COADA-CALULUI – o plantă-minune cu zeci de utilizări terapeutice

Coada-calului este cunoscută în mod deosebit pentru proprietățile sale remineralizante. Spre deosebire de alte plante, absoarbe din pământ un mineral unic, esențial pentru tinerețea corpului, și anume siliciul.

Este ușor recognoscibilă datorită aspectului asemănător cu niște brăduți. Crește atât în zonele de munte, cât și la câmpie.

Coada-calului (Equisetum arvense)

Planta se culege la amiază, pe timp însorit, când are cea mai mare concentrație de principi active, începând cu finele lunii mai. Tulpinile cu tot cu frunze se taie cu un cuțit ascuțit, și în cel mult 2 ore se pune la uscat. Se poate păstra în stare uscată 2 ani. 

Potrivit unui studiu publicat în anul 2010 în Journal of Medicinal Food, coada-calului este o sursă naturală de antioxidanți. Cercetările realizate în laborator pe extractele din coada-calului au arătat că această plantă are capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, publicat în anul 2004 în Pharmacal Rsearch, coada-calului a demonstrat proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Aceasta a redus edemul cu 30%.

În uleiul esențial din coada-calului se găsesc 25 de compuși cu o activitate antimicrobiană largă unor anumite tulpini de germeni și fungi. S-a dovedit inclusiv eficientă împotriva celor mai populari patogeni, precum Stafilococul auriu, E. coli, Kebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Salmonella enteritidis.

Grație proprietăților sale antiinflamatoare și antimicrobiene, coada-calului poate fi folosită în tratamentul furunculozei, abceselor și a carbunculului (o infecție a pielii cauzată de stafilococul auriu).

Se aplică sub formă de comprese sau alifie. Pentru compresă, se înmoaie planta uscată și zdrobită în apă călduță pentru 15 minute, apoi se învelește într-o pânză și se aplică pe locul afectat. Folosite de 2-3 ori pe zi, compresele reci și calde pot reduce roșeața și ajuta la extragerea puroiului.

Pentru alifie, se amestecă ½ linguriță de pudră de coada-calului (planta uscată și măcinată prin râșnița de cafea) cu puțină apă.

Coada-calului ajută la vindecarea rănilor, mâncărimilor pielii, arsurilor, leziunilor și acneei, datorită proprietăților sale bactericide, antiseptice și antiinflamatorii.

Siliciul ajută la formarea colagenului, care este esențial pentru creșterea și protejarea țesuturilor conjunctive ale corpului. Are totodată efecte anti-rid și anti-îmbătrânire.

Împotriva acneei, se poate folosi ceaiul de coada-calului ca toner pentru față, seara, după spălarea obișnuită. Evitați zona ochilor.

Medicii chinezi folosesc coada-calului de foarte mult timp pentru tratarea infecțiilor pielii, a piciorului de atlet și a degerăturilor.

Asemenea salviei, coada-calului este de folos în afecțiunile bucale. Se face gargară cu ceai sau apă de gură din coada-calului pentru reducere inflamațiilor amigdalelor, sângerării gingiilor și leziunilor bucale (afte).

Ceaiul de coada-calului s-a dovedit eficient și în tratarea bronșitei, tusei uscate, blocajului nazal sau febrei asociate cu răceala sau gripa. Inhalarea vaporilor calzi ai acestui ceai poate reduce congestia nazală. Pentru tuse, se pot bea câte 2-3 ceaiuri pe zi.

_____________________________________________________________________________________________________

Puțini dintre noi știm despre coada-calului că are efecte pozitive și asupra creierului. Un studiu pe șobolani, realizat de cercetătorii brazilieni a arătat că extractele de coada-calului au stimulat memoria de scurtă și de lungă durată, precum și performanța cognitivă. Această îmbunătățire la nivel cognitiv s-ar putea datora acțiunii sale antioxidante.

Un studiu limitat a analizat legătura dintre coada-calului și osteoporoză. Datorită conținutului de siliciu natural, ceastă plantă crește densitatea minerală osoasă, îndeosebi la femeile aflate în perioada de premenopauză.

_____________________________________________________________________________________________________

O altă calitate a acestei plante este îmbunătățirea sănătății părului. Siliciul din coada-calului ajută la remedierea vârfurilor despicate și a problemei căderii păruluiCeaiul de coada-calului poate fi administrat intern sau poate fi folosit extern, ca extract adăugat în șampon.

Unii botaniști recomandă masarea pielii capului și a părului timp de 10 minute cu câteva picături de tinctură de coada-calului, amestecate cu 2 lingurițe de ulei de cocos sau de măsline.

Acest tratament, efectuat de câteva ori pe săptămână, ajută la reducerea mătreții și stimularea circulației sangvine la nivelul scalpului și implicit la creșterea părului.

Datorită mineralelor pe care le conține, coada-calului este un remediu valoros pentru întărirea unghiilor fragile. Se înmoaie degetele într-o infuzie de coada-calului, obținută din 2 lingurițe de plantă uscată și 1 cană de apă. Acest tratament se face cel puțin 4 zile pe săptămână.

_____________________________________________________________________________________________________

Studiile au arătat că această plantă poate fi utilă și pentru cei care au pietre la rinichi, cauzate îndeosebi de acidul uric, asociate cu guta.

Studiile au demonstrat că extractul de coada-calului poate fi folositor pentru persoanele care suferă de enurezis (incontinență urinară nocturnă), afecțiuni ale vezicii și ale tractului urinar.

Reduce de asemenea nevoia de a urina în cazul celor afectați de o infecție urinară. Se pot lua capsule cu extract de coada-calului, câte 2-3 pe zi. Sau se pot face băi generale cu ceai de coada-calului, 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână.

Datorită acțiunii sale hemostatice și antiinflamatoare, coada-calului poate reduce durerile și sângerările cauzate de hemoroizi.

Unele cercetări au arătat că persoanele cu diabet de tip 2 care au primit extract de coada-calului au raportat o scădere a nivelurilor de zahăr din sânge în mai puțin de 1 oră.

_____________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții 

Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.

Administrată cu moderație și pe termen scurt (maxim 1 lună), coada-calului este o plantă sigură. Consultați medicul dacă doriți să folosiți această plantă în scop terapeutic, mai ales dacă sunteți sub tratament medicamentos.

Femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și copiii, nu trebuie să consume această plantă.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Natural Alternative Remedy, Sixteen Horsetail benefits: http://www.naturalalternativeremedy.com/sixteen-horsetail-benefits/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.