Varza Murată ca Medicament – Beneficii și Administrare

Varza crudă este subiectul multor studii pentru cancer efectuate în ultimele decenii. Cercetătorii au descoperit cu surprindere că inclusiv varza murată poate fi consumată ca un medicament pentru imunitate, îndeosebi pentru protejarea împotriva bolilor tumorale.

Varza Murată ca Medicament – Beneficii și Administrare

Varza Murată ca Medicament – Beneficii și Administrare

Varza murată reduce riscul de cancer de col uterin

Există în lume populații care consumă cantități mari de varză murată anual. Iar efectele asupra sănătății sunt extrem de puternice. Femeile în special sunt cu 70% mai puțin predispuse la cancer (de col uterin). Studiile au arătat că varza murată este un antidot mult mai puternic decât vaccinurile pentru cancer.

Varza murată slăbește

Noi românii folosim varza murată, sau frunza de varză murată mai ales la prepararea sarmalelor pentru sărbători. Mai des o consumăm ca murătură pentru fripturi, cartofi și alte mese grele. Prin murare, varza își pierde o parte din vitamine, dar păstrează la nivel maxim mineralele și fibrele care ajută metabolismul și digestia proteinelor și grăsimilor. Din acest motiv, persoanele supraponderale sau care vor să slăbească pot consuma varză murată sau moare mai des.

VARZA MURATĂ – INDICAȚII TERAPEUTICE 

  Infecții respiratorii

Varza roșie murată conține vitamina C, antioxidanți, magneziu, calciu și potasiu, prin care ajută la întărirea sistemului imunitar. Se consumă câte 300 g de varză murată pe zi, sub formă de salată, pentru o vindecare și recuperare mai grabnică.

  Constipație sau digestie dificilă

Se recomandă consumul a jumătate de pahar de moare proaspăt stoarsă pe zi. Se împarte în cantități egale și se bea înainte și după masă. Moarea stimulează secreția de sucuri gastrice și crește eficiența metabolizării proteinelor și grăsimilor greu de digerat.

Pentru constipațiile severe, se beau câte 3-4 pahare de moare pe zi, pentru dezintoxicare și deblocarea tractului digestiv.

  Obezitate, îngrășarea

Se recomandă câte 2 pahare de moare de varză, cu un sfert de oră înainte de masă, pe stomacul gol. Acest tratament ajută la inhibarea apetitului și la arderea grăsimilor. Moarea este de asemenea recomandată în cazul meselor copioase, cu alimente care necesită mult timp pentru a fi digerate și asimilate în organism.

  Hiperglicemie

Glicemia crește de regulă în urma unui consum mare de dulciuri. Se poate consuma varză murată ca atare, sau sub formă de salată. Este un remediu care nu interacționează cu tratamentul medicamentos al diabetului, ba din contră, îi dă mai multă eficiență. Varza murată conține foarte multe fibre alimentare care ajută la absorbția zaharurilor și eliberarea lor într-un mod sănătos, care nu duce la creșterea nivelului glicemic.

 Hepatită, ficat mărit, boli de ficat

Persoanele care consumă multă carne sau alcool riscă să aibă un ficat mărit. Se recomandă în acest caz câte 500 ml de moare de varză, consumată dimineața pe stomacul gol. Pe parcursul zilei se poate bea ceai de sunătoare, circa un litru.

Varza murată conține sulforafan, o substanță care stimulează anumite enzime responsabile cu detoxifierea ficatului. Moarea previne distrugerea celulei hepatice și infecțiile. Pentru prevenirea bolilor ficat, se consumă salată de varză murată, cel puțin de 3 ori pe săptămână.

 Cancer

Varza crudă și murată este un aliment anti-cancer dovedit. Se recomandă consumul de câte 200 g de varză pe zi, cel puțin 3-4 zile pe săptămână. Are efecte benefice împotriva cancerului gastric, cancerului de sân, cancerului de colon, de col uterin, de prostată și de piele.

–  Mahmureală

După o beție zdravănă, moarea de varză este exact doza necesară de acreală pentru a combate mahmureala de a doua zi. Se beau 500 ml de zeamă de varză acră, înainte de masă. Se recomandă mesele mici și dese, și un consum mai mare de apă.

Cum să mănânci varză murată – Rețete culinare și medicinale

•  Salată de varză murată

Pentru ca varza murată să-și mai piardă din gustul intens de sare, se recomandă înmuierea acesteia preț de o jumătate de oră în apă rece. Se toacă apoi mărunt, și se asezonează cu ulei de măsline, sau se poate combina cu morcov. Se consumă imediat. Pentru curele de slăbire, se recomandă 300 g de varză murată pe zi, câteva zile pe săptămână, pe perioade lungi.

 Moare de varză

Moarea de varză este un elixir natural, care se traduce prin zeama lăsată de varza murată după scurgerea ei. Moarea conține enzime și fermenți, plus o multitudine de substanțe active din ingredientele adăugate pentru aromă – țelină, mărar, sfeclă roșie sau hrean.

Moarea de varză are efecte notabile în procesele digestive, în reîncărcarea corpului cu vitamine și minerale și în curele de slăbire. Dacă este consumată în cantități mari, zeama de varză murată stinge pofta de mâncare. Din contră, dacă este doar puțin gustată, ascute apetitul.

Varza murată – Contraindicații și posibile efecte adverse

La persoanele cu un sistem digestiv sensibil, pot să apară rareori tulburări digestive: balonare, colici sau diaree. Pentru prevenirea acestor reacții adverse, în salata de varză murată se pot adăuga semințe de chimen sau fenicul.

Varza murată nu este indicată în caz de hipertensiune, deoarece aceasta conține multă sare, în caz de colită de fermentație sau cu hipertiroidie și hipotiroidie.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Paine de casa , varza, ulei de masline, condimente, seminte o masa consistenta, rewbuie sa fi constient ca te saturi.

  2. sincer o sa incerc si eu ,varza murata !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.