Suc probiotic din morcov, portocală și ghimbir – pentru o imunitate mai bună iarna
O băutură tonică, dătătoare de vigoare și sănătate, pe care o putem face singuri în casă, este cvasul.
Acest preparat datează din vremea antichității. Este o băutură slab alcoolizată, asemănătoare cu berea, foarte populară la ruși, ucrainieni, dar și la locuitorii din țările baltice.
Conține ingrediente puține, accesibile. Se prepară foarte ușor, comparativ cu alte băuturi fermentate.
Cuprins
Cvasul – o băutură probiotică valoroasă
Există numeroase versiuni ale cvasului. Acesta se poate face din legume (sfeclă roșie), cereale (secară, orz, grâu), fructe (mere) sau plante.
Conține vitamine, minerale, fibre, aminoacizi și bacterii bune.
Citește și – Cvasul de mere scade concentrația de colesterol din sânge și tensiunea crescută (rețetă)
Scopul ințial al acestei băuturi era acela de a potoli setea muncitorilor, dar și de a furniza organismului o serie de nutrienți benefici.
Fiind un suc fermentat, cvasul este bogat în probiotice. Aceste substanțe facilitează digestia, susțin sănătatea intestinului.
La fel ca iaurturile, kefirul și murăturile, cvasul este un tonic imunitar natural. Poate fi consumat cu precădere în perioada rece a anului, când organismul este mai sensibil la răceli și infecții.
Citește și – Cvasul mănăstiresc – util în răceli, avitaminoze și anemie
Toate bolile încep în intestin, spun unii experți în sănătate. Cu cât mai bogate și puternice sunt coloniile de bacterii bune intestinale, cu atât mai întăriți imunitar suntem împotriva bolilor.
Abuzul de antibiotice, zahăr și amidon diminuează bacteriile benefice din intestin. Acest lucru afectează nu doar greutatea corporală și absorbția nutrienților, ci și funcția sistemului imunitar.
Suc probiotic din morcov, portocală și ghimbir – rețetă
Nr. de porții: 4
Durată totală de preparare: 2 zile
Ingrediente
- 6 morcovi
- 2 linguri de rădăcină de ghimbir tocat
- 6 coji de portocală organică
- 4 lingurițe de sare
- apă
Mod de preparare
Curățați morcovii și ghimbirul de coajă. Tăiați morcovii rondele, iar ghimbirul cubulețe. Cojile de portocală se pot lăsa așa cum sunt.
Puneți-le într-un borcan mare, de 1,8-de 2 litri.
Adăugați sarea și umpleți borcanul cu apă. Lăsați un spațiu de 2-3 cm. deasupra.
Puneți capacul și agitați bine borcanul pentru a ajuta la dizolvarea cristalelor de sare.
Desfaceți capacul și acoperiți gura borcanului cu un prosop curat sau cu un filtru de cafea.
Legați-l cu o gumă de cauciuc.
Așezați borcanul într-un loc cald din casă. Lăsați conținutul să fermenteze 2-4 zile. Depinde de temperatura de afară și din casă.
Când lichidul a deveni acidulat, strecurați-l.
Păstrați 1 cană de lichid în borcan pentru o nouă rundă de suc.
Citește și – Cvas de sfeclă roșie – leac pentru bolile de ficat și fiere
Note și sugestii
Sucul are un gust acrișor. Cu cât mai mult îl lăsați la fermentat, cu atât mai acru va fi.
Gustați-l după 2 zile să vedeți dacă este pe placul vostru. Dacă îl vreți mai acru, îl mai puteți lăsa.
Pentru a face o nouă cantitate de suc, adăugați apă și repetați procedura. Sucul rezultat va fi mai slab.
O cană din acest suc probiotic are în jur de 40-50 de kilocalorii.
Se poate folosi sfeclă în loc sau pe lângă morcov. Coaja de portocală poate fi proaspăt curățată sau poate fi uscată.
Este important ca ea să provină de la fructe care nu au fost tratate chimic.
Citește și – Cvas din coji de banană – rețeta academicianului Bolotov pentru prevenirea și tratarea cancerului
Sursă articol:
1. Ana Stanciu, Dr. Gina Maria Jansheski, The healthiest drink you’ve never heard of: immunity-boosting kvass, Hello Glow: https://helloglow.co/immunity-boosting-kvass/#recipe:
2. Chelsea Green Publishing, , Ancient Fermentation: Homemade Kvass: https://www.chelseagreen.com/2021/homemade-kvass/