Sucul de morcov protejează ADN-ul, sistemul cardiovascular, pielea, vederea, ficatul

Articol documentat

Un pahar de suc de morcov proaspăt în fiecare zi asigură majoritatea vitaminelor și microelementelor necesare organismului.

Beneficiile acestei legume au fost intens studiate în ultimii ani, cu rezultate foarte bune.

Sucul de morcov

Suc de morcov: Rob Bertholf

Morcovul – regele legumelor

Morcovii se numără printre din cele mai valoroase culturi din lume. Sunt bogați în nutrienți și se depozitează foarte bine.

Cercetătorii îi consideră o sursă alimentară multi-nutrițională.

Compușii săi bioactivi au roluri importante în prevenirea bolilor.

Patru tipuri de compuși valoroși din morcovi

Se evidențiază patru tipuri principale de compuși fitochimici în morcovi:

  • fenoli
  • carotenoide
  • poliacetileni
  • acid ascorbic

Aceștia sunt înzestrați cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale și hipolipidemiante.

Datorită lor, consumul de morcov ne poate proteja de cancer și boli cardiovasculare.

Citește și – Sucul de morcov, leac pentru multe boli

Compușii fenolici acționează ca un scut împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Aceștia contribuie la prevenirea bolilor degenerative, neurodegenerative și a îmbătrânirii premature.

Mențin glucoza și colesterolul din sânge la niveluri optime și funcția normală a sistemului nervos.

Polifenolii au de asemenea activități anti-diabetice, anti-Alzheimer și antimicrobiene (împotriva Stafilococului auriu).

Carotenoidele din morcov sunt principala sursă de vitamina A din alimentație.

Această vitamină protejează ADN-ul, proteinele și grăsimile de oxidare.

Vitamina A este importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru sănătatea pielii, a membranelor mucoase și a vederii.

Poliacetilenii din morcov au activități anticancerigene, antiinflamatoare, antibacteriene și antifungice.

Au fost identificați 12 poliacetileni în rădăcina de morcov. Cei mai abundenți sunt aceștia trei: falcarinol, falcarindiol, falcarindiol-3-acetat.

Acidul ascorbic este un alt antioxidant prețios din morcovi.

Organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza și stoca vitamina C. Doar fructele și legumele zilnice îi pot furniza cantitatea necesară.

Vitamina C este implicată în sinteza colagenului, metabolismul colesterolului, supraviețuirea celulor și dezvoltarea de noi vase de sânge.

Această vitamină este esențială pentru sănătatea vaselor de sânge, a pielii și a gingiilor.

Susține vitalitatea sistemului imunitar.

Sucul de morcov protejează sistemul cardiovascular 

Administrat sub formă de suc (470 ml/zi, timp de 3 luni), morcovul oferă protecție sistemului cardiovascular prin aceea că mărește nivelul de antioxidanți și reduce peroxidarea lipidelor.

Sucul de morcov ajută la scăderea colesterolului și prevenirea maladiilor cardiovasculare.

Citește și – 7 motive puternice să bei suc de morcov

Previne bolile degenerative 

Este utilă în tratamentul bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson, accidentul ischemic sau boala Huntington.

În doze mari, vitamina C are un rol important în combaterea cancerului.

Util în probleme digestive hepatice și ale pielii

Autorul Mikhail Tombak recomandă sucul de morcov persoanelor care au tulburări ale ficatului sau sistemului digestiv.

Asta deoarece morcovul reface carențele de nutrienți care pot cauza aceste tulburări.

Este util în ulcerațiile stomacului și duodenului.

Sucul proaspăt de morcov remediază dereglările sistemului limfatic. Ajută la detoxifierea organismului și îmbunătățirea funcției hepatice.

O altă recomandare importantă este pentru cei care se confruntă cu probleme ale piele, alergii, eczeme sau erupții.

Îmbunătățește vederea, aspectul pielii, părului, dinților și unghiilor.

Citește și – Sucul de morcov reface pierderile de energie și celulele ficatului – util în anemie, afecțiuni respiratorii și cardiace

Mărește imunitatea la infecții, combate cancerul

Consumat cu regularitate, întărește imunitatea la infecții și răceli.

Oamenii de știință notează că extractul din sucul de morcov este cel mai bun rezervor de compuși bioactivi utili în tratamentul leucemiei.

Acești compuși induc apoptoza – moartea programată a celulelor afectate de cancerul sangvin.

Un studiu publicat în 2012 în jurnalul „Nutrition and Cancer” a arătat că sucul de morcov consumat zilnic este un mijloc simplu și eficient de a crește nivelul de carotenoide din sânge și atenuarea stresului oxidativ la femeile tratate anterior de cancer mamar.

Nu subestimați acest remediu aparent simplu. Să nu uităm că tot ce este natural și simplu este sănătos.

Marele savant Albert Einstein avea această vorbă: „Tot ce este genial e simplu”.

Surse articol:

1. Feng Que,1 Xi-Lin Hou, Guang-Long Wang, Zhi-Sheng Xu, Guo-Fei Tan, Tong Li, Ya-Hui Wang, Ahmed Khadr, and Ai-Sheng Xiong, Advances in research on the carrot, an important root vegetable in the Apiaceae family, Hortic Res. 2019; 6: 69: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6544626/
2. Tanveer Ahmad, Maria Cawood, Qumer Iqbal, Agustín Ariño, Asmat Batool, Rana Muhammad Sabir Tariq, Muhammad Azam, and Sajjad Akhtar, Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits—Review Article, Foods. 2019 Sep; 8(9): 424: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770766/
3. Andrew S Potter, Shahrzad Foroudi, Alexis Stamatikos, Bhimanagouda S Patil, Farzad Deyhim, Drinking carrot juice increases total antioxidant status and decreases lipid peroxidation in adults, Nutr J. 2011 Sep 24;10:96: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21943297/
4. Mikhail Tombak, Sucul de morcov, Cum să trăim 150 de ani, Traducere de Irina Garbiz și Ligia Popescu, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, pp. 99-100
5. Amy C Butalla, Tracy E Crane, Bhimanagouda Patil, Betsy C Wertheim, Patricia Thompson, Cynthia A Thomson, Effects of a carrot juice intervention on plasma carotenoids, oxidative stress, and inflammation in overweight breast cancer survivors, Nutr Cancer. 2012;64(2):331-41: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22292424/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.