Sucul de morcov, leac pentru multe boli
Morcovul poate fi considerat pe bună dreptate o legumă de aur. Este înzestrat cu proprietăți terapeutice remarcabile.
Chinezii sunt cei care au descoperit puterea vindecătoare a morcovului, inclusiv a frunzelor și a semințelor sale.
Cuprins
Ce nutrienți conține morcovul
În morcov se găsește o abundență de nutrienți:
- alfa-caroten
- beta-caroten
- vitamina A
- vitaminele B1, B2, B3, B5, b6
- vitamina C
- vitamina E
- vitamina K
- potasiu
- calciu
- fosfor
- sulf
- cupru
- magneziu
- fier
- crom
- brom
- mangan
- protide
- enzime
- antioxidanți
Proprietăți și indicații terapeutice
Morcovul este tonic și vitaminizant. Are proprietăți vermifuge, depurative, hipoglicemiante, fluidifiante bronhic și biliar, cicatrizante gastrice, bactericide și antiseptice.
Dat fiind că este o sursă valoroasă de antioxidanți, morcovul poate ajuta la prevenirea unui spectru larg de afecțiuni:
- anemie
- imunitate scăzută
- probleme digestive
- diaree
- viermi intestinali
- tulburări metabolice
- arterioscleroză
- boli arteriale
- disfuncții hepatice
- astm, TBC
- afecțiuni respiratorii și pulmonare
- afecțiuni renale
- afecțiuni ale pielii
- gută
- cancere
Citește și – Sucul de morcov reface pierderile de energie și celulele ficatului
Sucul de morcov – leac pentru multe afecțiuni
Sucul de morcov este una din cele mai practicate forme de administrare profilactică sau curativă a morcovului.
În vechime, sucul obținut din această legumă se dădea în caz de dureri de stomac, diaree și friguri.
Sucul de rădăcină de morcov ajută la curățarea ficatului de toxine și metale.
Stimulează digestia și funcția ficatului. Contribuie la scăderea colesterolului. Tămăduiește ulcerul stomacal.
Este util în majoritatea afecțiunilor listate mai sus.
Mod de administrare
Se recomandă câte 1 pahar (200 ml) de suc de morcov pe zi, în cure de lungă durată. Administrarea se face înainte de masă.
Este indicat ca acesta să se obțină în casă, cu ajutorul unui storcător.
Colorarea pielii în galben este semn că trebuie să întrerupeți cura. Administrarea se poate relua după o pauză de câteva zile.
Citește și – 7 motive puternice să bei suc de morcov!
Tratamente cu suc de morcov pe afecțiuni
Afecțiuni pulmonare
- se amestecă 200 ml de suc de morcov cu 2 gălbenușuri de ou crud și 1 lingură de miere; se încălzește amestecul și se consumă cu înghițituri rare; cura este de lungă durată.
Afecțiuni respiratorii, astm, TBC
- se administrează câte 3 pahare de suc de morcov pe zi, sau se urmează indicațiile de la afecțiunile „pulmonare”.
Cancer laringian sau pulmonar
- sucul de morcov administrat cu regularitate poate preveni cancerul laringelui sau plămânilor.
Afecțiuni digestive
- se amestecă 100 ml de suc de morcov cu 1 gălbenuș de ou și 1 lingură de ulei de măsline; amestecul se consumă de mai multe ori pe zi.
Gastrită
- se dau 150 g de morcov prin storcător; sucul obținut se amestecă apoi cu puțină apă minerală și miere; sucul se bea de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale; tratamentul poate dura până se reface mucoasa gastrică afectată.
Icter
- timp de 2 zile se bea suc de morcov și se consumă apă minerală în cantități mari; cura ajută la stimularea ficatului.
Cancer cu metastaze
- se recomandă doar sucuri de legume, fără alte alimente; sucul de morcov este central; se poate bea suc de morcov până la 3 litri pe zi.
Arsuri, cancer de piele
- se aplică pe zonele afectate ale pielii suc de morcov proaspăt, sub formă de comprese; grăbește cicatrizarea.
Riduri
- pentru estomparea ridurilor, se prepară un amestec din 200 ml de suc de morcov proaspăt, 1 lingură de ulei de grâu încolțit și 1 linguriță de miere; se loționează tenul și se lasă 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă caldă.
Ten gras
- se aplică suc de morcov pe față și se lasă să acționeze timp de 20 de minute.
Citește și – Beți zilnic suc de morcov – are efecte excelente asupra sănătății!
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Morcovul, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 111-119
2. Feng Que, Xi-Lin Hou, Guang-Long Wang, Zhi-Sheng Xu, Guo-Fei Tan, Tong Li, Ya-Hui Wang, Ahmed Khadr, and Ai-Sheng Xiong, Advances in research on the carrot, an important root vegetable in the Apiaceae family, Hortic Res. 2019; 6: 69: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6544626/