SUCUL de PĂTRUNJEL – un leac extraordinar pentru afecțiuni DIGESTIVE, HEPATICE, NERVOASE, OCULARE și GINECOLOGICE (mod de preparare și administrare)

Pătrunjelul este cel mai popular zarzavat folosit la supe, ciorbe și salate. În frunzele sale se găsește o adevărată comoară de nutrienți: clorofilă (care-i dă culoarea verde), vitaminele A, B, C, fier, calciu, potasiu, magneziu, cupru, proteine și enzime.

100 g de frunze de pătrunjel conțin de 4 ori mai multă vitamina C decât portocalele. Această verdeață este cu atât mai importantă în perioada posturilor sau a unui regim vegetarian, cu cât conține echivalentul de proteine regăsite în 2 ouă.

Suc de patrunjel reteta si beneficii

Pătrunjelul este un bun tonic general, util în stări de convalescență, slăbiciune, debilitate. Are efecte detoxifiante, antioxidante, antitumorale, antialergice și antispasticeEste indicat în:

• pietre la rinichi și bilă
• hepatite
• paraziți intestinali
• intoxicații cu tutun, alcool sau cafea
• dereglări menstruale
• menstruații dureroase
• adenom de prostată
• depresie psihică
• nervozitate, iritabilitate
• astenie
• nevralgii

Pătrunjelul verde poate fi consumat ca atare, poate fi adăugat în salate de crudități, sau poate fi preparat sub formă de suc.

Sucul reprezintă cea mai bună formă de administrare curativă a pătrunjelului. Este un leac extraordinar pentru stomac, ficat, ochi și sistemul nervos.

___________________________________________________________________________________________________

Cum se prepară sucul de pătrunjel

Se ia o mână de frunze proaspete de pătrunjel, procurat dintr-o sursă de încredere. Se spală bine cu apă rece și se pun într-un blender. Se adaugă 50 ml de apă filtrată sau de izvor și se mixează 1 minute.

Se transferă pasta obținută într-un borcan și se acoperă. Se lasă 15 minute la macerat, apoi se consumă ca atare, sau se strecoară printr-o sită fină, apăsând pasta cu dosul unei lingurițe.

___________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Profesorul Constantin Milică recomandă 50-200 ml de suc de pătrunjel (frunze și rădăcini), diluat cu puțină apă. La copii, doza este de 60 ml pe zi, diluat cu apă sau cu alte sucuri.

Dacă vreți să consumați suc de pătrunjel pentru efectele lui nutriționale și profilactice (de prevenire a bolilor), combinați-l cu o cantitate egală de suc de spanac, măr, țelină, sau castravete.

___________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Nu consumați pătrunjel, mai ales suc, în doze mari, deoarece este foarte puternic și poate cauza toxicitate, probleme nervoase și digestive. Cura poate dura maxim 1 săptămână.

Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de pătrunjel, deoarece poate stimula contracțiile uterine. Este de asemenea contraindicat persoanelor alergice la apiol, persoanelor cu inflamații renale și edeme și celor care iau warfarină sau litiu. 

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Leacuri & Retete Manastiresti nr. 9/aprilie – iunie 2016, Puterea unei plante – Pătrunjelul: http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-9aprilie-iunie-2016/puterea-unei-plante-patrunjelul/

2. Prof. Univ. Constantin Milică, Pătrunjelul, o veritabilă colecţie de vitamine, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/patrunjelul-o-veritabila-colectie-de-vitamine-23597.html

3. Medicinalp Plants Pharmacognosy.com, Parsley health benefits: https://www.medicinalplants-pharmacognosy.com/herbs-medicinal-plants/parsley/parsley-benefits/

4. Live Strong, Side Effects and Caution for Parsley: http://www.livestrong.com/article/483495-side-effects-and-caution-for-parsley/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.