Ceai de COADA-ȘORICELULUI – utilizări interne și externe
Coada-șoricelului este folosită în medicina populară pentru tulburările gastro-intestinale, problemele hepato-biliare, ginecologice și inflamatorii.
Un studiu realizat de Universitatea din Viena a confirmat multe din utilizările tradiționale ale acestei plante.
COADA-ȘORICELULUI – PROPRIETĂȚI
Coada-șoricelului (Achillea millefolium) conține numeroși compuși chimici care au fost izolați: acid salicilic, acid mainlisovaleric, asparagină, steroli, flavonoide, substanțe amare, taninuri și cumarine.
Are proprietăți diaforetice, tonice, stimulente, aromatice și astringente. Planta are de asemenea efecte gastro-protectoare, antibacteriene, antioxidante, antiseptice, expectorante și carminative.
Părțile aeriene sunt folosite ca tonic digestiv pentru stimularea fluxului biliar și ca diuretic.
Alcaloizii extrași din frunzele de coada-șoricelului au demonstrat activități antiinflamatoare și analgezice. Este recomandată în răceală, gripă și amenoree.
____________________________
CEAI DE COADA-ȘORICELULUI
O formă populară de utilizare a acestei plante este ceaiul. Acesta poate fi administrat intern, dar poate fi folosit și extern.
Uz intern
• infuzie de coada-șoricelului – se folosește 1 lingură de plantă la 1 cană de apă clocotită; se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară; ajută în tuse, spasme și organism slăbit;
• decoct de coada-șoricelului – se pun 10 g de plantă la fiert cu 1 litru de apă până când lichidul scade la jumătate; se beau câte 3 căni pe zi; ajută în colici abdominale, diaree și ulcer;
• decoct de coada-șoricelului și sunătoare – plantele se amestecă în cantități egale; se folosește 1 lingură de amestec la 1 cană cu apă; se fierbe 30 de minute, după care se mai lasă 15 minute la infuzat; se bea câte 1 cană pe zi, dimineața, cu 20 de minute după micul-dejun; cura durează 1 lună și ajută în afecțiunile nervoase, dureri stomacale cauzate de viermi intestinali sau hemoroizi, dureri de cap, dureri reumatice, inflamații laringiene, bronhice sau pulmonare, enurezis.
____________________________
Uz extern:
• infuzie concentrată – se folosește o doză dublă față de doza folosită la infuza simplă de mai sus; tratează rănile vechi și infectate;
• băi locale – se adaugă 2-3 pumni de plantă în apa de baie pentru întărirea organismului la copii și bătrâni, precum și pentru ameliorarea durerilor de reumatism și gută;
• infuzie mixtă – coada-șoricelului se folosește în combinație cu crușin și rizomi de pir la spălături vaginale în afecțiunile ginecologice cronice.
Vezi și COADA-ȘORICELULUI – un remediu de primă mână în urgențe medicale
____________________________
PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
Coada-șoricelului face parte din familia margaretelor (Asteraceae), la care unele persoane sunt alergice. Nu folosiți această plantă intern în perioada sarcinii. Femeile însărcinate nu trebuie să consume mai mult de 5 g de coada-șoricelului pe zi.
Coada-șoricelului nu trebuie consumată în doze mari (10-20 de grame pe zi), mai ales în timpul unui tratament cu medicamente sedative, anti-hipertensive sau anticoagulante, deoarece poate crește efectul acestora. Depășirea dozelor poate agrava starea ficatului.
Surse:
1. Benedek B, Kopp B., Achillea millefolium L. s.l. revisited: recent findings confirm the traditional use, Wien Med Wochenschr. 2007;157(13-14):312-4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17704978
2. Lakshmi T, Geetha R. V, Anitha Roy & Aravind kumar S, YARROW (ACHILLEA MILLEFOLIUM LINN.) A HERBAL MEDICINAL PLANT WITH BROAD THERAPEUTIC USE – A REVIEW, International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, Volume 9, Issue 2, July – August 2011; Article-022: http://globalresearchonline.net/journalcontents/volume9issue2/Article-022.pdf
3. Farmacia Verde, Coada soricelului: http://www.farmacia-verde.ro/2008/05/27/coada-soricelului/