Produsele apicole au efecte antivirale în bolile respiratorii umane

Bazat pe studii științifice 

În contextul crizelor apărute pe fondul pandemiei de COVID, cercetătorii s-au focusat pe identificarea de medicamente cu efecte profilactice și terapeutice împotriva noului coronavirus.

Potrivit unui articol științific publicat în 2020 în „Phytotherapy Research”, produsele apicole au potențial terapeutic și profilactic împotriva infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Produsele stupului au efecte antivirale în bolile respiratorii umane

Produsele apicole au efecte antivirale în bolile respiratorii umane: Marco Verch Professional Photographer

Sunt numeroase studii care arată eficiența compușilor naturali din plante și alimente în această infecție.

Produsele apicole au fost de asemenea investigate în acest context.

Produsele apicole – efecte promițătoare în COVID-19

Oamenii de știință din Canada și Brazilia au analizat potențialul apiterapiei de a combate COVID-19.

Produsele stupului sunt agenți nutraceutici și farmacologici. Mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă, veninul de albine și ceara au demonstrat activitate antivirală.

Acestea pot combate patogenii care provoacă sindroame respiratorii severe, inclusiv cele cauzate de coronavirusuri.

Mai mult decât atât, produsele apicole au efecte tonice și regulatoare asupra imunității.

Citește și – Produsele apicole ne sunt de mare folos în alergii, infecții, oboseală, arsuri, deficite imunitare

Mecanisme de acțiune antivirală

Sunt 6 calități ale produselor apicole care le recomandă în profilaxia și tratarea infecțiilor COVID-19:

  • au activitate virucidă
  • inhibă replicarea virală
  • blochează adsorbția și intrarea virusului
  • potențează efectele medicamentelor antivirale
  • stimulează producția de anticorpi
  • ajută la maturizarea celulelor imunitare
  • stimulează răspunsurile sistemului imunitar înnăscut și dobândit

Citește și –

MIEREA DE ALBINE

Mierea este folosită ca agent conservant și antimicrobian din antichitate.

Acest produs complex este alcătuit din nectar, excreția afidelor sau exudate ale plantelor și fructelor.

Conține numeroși compuși bioactivi, care diferă în funcție de condițiile de mediu.

Grecii, chinezii, egiptenii, romanii, mayașii și babilonienii foloseau mierea în urmă cu peste 5.000 de ani.

Mierea a fost utilizată în medicina tradițională în infecții ale gâtului, bronșită, gripă sau pneumonie.

Testele in vitro au arătat că mierea Manuka din Australia și Noua Zeelandă inhibă replicarea virală a virusului gripal. Acționează în sinergie cu medicamentele antivirale.

Acțiunea antivirală este datorată conținutului de peroxid de hidrogen, acizi fenolici, flavonoide și lizozime, precum și efectului osmotic, a pH-ului scăzut.

Unii flavonoizi, precum quercetina, rutina, izorhamnetina și izoquercetina au dovedit activitate împotriva virusurilor gripale, virusului sincițial uman, rinovirusurile umane, metapneumovirusul uman, virusurile paragripale, și betacoronavirusuri.

Aceștia se găsesc în miere și propolis.

O analiză recentă de chimie computerizată sugerează că mierea poate avea activitate împotriva SARS-CoV-2.

Șase compuși din miere și propolis sunt potențiali inhibitori.

Mierea stimulează sistemul imunitar. Îmbunătățește imunocompetența (răspunsul imunitar împotirva virusului) și poate reduce severitatea pneumoniei cauzate de noul coronavirus.

De pildă, adăugarea mierii în apa de băut crește producția de anticorpi împotriva virusului aviar.

Momentan, sunt trei studii clinice în desfășurare care au ca scop confirmarea efectelor mierii împotriva SARS-CoV-2.

PROPOLISUL

Propolisul este lipiciul sau cleiul alibinelor. Această substanță rășinoasă este produsă de albine din substațele colectate din frunze, flori, muguri și exudați.

Conține 50% rășini, 30% ceruri, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% compuși organici: polifenoli, flavonoizi, aminoacizi, minerale, etanol, vitamina A, complexul B și vitamina E.

Propolisul este folosit ca agent antimicrobian împotriva infecțiilor cu bacterii, virusuri și alți patogeni care atacă stupul.

Studiile au arătat că propolisul are efecte antivirale promițătoare împotriva virusurilor gripal, respirator sincițial și rinovirus.

Activitatea antivirală este atribuită compușilor fenolici (galagină, chrizină, acid p-cumaric, kaempferol și quercetină).

Aceștia blochează sau reduce adsorbția și pătrunderea virusurilor în celulele-gazdă.

Datorită efectelor sau în etapele incipiente ale ciclului viral, propolisul ar putea fi util ca măsură de prevenție.

