CVASUL mănăstiresc – bogat în PROTEINE, VITAMINE și PROBIOTICE, utilă în RĂCELI, AVITAMINOZE și ANEMIE

Cvas-ul, sau kvass-ul, este o băutură de origine rusească, obținută prin fermentare. De altfel, în limba rusească cvas (keac) înseamnă „acid”.

Se prepară din cereale (grâu, secară sau orz), sau din pâine neagră, pâine de secară sau făcută din alte cereale.

Cvas rețetă

Conține de asemenea fructe, miere, zahăr melasă sau sevă de mesteacăn, hamei și multe alte plante și mirodenii.

De-a lungul timpului s-au dezvoltat felurite tipuri de cvas, în funcție de regiune sau ingredientele disponibile.

Astăzi este o licoare populară în întreaga lume, apreciată atât pentru gustul aromat, cât și pentru efectele sale tonice și curative. Dat fiind că are o concentrație mică de alcool, poate fi consumată și de copiii mai mari.

În anii 1800, cele mai populare tipuri de cvas erau cel mănăstiresc, cu malț, și cel cu pâine. Călugării foloseau și alte ingrediente secrete când pregăteau această băutură, însă rețetele originale s-au pierdut.

___________________________________________________________________________________________________________

Cvas mănăstiresc – rețetă

Ingrediente

• 400 g de făină (neagră sau de secară)
• 400 g de malț
• 200 g de pere
• 200 g de lămâie
• 100 g de miere
• 50 g de stafide
• 50 g de chimen
• 30 g de frunze de zmeur (uscate)
• 5 litri de apă

Preparare

În rețetele tradiționale, cvasul mănăstiresc se prepara într-o putină de lemn.

Se pune făina pe fundul vasului. Se adaugă o cantitate mică de apă clocotită, se amestecă și se lasă să se răcorească.

Chimenul se pune într-un vas și se acoperă cu un pahar de apă clocotită. Se lasă 2 ore la înmuiat, apoi se strecoară.

Se curăță perele și lămâile de coajă și se spală, împreună cu stafidele. Se dau prin mașina de tocat sau prin robot.

Se pun toate ingredientele într-un vas mare și se toarnă peste ele apa fiartă și răcorită (trebuie să aibă 30-40 de grade Celsius).

Se amestecă bine și se mută vasul într-un loc cald. Se lasă la fermentat vreme de 2-3 zile.

Când începe să apară spumă la suprafață, înseamnă că licoarea este gata. Se strecoară și se păstrează în sticle, la rece.

Drojdia care rămâne la fund poate fi refolosită la prepararea următorului cvas.

___________________________________________________________________________________________________________

Această băutură este deosebit de bogată în aminoacizi, bacterii bune, acid lactic, fermenți și vitamine. Poate fi folosit atât în scop preventiv, cât și în scop terapeutic.

Ajută în mod deosebit la combaterea răcelilor, refacerea carenței de vitamine, la tonifierea organismului slăbit de boală (convalescență, anemie).

___________________________________________________________________________________________________________

Atenție, deși este o băutură sănătoasă, nu trebuie consumată de femeile gravide, de femeile care alăptează, de copiii mici și de persoanele care au probleme cu ficatul sau suferă de podagră (gută).

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Cvasul Mănăstiresc, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 14, 10 februarie – 10 aprilie 2017, Editura Lumea Credinței, pp. 76-77

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.