Sucul din tije de ȚELINĂ scade TENSIUNEA și COLESTEROLUL (rețetă video)

Hipocrate prescria sucul din tije verzi de țelină pacienților cu tensiune nervoasă în anul 300-400 î.Hr., iar vracii chinezi foloseau acest suc pentru reducerea presiunii arteriale.

Abia recent oamenii de știință au testat acest remediu și au descoperit valoarea lui curativă extraordinară, confirmând utilizările sale antice.

Suc de Țelină

Suc de Țelină

Suc pentru tensiune și colesterol – rețetă

Introducerea acestui suc în alimentația zilnică poate fi un mod simplu și natural de a reduce nivelul tensiunii arteriale și a colesterolului. Para are și ea efecte hipocolesterolemiante, și în plus face sucul mai dulce și mai ușor de băut.

Ingrediente

• 2 tije de țelină (apio)
• 1 pară
• ½ măr
• 1 pahar de apă

Suc de Țelină

Suc de Țelină

Preparare

Spălați tulpinile de apio, tăiați-le bucăți mici și puneți-le în blender. Adăugați para și mărul, după ce le-ați scos cotorul cu semințe, le-ați spălat și le-ți tăiat cubulețe. Lăsați para cu tot cu coajă, deoarece aceasta conține nutrienți importanți. Coaja mărului în schimb este mai tare, și se simte în suc, de aceea poate fi dată jos.

Suc de Țelină

Suc de Țelină

Dacă preparați suc prin storcător, folosiți aceste cantități:

• 4 tije de țelină
• 2 mere
• 1 pară
• ¼ lămâie

Stoarceți țelina, merele și para prin storcătorul electric într-un singur pahar. La final, adăugați sucul de lămâie stors prin aparatul manual e citrice.

Suc de Țelină

Suc de Țelină

Cum funcționează

Tulpinile de țelină, cunoscute sub numele de apio, se găsesc în unele supermarketuri. Au o textură crocantă și o aromă puternică. Se pot adăuga în salate, în supe, sau se pot folosi la prepararea de sucuri și smoothie-uri.

Studiile au arătat că acestea sunt foarte eficiente în scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, și nu produc efecte secundare precum medicamentele sintetice.

Secretul lor este conținutul de ftalide, compuși care produc un efect de relaxare a mușchilor din interiorul și din jurul pereților arteriali și de dilatare a vaselor de sânge. Prin mărirea spațiului din artere, sângele circulă mai ușor și are o presiune mai mică.

Suc de Țelină

Suc de Țelină

Pe lângă faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, ftalidele îmbunătățesc sănătatea întregului sistem circulator prin reducerea hormonilor de stres.

Tijele verzi de țelină sunt totodată bogate în magneziu, calciu și potasiu, minerale benefice pentru inimă, pentru calmarea sistemului nervos și echilibrarea nivelurilor de stres.

Un caz real

Efectele țelinei asupra tensiunii arteriale au fost descoperite mai mult accidental. Tatăl unui cercetător de la Universitatea din Chicago a obținut o scădere notabilă a tensiunii arteriale (de la 158/96 la 118/82) după ce a consumat câte 4 tije de țelină pe zi, timp de o săptămână.

Pentru a testa această teorie, un medic de la Centrul Whitaker Wellness din SUA a băut suc de țelină împreună cu tatăl ei, timp de 30 de zile. Pentru a masca gustul amărui al țelinei, au adăugat și puțin suc de portocală.

Rezultatele au fost remarcabile. Tensiunea sistolică a tatălui a scăzut de la 148 la 128, iar tensiunea medicului a coborât de la 120 la 105.

Cât despre pere, acestea conțin fibre care se leagă de acizii biliari din intestin, ajutând astfel la reducerea sintezei colesterolului. Efectul acestor fibre a fost comparat cu medicamentul colestiramină, folosit pentru scăderea concentrației colesterolului.

Suc de Apio și Măr

Suc de Apio și Măr

Perele sunt mult mai bogate în pectină decât merele. Pe lângă faptul că reduc colesterolul, aceste fibre solubile în apă tonifică intestinele și mențin tranzitul regulat. O pară conține 4 g de fibre, mai mult decât o porție de tărâțe. Rețineți că cea mai mare parte a fibrelor este regăsită în coajă. De aceea este bine să nu o decojiți înainte de a o consuma.

Aceste fructe sunt de asemenea una din cele mai bune surse de lignani, un tip de fibre insolubile care transportă colesterolul afară din corp. Mai exact, lignanii prin colesterolul în intestin înainte ca acesta să fie absorbit în fluxul sangvin. Lignanii nu pot trece de peretele intestinal, ci ajung direct în scaun, unde sunt eliminați, luând cu ei și colesterolul.

Fibrele insolubile nu se dizolvă în intestine, însă absorb apa, făcând scaunul mai moale și mai ușor de eliminat. De aceea consumul de pere este util pentru prevenirea constipației, a hemoroizilor și a cancerului de colon.

Vezi și rețeta video:

Surse articol:
https://sunwarrior.com/healthhub/pears-the-cholesterol-fighting-fruit
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=28
http://www.naturalnews.com/028327_celery_juice_high_blood_pressure.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.