Ulei de rozmarin pentru dureri reumatice

Bolile reumatismale sunt o „emblemă” a societății industrializate. Circa o treime a populației suferă la un moment dat de o afecțiune reumatică.

Reumatismul este un termen folosit pentru afecțiunile dureroase care vizează articulațiile, oasele, cartilajul, tendoanele, ligamentele și mușchii.

Rozmarin pentru dureri

Rozmarin pentru dureri

Bolile reumatice se mai numesc afecțiuni musculoscheletice. Ele cuprind peste 200 de afecțiuni diferite. Pot să afecteze inclusiv organele interne.

Simptome de reumatism

Reumatismul nu mai este considerat o boală a bătrâneții. În realitate, el poate surveni la orice vârstă. Prevalența este mai mare la femei decât la bărbați.

Boala este caracterizată de următoarele simptome:

  • dureri articulare persistente
  • umflarea articulației
  • roșeață și căldură la nivelul articulației respective
  • rigiditate articulară
  • scăderea capacității de mișcare
  • flexibilitate redusă a articulației
  • deformări articulare
  • oboseală extremă
  • lipsă de energie
  • slăbiciune

Durerea reumatică este o durere care are întotdeauna o locație anume. Poate fi simțită într-o anumită zonă a corpului, precum umărul, sau în locuri multiple, precum articulațiile periferice.

Pacientul trebuie să îi spună medicului exact unde îl doare și să indice prin palpare regiunea corpului afectată.

Durerea este percepută în apropierea unei articulații sau a mai multe articulații. În zona afectată se simte durere la mișcare dar și la atingere.

Articulația devine rigidă, mai ales după o perioadă mai lungă de sedentarism.

Durerea se ameliorează după exerciții fizice ușoare și tinde să se înrăutățească după un antrenament mai viguros.

Intensitatea durerilor reumatice este influențată și de vreme. Scăderea presiunii atmosferice și creșterea umidității din aer agravează simptomele de reumatism.

Încălzirea zonelor afectate aduce o oarecare ameliorare a durerii.

Factori de risc implicați în apariția reumatismului

Apariția bolile reumatice poate fi influențată de anumiți factori de risc. Persoanele supraponderale au un risc mai mare de a suferi de reumatism. De asemenea, poate exista o predispoziție genetică la anumiți oameni.

Cei care depun mult efort fizic la locul de muncă pun mai multă presiune pe articulații, iar uzura poate duce în timp la dureri.

Tratamentul disponibil pentru reumatism nu vizează soluționarea cauzei, ci reducerea simptomelor.

Rozmarinul și durerea

Medicii prescriu de regulă medicamente, injecții în țesuturile moi sau direct în articulație, remedii alternative sau chiar intervenții chirurgicale.

Rozmarinul este o plantă folosită deseori în medicina tradițională ca analgezic. Este recomandat în reumatism, gută, oboseală generală și dificultăți digestive.

Un studiu publicat în anul 2017 în „Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research” a arătat că aplicarea locală a unor preparate din rozmarin sau mentă reduce seveeritatea și frecvența durerii musculoscheletice recidivante la pacienții cu hemodializă.

Într-un alt studiu, de 2 săptămâni, uleiul esențial de rozmarin combinat cu ședințe de 20 de minute pe zi de presopunctură a redus cu 30% durerea de umăr la supraviețuitorii unui accident vascular cerebral. Presopunctura fără uleiul esențial de rozmarin a produs o reducere de doar 15% a durerii.

O cercetare pe animale a arătat că uleiul de rozmarin este ușor mai eficient în ceea ce privește calmarea durerilor decât Parcetamolul.

Aplicat pe piele, uleiul de rozmarin îmbunătățește atât simptomele de artrită și dureri musculare, cât și circulația sangvină. Experții din Comisia E. a Germaniei au aprobat utilizarea acestui produs în aceste scopuri.

Citește și – Uleiul esențial de rozmarin reduce durerile, îmbunătățește memoria și concentrarea, combate căderea părului

Ulei de rozmarin pentru dureri reumatice

Ingrediente

  • 100 g de frunze de rozmarin
  • 1 litru de ulei de floare-soarelui
  • 1 pastilă de camfor

Mod de preparare

Rozmarinul se spală și se lasă apoi să se usuce complet. Se pune într-un vas termorezistent și se adaugă uleiul și camforul.

Se așează vasul pe o cratiță cu apă care fierbe pe foc (sistem bain-marie). Se fierbe pe baie de aburi până când camforul se dizolvă. În acest timp se amestecă în ulei cu o lingură de lemn.

Uleiul se strecoară și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se aplică pe zonele afectate și se masează ușor.

Uleiul de rozmarin ajută la diminuarea durerilor reumatice. Totodată, întărește mușchii, fiind util mai ales pentru persoanele care fac sport de performanță sau se antrenează zilnic.

Citește și – Leacuri băbești cu rozmarin (pentru păr, dureri, oboseală, memorie, infecțiile gurii)

Alte remedii naturiste pentru reumatism

Există și alte plante și suplimente cercetate pentru capacitatea lor de a reduce simptomele de reumatism și artrită, precum:

  • uleiul de pește, bogat în Omega-3 (nu este recomandat persoanelor care iau medicamente pentru hipertensiune arterială)
  • semințele de coacăz negru
  • luminița nopții
  • semințele de limba mielului
  • coenzima Q10
  • extractul de rodie
  • extractul de Boswellia
  • turmericul
  • ghimbirul
  • ceaiul verde
  • valeriana
  • scorțișoara

Citește și – Unguent pentru dureri musculare cu ghimbir și rozmarin (rețetă)

Surse articol:

1. Eular.org, 10 things you should know about rheumatic diseases: https://www.eular.org/myUploadData/files/10%20things%20on%20RD.pdf
2. Sekine Keshavarzian and Nahid Shahgholian, Comparison of the Effect of Topical Application of Rosemary and Menthol for Musculoskeletal Pain in Hemodialysis Patients, Iran J Nurs Midwifery Res. 2017 Nov-Dec; 22(6): 436–441: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684790/alysis
3. Joseph Bennington-Castro, Alexa Meara, Home Remedies and Alternative Treatments for Rheumatoid Arthritis, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/guide/home-remedies/
4. Joe G. Hardin, Rheumatic Pain, Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition, Chapter 159: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK267/
5. Dr. Marc Bosquet, Rozmarin, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 204
6. Marsha McCulloch, 14 Benefits and Uses of Rosemary Essential Oil, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits#section3
7. Penn State Hershey, Rosemary: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000271

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.