Cvasul de mere scade concentrația de colesterol din sânge și tensiunea crescută (rețetă)
√ Articol documentat
Cvasul de mere este o băutură tradițională în Rusia și Ucraina, unde se prepară de o mie de ani pe puțin.
Primele mențiuni despre această rețetă au apărut în Cronica lui Nestor (Chronicle of Nestor), care datează din anul 986.

Cvas de mere reteta: Racool studio – www.freepik.com
Ce este cvasul
Cu siguranță vă întrebați de unde provine numele „cvas” sau ce înseamnă acest cuvânt. Cvas vine din „kvasit” și înseamnă „a fermenta”.
Rețeta originală de cvas conține cereale și uneori fructe. Este un amestec de amidon și apă fermentată cu bacterii lactice. Cel mai des se folosește făina sau pâinea de secară. Există și versiuni cu ovăz, grâu sau orz.
Citește și: Cvasul – cea mai populară o băutură terapeutică din Rusia (rețetă)
Cvasul rusesc conține uneori fructe, condimente, legume sau chiar plante.
Rețeta pe care v-o prezentăm se prepară doar din mere și drojdie. Este o versiune mai simplă și mai ușor de făcut în casă pentru cei neinițiați în domeniul băuturilor fermentate.
Ce beneficii are cvasul de mere
Cvasul de mere are beneficii importante pentru organism. Propunătorii acestei rețete susțin că este o băutură utilă îndeosebi pentru cei cu boli cardiovasculare.
Academicianul Ovidiu Bojor menționează utilitatea curei cu mere a lui Kempner în următoarele afecțiuni:
» hipertensiune arterială
» edeme cardiorenale
» ateroscleroză
» preinfarct
» colesterol mare
Merele contribuie la scăderea concentrației de colesterolului și a tensiunii arteriale. Totodată, au efecte pectorale și laxative.
Sucul de mere este întăritor pentru convalescenți, copii și vârstnici.
Citește și: Cvas de sfeclă roșie – leac pentru bolile de ficat și fiere
Cvas de mere – rețetă
Ingrediente
• 2 litri de suc de mere
• ½ cană de zahăr
• ½ lingură de drojdie uscată
• 1,5 litri de apă
• opțional: ½ linguriță de cafea instant sau melasă neagră (dar pentru culoare)
Cum se face cvasul de mere
Este indicat să folosiți suc de mere natural. Nu cumpărat din magazine, ci făcut în casă. Dacă aveți un storcător, puteți extrage rapid sucul din mere proaspete.
Sau puteți folosi la fel de bine un blender. La această rețetă se poate utiliza și un suc mai concentrat, cu tot cu pulpă, precum iese cel făcut la blender.
Turnați sucul de mere într-un borcan mare de 4 litri. Adăugați zahărul, drojdia și melasa sau cafeaua – dacă folosiți. Amestecați cu o lingură de lemn mare. Zahărul trebuie să se dizolve cât mai bine.
La final, adăugați apa și amestecați. Se pot adăuga și câteva stafide, pentru ca băutura să iasă mai acidulată la final.
Acoperiți borcanul la gură cu un tifon gros, în mai multe straturi. Fixați un elastic sau înfășurați cu bandă adezivă (scotch).
Puneți borcanul undeva în bucătărie și lăsați-l să stea la temperatura camerei 18 ore. După aceea, puneți-l în frigider să se răcească bine.
Scoateți apoi tifonul și puneți capacul. Nu este indicat să închideți borcanul cu capacul cât lichidul este cald. Riscați să se acumuleze presiune în borcan și să explodeze.
Dacă nu aveți tifon, puteți pune capacul, dar trebuie să faceți câteva găuri în ele, ca să aibă pe unde să iasă aerul.
Cvasul de mere se servește rece. Se poate îndulci cu miere de albine.
Citește și: Cvasul mănăstiresc – util în răceli, avitaminoză, anemie
Surse articol:
1. Natasha’s Kitchen, Russian Apple Kvas Recipе: https://natashaskitchen.com/russian-apple-kvas-recipe
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Mărul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 47