguranță?
Purtatul măștilor în spațiile publice
Situația era catastrofală în 1918, motiv pentru care autoritățile recomandau americanilor să poarte măști faciale în spațiile publice.
Această recomandare se baza pe opiniile medicilor, care erau de părere că măștile pot preveni infectarea.
În pandemia de gripa spaniolă departamentele de sănătate publică și Crucea Roșie distribuiau măști din tifon.
Instrucțiunile emise de „Atlanta Constitution” în 1918 spuneau că măștile se pot confecționa dintr-o bucată de tifon, dar și că o batistă curată poate fi la fel de bună ca tifonul.
Acestea trebuiau spălate după fiecare utilizare. Dacă cineva dorea să poarte din nou aceeași mască, trebuia să o fiarbă timp de 5 minute.
În 1918, măștile putea fi văzute peste tot. Deveniseră un simbol al epidemiei, la fel ca astăzi. Femeile își puneau o extensie de voal la măști, ca în imaginea de mai jos.
Purtarea măștilor era pentru americani un mijloc prin care puteau să trăiască în continuare într-un mod cât mai aproape de normalitate.
Este adevărat că și astăzi, măștile pe care ni le punem pe față sau le vedem pe chipul celorlalți au rolul de a ne aduce aminte că trăim în vremuri de pandemie.
La fel ca și acum, pe vremea aceea existau plângeri cu privire la faptul că măștile nu erau igienice. Se punea de asemenea problema că măștile împiedică respirația liberă.
Ce se poate spune acum despre eficiența măștilor în pandemiile trecute? Se pare că în 1918 măștile nu au ajutat.
Istoricul John M. Barry spune acest lucru în cartea sa „The Great Influenza: The Story of the Deadliest Pandemic in History”:
„Măștile purtate de milioane de oameni erau inutile așa cum erau ele concepute, și nu ar fi putut preveni gripa. Doar prevenirea expunerii la virus ar fi putut face acest lucru”.
Chiar și astăzi există dezbateri în cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor cu privire la utilitatea măștilor faciale în prevenirea răspândirii noului Coronavirus.
Citește și – Cum să te tratezi acasă dacă ai o formă ușoară de Coronavirus – sfaturile experților
Surse articol:
1. Eliza McGraw, Everyone wore masks during the 1918 flu pandemic. They were useless, Washington Post. https://www.washingtonpost.com/history/2020/04/02/everyone-wore-masks-during-1918-flu-pandemic-they-were-useless/?fbclid=IwAR33K6avLB4mItj8ekGdaHM_pOHsqUNOQYcjbUZymuHbqXtWKGyRnYax08I
2. Standord.edu, The Influenza Pandemic of 1918: https://virus.stanford.edu/uda
3. Matt Bamford, Coronavirus response may draw from Spanish flu pandemic of 100 years ago, ABC Radio Sydney: https://www.abc.net.au/news/2020-03-04/spanish-flu-pandemic-provides-insights-into-coronavirus/12020570<
4. Rob McMillan, The 1918 Spanish flu: How lessons learned apply to today’s COVID-19 pandemic: https://abc7.com/spanish-flu-1918-influenza-pandemic-worst-season-ever-covid19-and/6213383/