Tonic din sfeclă și ghimbir – o rețetă rusească populară
Acest tonic excepțional, cu care rușii obișnuiesc să-și înceapă ziua, se numește Cvas (Kvass).
Cvasul de sfeclă este o băutură tradițională în Rusia, care ajută la întărirea imunității, îmbunătățește digestia și protejează organismul de numeroase boli.
Cvas de sfeclă și ghimbir – rețetă
Rețeta este destul de simplă, și se prepară ușor acasă. Aveți nevoie de patru ingrediente pricipale:
Ingrediente
• 2 sfecle roșii
• o bucățică de rădăcină de ghimbir
• un probiotic natural (zer)
• apă filtrată
• un praf de sare
Preparare
Curățați sfeclele de coajă. Spălați-le ușor, tăiați-le felii și apoi cubulețe mai mici. Puneți bucățile de sfeclă într-un borcan de sticlă de 400-500 g, cât să îl umple pe trei sferturi. Adăugați și câteva feliuțe de rădăcină proaspătă de ghimbir.
Ghimbirul este opțional în această băutură. Dacă nu vă place, renunțați la el. Cu toate acestea, pe lângă aroma deosebită, ghimbirul are un rol important în acest tonic. Datorită enzimelor conținute, ajută la digerarea alimentelor.
Pentru a stimula procesul de fermentare – care va transforma lichidul din borcan într-un tonic digestiv – avem nevoie de un probiotic natural. În acest sens, putem folosi pâine, sau un probiotic de origine animală, precum este zerul. Acesta poate fi obținut foarte ușor.
Puneți câteva linguri de iaurt natural într-o bucată de tifon, și lăsați-l deasupra unui bol circa o oră, pentru a se scurge lichidul. Acesta este zerul.
Adăugați zerul obținut în borcan, peste sfeclă și ghimbir. Presărați puțină sare. Sarea are rol de conservant și antibacterian (împiedică dezvoltarea bacteriilor rele). Umpleți borcanul cu apă filtrată.
Puneți capacul și lăsați borcanul să stea undeva în bucătărie timp de 2-3 zile. Când încep să apară bule la suprafața lichidului, înseamnă că procesul de fermentare a început.
La final, cvasul se strecoară și se păstrează într-o sticlă, la frigider Se consumă dimineața, ca tonic, cu un păhărel de 50 ml.
Nu aruncați bucățile de sfeclă și ghimbir. Le puteți lăsa în borcan și prepara încă o cantitate de cvas, adăugând puțin din cvasul obținut și restul apă. Sau le puteți folosi la o salată sau o supă.
♣ Beneficii
Plantele care cresc în pământ precum sfecla sunt foarte energizante, datorită bogăției de minerale pe care o conțin.
Un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi poate fi un remediu la fel de eficient pentru scăderea tensiunii arteriale mari. Persoanele hipertensive pot include în dieta zilnică (pe lângă medicație) mai multe preparate cu sfeclă, precum suc sau salate, pentru a se proteja de angină și alte boli cardiovasculare.
Un studiu realizat la Universitatea din Anglia a arătat că consumul de alimente bogate în nitrați naturali, precum sfecla, poate îmbunătăți rezistența fizică la sportivi. Nitrații dilată vasele de sânge și permit unei cantități mai mari de sânge oxigenat să ajungă la inimă.
Cercetătorii de la Universitatea Wake Forest au descoperit că sucul de sfeclă îmbunătățește oxigenarea creierului, și încetinește progresia demenței la vârstnici.
Rădăcina de sfeclă roșie conține acid alfa-lipoic, un antioxidant care scade nivelurile glucozei, crește sensibilitatea la insulină, previne daunele induse de stresul oxidativ la diabetici și neuropatia periferică.
Datorită conținutului bogat în fibre, sucul de sfeclă roșie susține regularitatea tranzitului intestinal și previne constipația.
Colina este un alt nutrient din sfecla roșie care ajută somnul, mișcarea mușchilor, capacitatea de învățare și memorare. Menține structura membranelor celulare și reduce inflamațiile cronice.
Surse:
http://foodmatters.tv/content/Beet-Kvass-Recipe-Video
http://foodmatters.tv/articles-1/7-reasons-to-love-beets-1
http://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php
Am sfeclit-o!!!
Cred ca este f bun ptr imunitate.
Eu, in loc de zer sau paine, de ani de zile folosesc ptr. inceperea procesului de fermentatre – orez, chiar si la socata. Bauturile fermentate cu orez sunt mai delicate, se simte imediat diferenta.
Totul bio..