ALIMENTE care măresc puterea CREIERULUI

Populația globală îmbătrânește. Statisticile arată că, până în anul 2050, numărul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste va ajunge la 2 miliarde. Cercetătorii estimează de asemenea că din acești, 131 de milioane ar putea fi afectați de demență.

O altă preconizare îngrijorătoare este că depresia ar putea deveni a doua cauză de dizabilitate din lume până în anul 2020. Prevenirea și încetinirea declanșării acestor afecțiuni este o prioritate importantă pentru sănătatea publică.

Citește și PLANTE care stimulează activitatea CEREBRALĂ și protejează CREIERUL

Alimente pentru creier

Alimentația corectă – esențială pentru menținerea sănătății creierului

Studiile furnizează dovezi că alimentația ar putea constitui o strategie importantă în acest sens. De pildă, dieta Mediteraneană a fost asociată cu un risc mai mic de demență și depresie.

Anumiți compuși din alimente au fost de asemenea puși în relație cu sănătatea creierului. Acizii grași esențiali Omega-3 (îndeosebi acizii grași polinesaturați), polifenolii, vitamina D și vitaminele din complexul B au arătat efecte protectoare la nivel cerebral și cognitiv.

Rezultatele cercetărilor demonstrează că anumite vitamine din grupul B, precum acidul folic, vitamina B2, vitamina B6 și vitamina B12 au capacitatea de a încetini progresia declinului cognitiv și de a minimaliza riscul de depresie la o vârstă înaintată.

Alimentele sunt mai mult decât o sursă de hrană pentru întreținerea sănătății fizice. Unele pot ajuta inclusiv la stimularea funcțiilor cognitive, la îmbunătățirea stării de spirit și prevenirea deficiențelor asociate cu înaintarea în vârstă.

Citește și Cei 3 PILONI ai unui CREIER sănătos

De exemplu, anumite alimente ne pot face mai inteligenți, mai rapizi în gândire, mai eficienți în a memora anumite informații, mai bine-dispuși.

O dietă optimă pentru creier ne poate ajuta inclusiv să dobândim o rezistență mai mare la stres și să depășim mai ușor situațiile dificile.

Hrană pentru minte 

Fără îndoială, ceea ce mâncăm ne afectează gândirea, simțirea și comportamentul. Persoanele care consumă pește și alte produse marine sunt mai puțin predispuse la depresie, demență și Alzheimer.

Memoria, atenția și starea de spirit pot fi influențate de alegerile noastre alimentare. Inteligența și funcțiile mentale sunt complexe, însă anumiți nutrienți pot ajuta la îmbunătățirea staminei cerebrale.

• Antioxidanți– alimentele și suplimentele bogate în compuși antioxidanți pot stimula sănătatea creierului și longevitatea; legumele și fructele de culoare închisă (îndeosebi afinele) și ceaiul verde sunt bogate în compuși fitochimici și catechine, substanțe cu beneficii maxime asupra creierului.

• Omega 3 – aceste grăsimi sănătoase au fost asociate cu regenerarea celulelor nervoase și scăderea inflamației creierului; se găsesc în somon, ton, macrou și alte tipuri de pește gras, precum și în nuci și semințe;

• Vitamine B– familia de vitamine B reprezintă o sursă importantă de hrană pentru sistemul nervos; creierul are nevoie de acid folic, vitamina B6 și colină pentru a transmite mesaje între nervi; acidul folic se găsește în spanac, salata verde și fasole, colina în gălbenuș și alte B-uri în soia, unt de arahide, cartofi și pâinea integrală.

Citește și Dieta MIND pentru conservarea sănătății CREIERULUI (protejează memoria și gândirea)

• Fier – acest mineral ajută sângele să aprovizioneze corpul cu oxigen; lipsa de fier a fost asociat cu ADHD, deficite de învățare și un IQ scăzut; fierul se găsește în spanac, melasa neagră, linte, tofu, broccoli și germeni de crucifere.

• Vitamina E – alimentele bogate în vitamina E ne poate ajuta la menținerea unei minți agere; în asociere cu vitamina C, vitamina E contribuie la prevenirea declinului cognitiv asociat cu vârsta; vitamina E se găsește în spanac, broccoli, semințe de floarea-soarelui, migdale și măsline.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’11043, 4244, 8902, 4278 ‘ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Moore K, Hughes CF, Ward M1, Hoey L, McNulty H, „Diet, nutrition and the ageing brain: current evidence and new directions”, articol publicat în jurnalul Proceedings of the Nutrition Society. 2018 May;77(2):152-163, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29316987
2. MedBroadcast, „Brain food for thought”: https://www.medbroadcast.com/channel/nutrition/diet-and-active-lifestyles/brain-food-for-thought

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.