Coada-șoricelului reduce riscul de contractare a virusului gripal

Articol documentat

Coada-șoricelului reduce riscul de contractare a virusului gripal. Este una din cele mai eficiente plante pe care le poți folosi când simți că se apropie o răceală!

Infecțiile tractului respirator superior sunt de regulă sezoniere. Însă de ceva timp, ele au început să ne afecteze inclusiv în anotimpul cald.

Coada-soricelului

Coada-soricelului

Despre gripă și răceli

Au apărut de asemenea noi versiuni de virusuri, care se manifestă mult mai puternic. Formele de boală provocate de acestea sunt mult mai severe.

Simptomele clasice de răceală și gripă, sunt rinoreea, durerea în gât, tusea seacă sau neproductivă, febra, durerile de cap, oboseala și durerile musculare.

În cazurile ușoare, acestea cedează în circa 5 zile. Tusea și starea de moleșeală sau oboseală pot persista însă mai mult timp după încheierea episodului de răceală.

Virusul gripal poate face complicații care duc la pneumonie virală sau infecții respiratorii de natură bacteriană.

Persoanele cele mai vulnerabile sunt copiii mici, vârstnicii, diabeticii, persoanele cu imunitatea compromisă (HIV, hepatite, mononucleoză), persoanele suprasolicitate.

Eficiența plantelor în răceală și gripă

Cel mai bun mod de combatere a afecțiunilor respiratorii virale este prevenția. Fitoterapia ne propune o metodă de prevenire prin plante medicinale.

Plantele susțin diverse funcții fiziologice și măresc răspunsul imunitar la diverși patogeni. Unele au efecte antivirale și antibacteriene naturale complexe, la care microbii nu pot dezvolta rezistență.  

Tratarea timpurie a simptomelor este o altă strategie recomandată împotriva virusurilor gripale.

În primele faze ale bolii, când apare iritația în gât și tusea ușoară, sunt utile plantele diaforetice, sau sudorifice. Acestea cresc ușor temperatura corpului și induc transpirația. Astfel stimulează și funcția sistemului imunitar.

Plantele diaforetice cele mai utile sunt coada-șoricelului, socul și mușețelul. Ajută inclusiv la copii. Însă persoanele care au deja febră mare nu au nevoie de plante sudorifice.

Pot fi administrate intern sub formă de ceai cald, sau sub formă de inhalații. Florile pot fi folosite și la băi.

Coada-șoricelului – antiviral și antifebril

Coada-șoricelului este un remediu vechi pentru răceală și gripă. Conține ulei esențial bogat în camfor, linalol, borneol și cineol, flavonoide (apigenină), aminoacizi (histidină, leucină, lizină), acizi grași (oleic, palmilic) și acizi fenolici (cafeic, salicilic), vitamine, saponine, steroli și cumarine.

Datorită conținutului chimic complex, coada-șoricelului are efecte terapeutice diverse. În primul rând, este antipiretică, adică ajută la scăderea febrei.

Este antimicrobiană, antiinflamatoare și antispasmodică. Coada-șoricelului inhibă virusurile. Este antiseptică și purificatoare sangvină. Are de asemenea efecte hipotensive, emenagoge, tonice amare și digestive.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă inflorescențele de coada-șoricelului ca imunostimulator ca antiseptic. Are de asemenea efecte tonice în stările de debilitate.

Citește și – Coada-șoricelului – o plantă medicinală care funcționează întotdeauna

Tinctura de coada-șoricelului – rețetă

Se colectează vârfurile înflorite ale plantei. Aceste pot conține și câteva frunze. Lăsați-le să stea o oră pentru a insectele să iasă din ele.

Tocați-le mărunt și puneți-le într-un borcan de sticlă, până aproape de gură. Acoperiți bine plantele cu alcool tare.

Dacă vreți o tinctură de coada-șoricelului fără alcool, puteți folosi un amestec de apă și glicerină vegetală (umpleți ¼ de borcan cu apă și ¾ cu glicerină).

Puneți capacul și lăsați tinctura la macerat 6 săptămâni într-un loc răcoros și umbros. Agitați recipientul zilnic.

Strecurați și turnați tinctura în sticle cu picurător, închise la culoare. Etichetați cu numele tincturii și data preparării ei.

Cum se folosește tinctura de coada-șoricelului

„The Herbal Academy” notează că tinctura de coada-șoricelului poate fi un agent eficient pentru dezinfectarea mâinilor și a camerelor bolnavilor.

Aceasta se diluează cu puțină apă, se pune într-o sticlă tip spray și se pulverizează pe mâini și în încăperi. Sau se șterg zonele contaminate cu tinctură.

Există asistente care mărturisesc că se îmbolnăvesc mai rar decât colegii lor dacă iau câteva picături de tinctură de coada-șoricelului în fiecare dimineață atunci când stau în apropierea pacienților gripați contagioși.

Contra febrei se poate lua câte 1 linguriță de tinctură în ¼ pahar cu apă la fiecare 30 de minute.

Citește și – Cum să faci TINCTURĂ de COADA-ȘORICELULUI – utilă pentru afecțiunile respiratorii, stomacale, biliare și cutanate

Ceaiul de coada-șoricelului

Coada-șoricelului se poate administra și sub formă de infuzie – 1 lingură de flori la 1 cană cu apă clocotită.

Rosalee de la Forêt spune că această plantă ameliorează fiecare simptom de răceală și gripă. Ceaiul cald stimulează circulația periferică și cauzează o transpirație profundă. Prin acțiunea detoxifiantă, susține inclusiv sănătatea pielii.

Doza pentru adulți este de 3-4 căni de ceai de coada-șoricelului pe zi iar pentru copii ¼ – ½ de cană pe zi.

Poate fi folosită și sub formă de gargară sau spray de gât pentru iritațiile și durerea în gât.

Pentru flegma acumulată în plămâni, se poate asocia cu rădăcină de angelică.

În tusea cronică, însoțită de spută cu sânge, este eficient siropul din frunze de coada-șoricelului.

Citește și – Ceai de coada-șoricelului – utilizări interne și externe

Contraindicații la coada-șoricelului

Coada-șoricelului este contraindicată pe perioada sarcinii și la persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică sau ulcer gastric.

Unele persoane pot fi alergice la coada-șoricelului și alte plante din familia Asteraceae.

Surse articol:

1. Meagan Visser, HOW TO MAKE A FRESH YARROW TINCTURE (PLUS 5 WAYS TO USE IT), Growing Up Herbal: https://www.growingupherbal.com/fresh-yarrow-tincture
2. The Herbal Academy, Yarrow as a Natural Remedy for Fever and Flu: https://theherbalacademy.com/yarrow-as-a-natural-remedy-for-fever-and-flu/
3. Herbalgram, HERBS FOR SEASONAL INFLUENZA: http://cms.herbalgram.org/heg/volume6/files/CBMCh23HerbsforSeasonalInfluenza.pdf
4. Rosalee de la Foret, Yarrow Plant, Herbal Remedies Advice: https://www.herbalremediesadvice.org/yarrow-plant.html
5. Ovidiu Bojor, Coada-șoricelului, GHIDUL PLANTELOR MEDICINALE Sl AROMATICE de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 104-105

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.