NUCȘOARA – somnifer și calmant natural pentru dureri

Nucșoara (Myristica fragrans) este un condiment exotic foarte îndrăgit, rudă apropiată cu scorțișoara. Are un gust dulce-picant, și este folosită mai ales la aromatizarea dulciurilor. Dincolo de utilizările alimentare, nucșoara are proprietăți terapeutice puternice.

Nucșoară Pentru Dormit

Nucșoară Pentru Dormit

Nucșoara este folosită din vechime ca remediu eficient pentru insomnie. Are efecte sedative și analgezice. Dovezile clinice care susțin utilizarea nucșoarei ca somnifer natural sunt însă foarte puține. Există un singur studiu, realizat în anul 1978, care a arătat că uleiul de nucșoară crește durata de somn la puii tineri.

Nucșoara conține trimiristină, un compus chimic responsabil pentru efectul de inducere a somnului și a unei stări de calm, precum și de relaxare a mușchilor obosiți și a nervilor. Efectul sedativ al acestui condiment se poate explica și prin conținutul mare de magneziu. Acest mineral esențial reduce tensiunea nervoasă și induce o stare de relaxare prin eliberarea de serotonină. Serotonina este transformată în melatonină în creier, iar melatonina induce un somn liniștit.

Nucșoara conține și urme de narcotice, de aceea are efecte ușor hipnotice. Dacă este folosită în doze mici, aceste substanțe narcotice nu sunt periculoase.

Moduri de utilizare

Pentru calmarea nervilor și inducerea unei stări de relaxare este suficientă o cantitate foarte mică de nucșoară, care va stimula eliberarea neurotransmițătorilor responsabili cu inducerea unei stări de relaxare și somn.

Nucșoară

Nucșoară (Myristica fragrans)

Nucșoara poate fi presărată pe aproape orice mâncare. Poate fi adăugată în supe, în iaurt sau în sosuri. Indienii folosesc nucșoara pentru un somn liniștit în diferite combinații:

Nucșoară în lapte 

Adăugați un praf de nucșoară într-un pahar cu lapte cald, și serviți această băutură înainte de culcare. Laptele conține triptofan, un aminoacid esențial care crește nivelurile de serotonină și melatonină din corp, și induc somnul. 

Nucșoară cu miere

Un vârf de cuțit de nucșoară amestecat cu 1 lingură de miere de albine; acest remediu se consumă cu un sfert de oră înainte de a merge la culcare.

Ceai de nucșoară

Acesta este un remediu tradițională pentru insomnie, folosit din antichitate. Se zdrobește o sămânță de nucșoară și e pune într-un ibric cu apă. După ce dă în clocot, se oprește focul și se strecoară. Ceaiul se bea după cină. 

Smoothie cu nucșoară 

Pentru inducerea somnului, se poate încerca și un smoothie din lapte (de vacă sau de migdale), banane și un praf de nucșoară.

Alte utilizări terapeutice ale nucșoarei:

– Stimulează digestia
– Elimină gazele intestinale
– Combate diareea cronică
– Combate infecțiile gripale și intestinale
– Combate depresia
– Înlătură halena (mirosul neplăcut al gurii)
– Ajută în litiază biliară

Atenționări cu privire la doză

Un vârf de cuțit de nucșoară adăugat în lapte cald poate avea efecte calmante. Însă în doze mari, acest condiment poate fi extrem de periculos.

Doza zilnică recomandată este de 1 gram pentru adulți (echivalentul a unui praf de nucșoară, cât se ia între degete). Dacă se depășește această cantitate, pot să apară efecte adverse: aciditate, greață, anxietate, gura uscată, sete excesivă.

Efectele secundare severe sunt: halucinații, convulsii și deces. La femeile gravide, cantități mari de nucșoară pot cauza avort sau defecte de naștere. Au fost raportate cazuri de psihoză temporară care au necesitat îngrijiri de urgență. Anumiți compuși din nucșoară au o structură similară cu compușii din amfetamină – care afectează sistemul nervos central. O doză mare de nucșoară (1-2 lingurițe) poate fi mortală.

Nucșoara poate de asemenea interacționa cu unele medicamente. Consultați medicul înainte de a lua nucșoară.

___________________________________________________________________________________________

Surse articol:

„Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța

http://www.sophisticatededge.com/can-nutmeg-help-you-sleep.html

Nutmeg: Nutrition, Benefits, Uses, & Dosage

http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/ways-nutmeg-or-jaiphal-helps-to-fight-insomnia-d715/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/565298

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.