Cum să faci TINCTURĂ de COADA-ȘORICELULUI – utilă pentru afecțiunile respiratorii, stomacale, biliare și cutanate

Coada-șoricelului are o forță vindecătoare uriașă. Această plantă medicinală are proprietăți antiseptice, antibacteriene, antiinflamatoare, hipotensive, anti-trombotice, hipoglicemiante, astringente, antifungice, emenagoge, tonice și analgezice.

Este în mod deosebit utilă femeilor și copiilor. Ajută la reducerea febrei, scurtează durata unei răceli sau gripe, ameliorează crampele, calmează mâncărimile și iritațiile pielii.

Tinctură Coada-Șoricelului

Prof. J.M. Scudder recomandă coada-șoricelului în bolile cronice ale aparatului urinar. Are efecte tonice asupra sistemului nervos și efecte bune asupra membranelor mucoase.

Botanistul Richard Whelan spune că atunci când se dorește un efect mai rapid în răni, crampe, febră sau inflamații, cel mai bun este ceaiul.

Pentru o acțiune mai profundă, se recomandă tinctura, pe perioade mai lungi de timp: tulburări intestinale cronice, circulație deficitară, probleme menstruale cronice.

Tinctură de coada-șoricelului – rețetă

Tinctura reprezintă forma cea mai eficientă de extragere a substanțelor farmacologice din plante. Este mult mai puternică decât ceaiul sau alte preparate naturiste și are o un termen de valabilitate mai mare.

Terapeuta Maria Treben recomandă acest mod de preparare:

Se umple un borcan sau o sticlă cu gura largă cu florile așezate lejer (neîndesate), până la gât. Se toarnă rachiu natural de fructe (40 de grade) până la gură și se închide ermetic.

Florile se lasă la macerat vreme de 2 săptămâni într-un loc însorit sau călduros. Recipientul se agită zilnic, iar după perioada de macerare se strecoară lichidul și se păstrează într-o sticluță închisă la culoare, la rece.

Se iau câte 20-30 de picături, de 2 ori pe zi, diluate cu puțină apă.

Florile culese la amiază, când arde soarele, sunt mult mai bogate în principii active. Se leagă buchețele și se atârnă cu florile în jos pentru a se usca mai repede.

Tinctură Coada-Șoricelului

Indicații terapeutice

– bronșită, răceală
– dureri în gât
– indigestie, dispepsie, dizenterie
– colici, anorexie
– enterocolită gastrică
– dischinezie biliară
– insuficiență hepatică
– cistită, incontinență urinară
– diabet
– hemoragii
– hemoroizi
– ulcer varicos
– abces dentar
– arsuri, plăgi cu puroi, eczeme zemuinde

Studiile de laborator au arătat că tinctura de coada-șoricelului este eficientă împotriva unor patogeni puternici: stafilococul auriu, bacillus subtillus, mycobacterium smegmatis, E. coli, shigella sonnei, shigella flexneri.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Treben, Coada-Șoricelului, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 23

2. Wellness Mamma, Yarrow Herb Profile: https://wellnessmama.com/7106/yarrow-herb-profile/

3. Richard Whelan, YARROW: http://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/yarrow.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.