ULEIUL esențial de ROZMARIN reduce DURERILE, îmbunătățește MEMORIA și CONCENTRAREA, combate căderea PĂRULUI (cum să-l folosim)

Uleiurile esențiale extrase din plantele aromatice au efecte terapeutice remarcabile. De altfel, puterea lor vindecătoare este mult mai mare, dat fiind că uleiul esențial este un remediu mult mai concentrat în principii active, cu o acțiune rapidă.

Printre uleiurile esențiale care nu trebuie să ne lipsească din casă se numără cel de lavandă, de arbore de ceai (tea tree), de citrice, de mentă și de rozmarin.  Uleiul esențial de rozmarin poate fi folosit ca remediu de prim-ajutor în numeroase afecțiuni.

Ulei esențial de rozmarin

Rozmarinul este cunoscut pentru capacitatea de a îmbunătăți atenția și concentrarea, de a ajuta memoria și de a calma durerile articulare, spasmele musculare, crampele menstruale și de a stimula creșterea părului.

Rozmarinul stimulează circulația sangvină în diferite zone ale corpului, inclusiv la nivelul capului și al creierului. Din acest motiv este util în afecțiunile cerebrale și căderea părului.

Are efecte revigorante, stimulente și dezinfectante și un miros medicinal. Este obținut din vârfurile înflorite și din frunzele plantei printr-un proces de distilare.

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. A fost utilizat ca dezinfectant și agent anti-germeni încă din  secolul al 16-lea. În Franța, în timpul celui de-al doilea război mondial, fumigațiile cu rozmarin erau folosite pentru purificarea aerului din spitale sau din camerele bolnavilor. Era de asemenea aplicat sub formă de loțiune sau ulei. 

Conține circa 500 de compuși fitochimici, dintre care cei mai importanți din punct de vedere terapeutic sunt: 1,8-cineol, camfor, alfa-pinen, beta-pinen, camfen, borneol, acid betulinic, limonen, acid carnosic, carnosol, rosmanol și acid rosmarinic.

_________________________________________________________________________________________________________

Iată câteva utilizări practice ale uleiului esențial de rozmarin

♣ Pentru memorie și concentrare

Grecii foloseau această plantă pentru întărirea memoriei atunci când studiau sau dădeau teste. Studiile au confirmat că rozmarinul îmbunătățește memoria, doar prin simpla inhalare a parfumului său.

Totodată, această plantă reduce oboseala mentală, îmbunătățește claritatea mentală și atenția. Un studiu realizat de japonezi și publicat în anul 2015 în Jurnalul Neuroscience Research a arătat că acidul carnosic are efecte neuroprotectoare la nivelul celulelor creierului, fapt care ar putea fi util la prevenirea bolii Alzheimer.

• 15 picături de ulei esențial de rozmarin
• 7 picături de ulei esențial de mentă
• 7 picături de ulei esențial de ienupăr
• 5 picături de ulei esențial de lămâie
• 50 ml de ulei vegetal

Amestecați toate uleiurile într-o sticluță cu rolă (precum sunt cele de la mir) și aplicați pe tâmple sau pe frunte la nevoie (îndeosebi în timpul studiului).

♣ Pentru infecții respiratorii

Pentru combaterea infecțiilor tractului respirator superior puteți folosi o combinație de mai multe uleiuri esențiale, sub formă de inhalație sau aromaterapie. Amestecați ulei esențial de rozmarin cu ulei esențial de eucalipt, cimbru și tea tree.

Acestea pot fi folosite și pentru masarea pieptului, dacă sunt diluate cu un ulei vegetal, precum în rețeta de mai sus.

♣ Pentru crampe menstruale

• 15 picături de ulei esențial de rozmarin
• 10 picături de ulei esențial de salvie
• 7 picături de ulei esențial de lavandă
• 5 picături de ulei esențial de fenicul
• 3 picături de ulei esențial de geranium
• 250 ml de ulei vegetal (ex. de măsline)

Amestecați uleiurile și folosiți soluția obținută pentru masaj. Se aplică pe zona abdomenului și zona inferioară a spatelui și se masează ușor pielea pentru eliminarea crampelor menstruale.

♣ Pentru dureri musculare

• 15 picături de ulei esențial de rozmarin
• 10 picături de ulei esențial de wintergreen
• 5 picături de ulei esențial de mentă
• 250 ml de loțiune de corp simplă

Adăugați uleiurile esențiale în cremă și amestecați. Aplicați crema pe zonele dureroase și masați ușor.

Pentru oboseala musculară cauzată de efort fizic, folosiți 20 de picături de ulei esențial de rozmarin și 7 picături de ulei esențial de lemongrass.

Pentru dureri articulare

• 15 picături de ulei esențial de rozmarin
• 10 picături de ulei esențial de wintergreen
• 5 picături de ulei esențial de mesteacăn
• 250 ml de loțiune simplă

Procedați la fel ca în rețeta anterioară.

♣ Pentru creșterea părului

• 30 de picături de ulei esențial de rozmarin
• 20 de picături de ulei esențial de lemn de cedru
• 15 picături de ulei esențial de eucalipt
• 250 ml de șampon

Adăugați uleiurile esențiale în sticla de șampon și agitați pentru omogenizare. Pentru stimularea creșterii părului, puteți folosi o combinație de 30 de picături de ulei esențial de rozmarin, 20 de picături de ulei esențial de lavandă și 15 picături de ulei esențial de salvie.

________________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Evitați utilizarea acestui ulei esențial dacă aveți hipertensiune arterială, deoarece poate fi prea stimulent. Din același motiv este contraindicat în sarcină și epilepsie.

________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. The Essential Life, Rosemary 101: How to Use Rosemary Essential Oil: http://theessentiallife.com.au/theessentialblog/2017/rosemary-101-how-to-use-rosemary-essential-oil

2. The Thruth About Cancer, Do You Know These 6 Health Benefits & Uses for Rosemary Essential Oil? https://thetruthaboutcancer.com/rosemary-essential-oil/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.