Suc pentru îmbunătățirea VEDERII (rețetă video)

Rețeta pe care v-o propunem poate fi utilă persoanelor care au început de cataractă sau doresc să prevină această boală, sau pur și simplu să-și îmbunătățească vederea.

Sucul conține spanac, goji și portocală, trei alimente bogate în antioxidanți care protejează împotriva pierderii vederii: luteină zeaxantină, beta-caroten și vitamina C.

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Suc pentru vedere – rețetă

Ingrediente

• 1 mână de spanac
• 2-3 linguri de goji
• 1 portocală sau mandarină
• 1 pahar de apă

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Preparare

Spălați spanacul frunză cu frunză. Rupeți-l bucăți și puneți-l în blender. Adăugați fructele goji, portocala decojită și tăiată bucăți. Turnați puțină apă pentru început, cât să pornească blenderul. Mixați până la omogenizare, adăugând restul de apă treptat, până când sucul atinge consistența dorită. Dacă vreți să fie mai lichid, mai adăugați apă.

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Beneficii

Unul din beneficiile mai puțin cunoscute ale consumului de spanac este protejarea vederii. Această verdeață de primăvară este foarte bogată în antioxidanți care previn bolile cronice, îndeosebi cataracta.

Mai mult decât alte alimente din sfera vegetală, verdețurile conțin antioxidanți care pot proteja ochii de degenerescența maculară – principala cauză a orbirii la nivel mondial.

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Spanacul conține cantități mari de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care se regăsesc de asemenea la nivelul retinei umane, și care protejează vederea de cataractă și degenerescență maculară.

Această boală are o incidență mai mare în rândul vârstnicilor, și are ca urmare scăderea treptată a vederii centrale.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester le sfătuiesc pe persoanele cu cataractă, care au niveluri mici de luteină și zeaxantină, să consume mai mult spanac, broccoli, porumb, gălbenuș de ou și alte alimente care conțin acești antioxidanți.

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Suc de Spanac și Goji Pentru Vedere

Administrate împreună, luteina și zeaxantina formează un ulei galben, numit pigment macular. Acesta îmbracă macula – o regiune mică din retină responsabilă cu distingerea detaliilor și culorilor din vederea centrală, și previne distrugerea celulelor retinei de către lumina excesivă a soarelui sau de oxidare.

O altă sursă naturală de antioxidanți cu efecte protectoare asupra vederii este goji. 100 g de fructe coji ne pot oferi 50-150 mg de acest antioxidant. De altfel, 75% din antioxidanții prezenți în goji sunt reprezentați de zeaxantină. Restul sunt beta-caroteni, care se transformă în vitamina A (un nutrient asociat cu îmbunătățirea vederii).

Suc pentru îmbunătățirea VEDERII

Suc pentru îmbunătățirea VEDERII

Zeaxantina absoarbe lumina albastră și protejează zona delicată a retinei.

Un studiu publicat în Jurnalul Optometry and Vision Science a arătat că este nevoie de 15 fructe goji pe zi pentru prevenirea sau chiar inversarea degenerescenței maculare și pierderea vederii. Persoanele vârstnice care au consumat câte 15 fructe goji pe zi, timp de 3 luni, au avut concentrații mai mari de pigment macular.

Vezi și rețeta video:

Sursă articol:
http://www.livescience.com/1021-scientists-eye-benefits-spinach.html

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Am sa incerc…cu siguranta

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.