De ce e bine să avem în casă o sticluță cu ULEI esențial de LAVANDĂ

Mirosul de lavandă este atât de îmbietor, încât cel mai discret iz ne face să ne simțim brusc mai bineAceastă floare frumos înmiresmată este cu siguranță cel mai plăcut remediu împotriva stresului

O recenzie recentă (2013), publicată în Jurnalul Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, a confirmat utilizările sale ca agent anti-stres.

Ulei esențial de lavandă – utilizări

Pentru efectele sale liniștitoare, dar și pentru multe alte motive „terapeutice” este bine să avem o sticluță cu ulei esențial de lavandă în casă sau în geantă.

• Alungă durerile de cap

Cercetările realizate în Europa au arătat că inhalarea uleiului esențial de lavandă timp de 15 minute poate reduce semnificativ durerile de cap și migrenele. Acest lucru se datorează probabil conținutului de cumarină, care dilată vasele de sânge.

• Stimulează funcțiile cerebrale

Studiile pe animale au arătat că mirosirea acestei plante reduce stresul oxidativ asupra creierului și îmbunătățește memoria. Stresul oxidativ este asociat cu numeroase boli cronice. Lavanda are proprietăți antioxidante puternice.

• Ne ajută să dormim mai bine

S-a dovedit științific că levănțica îmbunătățește calitatea somnului prin faptul că încetinește activitatea sistemului nervos. Inhalarea aromei de lavandă reduce semnificativ întreruperea somnului de noapte.

• Vindecă numeroase  afecțiuni ale pielii

Datorită proprietăților sale antibacteriene, antifungice și antivirale, lavanda poate ajuta la tratarea unui spectru larg de afecțiuni externe, de la zgârieturi, julituri, înțepături de insecteacnee și eczeme, până la răni, tăieturi, arsuri și infecții fungice.

• Ameliorează problemele respiratorii

Lavanda este adesea folosită sub formă de inhalație pentru reducerea congestiei nazale și pectorale și eliminarea flegmei în cazul unei gripe sau răceli.

• Calmează diferite tipuri de dureri

Masajul cu ulei esențial de lavandă poate ușura durerile musculare și articulare, durerile de spate, crampele menstruale și durerile cauzate de entorse.

Un studiu a arătat că pacienții cu dureri post-operatorii, care au primit vapori de lavandă în oxigen au avut mai puține dureri decât cei care nu au primit acest tratament.

• Rezolvă problemle părului

Un studiu a arătat că masarea pielii capului cu ulei esențial de lavandă zilnic timp de 7 luni a stimulat creșterea din nou a părului.

Lavanda tratează atât părul subțire, care cade, cât și mătreața, datorită proprietăților sale antifungice. În acest ultim caz, se masează scalpul cu o mână de ulei esențial de lavandă înainte de șamponare. Se lasă să acționeze cel puțin 5 minute, apoi se aplică șamponul.

___________________________________________________________________________________________________________

→ Moduri de utilizare

Uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, decât dacă au fost concepute special pentru uz intern.

Acestea se folosesc extern, sub formă de masaj, inhalație, aromaterapie, baie. Se pot aplica pe punctele de puls, ca un parfum.

Sau se pun câteva picături de ulei pe un disc demachinat, pe un șervețel sau pe fața de pernă, pentru a fi mai ușor de inhalat aroma.

Nu trebuie aplicate niciodată direct pe piele, nediluate. Se vor dilua în mod corespunzător cu un ulei vegetal (ex. de cocos, de rapiță, de floarea-soarelui). La 30 ml de ulei vegetal (sau altă bază) se pot folosi 20-30 de picături de ulei esențial. Rețineți această regulă pentru toate preparatele la care se utilizează uleiuri esențiale. 

___________________________________________________________________________________________________________

Surse: Kathleen Barnes, Lavender Benefits, how do I love thee? Let me count 8 ways: https://kathleenbarnes.com/lavender-benefits/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.