La fel ca mierea, propolisul stimulează funcția sistemului imunitar adaptativ (dobândit). Acest lucru întărește efectele antivirale profilactice.

Cercetătorii brazilieni au realizat un studiu în care au demonstrat că propolisul combate virusuri ADN și ARN.

Compușii săi pot combate virusul SARS-CoV-2 prin mai multe mecanisme:

  • interacționează cu enzima de conversie a angiotensine 2 (ACE 2)
  • blochează sau reduce invazia și replicarea virusului în celulele gazdei
  • blochează proteina kinaza PAK 1 implicată în infecțiile virale, malarie, cancer, inflamații, imunosupresie
  • previne fibroza pulmonară
  • restabilește răspunsul imun normal
  • reduce nivelurile unor citokine pro-inflamatorii cheie: IL-6, IL-1 beta și TNF-alfa
  • inhibă producția de IL-1 beta reduce
  • ameliorează simptomele bolilor inflamatoare modulează funcția sistemului imunitar

Citește și – Propolisul previne infectarea cu virusuri și multiplicarea lor

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ

Lăptișorul de matcă este hrana regală a albinelor. Cu el se hrănesc regina și larvele.

Este o excreție hipo-faringiană glandulară de culoare alb-gălbuie. Are o textură gelatinoasă și un gust acrișor.

Mirosul este dat de abundența de compuși fenoli.

Conține 60-70% apă, 12-15% zahăr, 12% proteine, 5-6% lipide și cantități mici de vitamine și săruri minerale.

Lăptișorul de matcă purificat sau crud are o activitate antimicrobiană semnificativă.

Utilizat singur, sau în asociere cu propolis, a redus încărcătura virală a celulelor infectate cu virusul gripal A2.

Sunt dovezi clinice care arată că lăptișorul de matcă și alte produse apicole previn infecțiile în sezonul gripal.

Frecvența gripei a fost mult mai mică la persoanele care au consumat un complex apicol pe bază de miere, lăptișor de matcă (2%), polen (3%) și propolis (1%).

Incidența cazurilor de gripă a fost doar 3,7%, comparativ cu 38% la cei care nu au consumat apicole.

Lăptișorul de matcă nu are doar efecte antivirale, ci și tonice imunitare.

Un studiu pe șoareci a arătat că administrarea de lăptișor de matcă a crescut producția de anticorpi și numărul celulelor imunocompetente.

Aceste rezultate sugerează rolul profilactic și terapeutic al lăptișorului de matcă împotriva sindromelor respiratorii umane, inclusiv a coronavirusurilor recente.

Unele peptide izolate din lăptișorul de matcă au efecte antibacteriene și antifungice puternice. Grație lor, reduce riscul de co-infectări la bolnavii de COVID-19.

Citește și – Produsele apicole ajută la conservarea sănătății și la prelungirea tinereții

POLENUL DE ALBINE

Polenul de albine este o pulbere fină, frumos colorată și prafumată, colectată de albine din plantele cu flori.

Albinele amestecă polenul cu nectar și/sau miere și substanțe salivare și folosesc produsul ca hrană de rezervă.

Polenul conține 5-6% proteine, aminoacizi esențiali, lipide (4-7%), acizi nucleici (ARN), fibre crude, minerale, vitamine, enzime, flavonoide (kaempferol, catecgine, quercetină, izoramnetină), fitosteroli și carotenoide (licopen, zeaxantină).

Polenul este folosit în profilaxia multor infecții. Studiile au arătat că mărește imunitatea la oameni, păsări și animale.

A demonstrat activități antibacteriene împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative.

Deși efectele sale antivirale nu au fost demonstrate, mulți din compușii săi (în special polifenolii) au activitate promițătoare împotriva SARS-CoV-2 și MERS.

Studiile au arătat că o doză mică de quercetină inhibă pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în celule cu 50%. Or, polenul are o cantitate mult mai mare de quercetină.

Un alt compus din polen (kaempferol) inhibă canalul proteinei 3a a coronavirusurilor.

Cu alte cuvinte, inhibă eliberarea virusului.

Mai mult, quercetina și kaempferolul au efecte inhibitoare asupra enzimelor inflamatoare (IL-6, IL-8, IFN-y, iNOS, COX-2, NF-kB, TNF-a) și a stresului oxidativ.

Aceștia ar putea preveni complicațiile imunologice la pacienții cu COVID-19, precum furtuna de citokine cu potențial fatal sau sidromul de detresă respiratorie acută.

Sursă articol: Lima WG, Brito JCM, da Cruz Nizer WS. Bee products as a source of promising therapeutic and chemoprophylaxis strategies against COVID-19 (SARS-CoV-2). Phytother Res. 2021;35(2):743-750. doi:10.1002/ptr.6872: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536959/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.