Ceai de COADA-ȘORICELULUI – utilizări interne și externe

Coada-șoricelului este folosită în medicina populară pentru tulburările gastro-intestinale, problemele hepato-biliare, ginecologice și inflamatorii.

Un studiu realizat de Universitatea din Viena a confirmat multe din utilizările tradiționale ale acestei plante.

Ceai de coada soricelului

COADA-ȘORICELULUI – PROPRIETĂȚI

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) conține numeroși compuși chimici care au fost izolați: acid salicilic, acid mainlisovaleric, asparagină, steroli, flavonoide, substanțe amare, taninuri și cumarine.

Are proprietăți diaforetice, tonice, stimulente, aromatice și astringente. Planta are de asemenea efecte gastro-protectoare, antibacteriene, antioxidante, antiseptice, expectorante și carminative.

Părțile aeriene sunt folosite ca tonic digestiv pentru stimularea fluxului biliar și ca diuretic.

Alcaloizii extrași din frunzele de coada-șoricelului au demonstrat activități antiinflamatoare și analgezice. Este recomandată în răceală, gripă și amenoree.

____________________________

CEAI DE COADA-ȘORICELULUI

O formă populară de utilizare a acestei plante este ceaiul. Acesta poate fi administrat intern, dar poate fi folosit și extern. 

Uz intern

infuzie de coada-șoricelului – se folosește 1 lingură de plantă la 1 cană de apă clocotită; se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară; ajută în tuse, spasme și organism slăbit;

decoct de coada-șoricelului – se pun 10 g de plantă la fiert cu 1 litru de apă până când lichidul scade la jumătate; se beau câte 3 căni pe zi; ajută în colici abdominale, diaree și ulcer;

decoct de coada-șoricelului și sunătoare – plantele se amestecă în cantități egale; se folosește 1 lingură de amestec la 1 cană cu apă; se fierbe 30 de minute, după care se mai lasă 15 minute la infuzat; se bea câte 1 cană pe zi, dimineața, cu 20 de minute după micul-dejun; cura durează 1 lună și ajută în afecțiunile nervoase, dureri stomacale cauzate de viermi intestinali sau hemoroizi, dureri de cap, dureri reumatice, inflamații laringiene, bronhice sau pulmonare, enurezis.

____________________________

Uz extern:

infuzie concentrată – se folosește o doză dublă față de doza folosită la infuza simplă de mai sus; tratează rănile vechi și infectate;

băi locale – se adaugă 2-3 pumni de plantă în apa de baie pentru întărirea organismului la copii și bătrâni, precum și pentru ameliorarea durerilor de reumatism și gută;

infuzie mixtă – coada-șoricelului se folosește în combinație cu crușin și rizomi de pir la spălături vaginale în afecțiunile ginecologice cronice.

Vezi și  COADA-ȘORICELULUI – un remediu de primă mână în urgențe medicale

____________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Coada-șoricelului face parte din familia margaretelor (Asteraceae), la care unele persoane sunt alergice. Nu folosiți această plantă intern în perioada sarcinii. Femeile însărcinate nu trebuie să consume mai mult de 5 g de coada-șoricelului pe zi. 

Coada-șoricelului nu trebuie consumată în doze mari (10-20 de grame pe zi), mai ales în timpul unui tratament cu medicamente sedative, anti-hipertensive sau anticoagulante, deoarece poate crește efectul acestora. Depășirea dozelor poate agrava starea ficatului.

Surse:

1. Benedek B, Kopp B., Achillea millefolium L. s.l. revisited: recent findings confirm the traditional use, Wien Med Wochenschr. 2007;157(13-14):312-4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17704978

2. Lakshmi T, Geetha R. V, Anitha Roy & Aravind kumar S, YARROW (ACHILLEA MILLEFOLIUM LINN.) A HERBAL MEDICINAL PLANT WITH BROAD THERAPEUTIC USE – A REVIEW, International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, Volume 9, Issue 2, July – August 2011; Article-022: http://globalresearchonline.net/journalcontents/volume9issue2/Article-022.pdf

3. Farmacia Verde, Coada soricelului: http://www.farmacia-verde.ro/2008/05/27/coada-soricelului/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.