Ce tip de EXERCIȚII sunt eficiente pentru sănătatea CREIERULUI

20% din populația lumii va fi constituită din adulți de peste 65 de ani până în anul 2030, potrivit datelor statistice. Iar acest grup demografic se află într-o continuă creștere.

Menținerea unei minți lucide și a unui creier  funcțional este o prioritate de top pentru cei vârstnici.

Exercitii pentru creier

Zicala latinească „Mens sana in corpore sano”, apărută în urmă cu 2.000 de ani, se dovedește a fi din ce în ce mai adevărată. Faptul că mișcarea fizică este esențială nu doar pentru corp, ci și pentru creier, nu este o descoperire nouă.

Un studiu publicat în anul 1887 în New England Journal of Medicine a demonstrat că exercițiile fizice susțin și îmbunătățesc sănătatea pe mai multe planuri:

extinderea plămânilor
– accelerarea circulației sangvine
– creșterea mușchilor și a oaselor
– creșterea creierului
– dezvoltarea simetrică a facultăților mentale

O întrebare la care cercetătorii încă nu au aflat răspunsul este ce tip de exerciții sunt necesare pentru conservarea sănătății mentale? Care sunt exercițiile ideale pentru creier? Răspunsul nu este simplu, întrucât fiecare persoană este unică și poate răspunde diferit la același program de exerciții.

Ce tip de exerciții fizice îmbunătățesc sănătatea creierului

Numeroase studii pe oameni și animale au arătat că exercițiile fizice, în special cele aerobice, precum alergatul și mersul pe bicicletă, produc îmbunătățiri la nivel cognitiv, cresc capacitatea inimii, a plămânilor și a sângelui (pentru transportarea oxigenului).

Exercițiile fizice stimulează numărul de vase de sânge și sinapse din creier, măresc volumul creierului și diminuează atrofierea acestuia asociată cu vârsta.

Au fost de asemenea raportate efecte benefice asupra zonelor din creier asociate cu gândirea și capacitatea de rezolvare a problemelor, precum creșterea numărului de noi celule nervoase și de proteine care ajută acești neuroni să supraviețuiască și să se dezvolte. Inclusiv exercițiile fizice relaxante sau de rezistență (cu greutăți) aduc îmbunătățiri cognitive.

Citește și ALIMENTE care măresc puterea CREIERULUI

Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă 30 de minute de activitate fizică pe zi, 5 zile pe săptămână. Încă nu se știe dacă aceasta este doza adecvată și pentru sănătatea creierului.

Problema este că mai puțin de 40% din adulții cu vârsta de 65 de ani și peste se angajează în efectuarea unui minim de 150 de minute de activitate fizică pe săptămână. Iar un procent de 20% nu practică nici un fel de exerciții.

Persoanele sedentare trebuie însă să înceapă cu un program de exerciții mai ușoare, ajungând la exerciții mai viguroase.

Unii susțin că cel mai bun tip de activitate fizică pentru păstrarea sănătății creierului este mersul pe jos sau plimbarea în aer liber, ușor de îndeplinit chiar și de cei cu afecțiuni sau dizabilități fizice.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘11043, 3165, 8902, 4278′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Joyce Gomes-Osman, Joyce Gomes-Osman, What kinds of exercise are good for brain health? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/what-kinds-of-exercise-are-good-for-brain-health-2018050213762

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.