Cura cu suc de cartof pentru obezitate, hepatite, afecțiuni gastrice
Sucurile de legume ocupă un loc important în terapeutica naturală. Acestea furnizează organismului diverși compuși cu rol profilactic și terapeutic.
Sucul de cartofi probabil cel mai modest dintre sucuri, însă cu nimic mai prejos în ceea ce privește efectul terapeutic.
Cuprins
Ce beneficii au cartofii
Cartoful le face bine atât celor sănătoși, cât și a celor bolnavi. Este indicat în alimentația persoanelor cu boli cardiace sau renale, datorită efectului diuretic. Cartoful conține în jur de 75% apă.
Prof. Ovidiu Bojor spunea că diabeticii pot înlocui pâinea cu cartofi copți în coajă sau fierți în coajă, o zi pe săptămână.
Cartoful dă rezultate bune în afecțiunile stomacale. Poate fi folosit în scop terapeutic în gastrita hiperacidă, ulcerul gastric, ulcerul dudodeanl și dispepsie.
O cură cu cartofi poate avea efecte favorabile și în hepatite, litiază biliară sau hemoroizi. Cel mai eficient este sucul de cartof.
Sucul de cartofi
Dintre toate sucurile de legume, cel de cartofi se remarcă prin efectele sale blânde. Are acțiune calmantă și depurativă. Reduce excesul de aciditate de la nivelul stomacului.
Datorită unor compuși similari cortizonului, cartoful previne apariția tumorilor. Este de asemenea recomandat în scăderea tensiunii arteriale.
Sucul de cartofi se obține prin centrifugarea tuberculilor care au fost curățați și bine spălați în prealabil.
Indicații terapeutice
Sucul de cartofi are câteva recomandări terapeutice pe care puțini le cunosc.
Obezitate
Este greșit să credem că cineva se poate îngrășa din cartofi. Dimpotrivă, aceștia sunt utili împotriva obezității. Ceea ce duce la creșterea în greutate sunt de fapt grăsimile și sosurile adăugate la cartofi, dar și gătirea lor prin prăjire în mult ulei.
Cura contra obezității constă în consum Se recomandă consumul a 100 ml de suc de cartofi cruzi pe zi. Administrarea se face cu 15 minute înainte de masă. Acest remediu va ajuta la diminuarea apetitului și va preveni consumul excesiv de mâncare.
Datorită efectelor diuretice și depurative, sucul de cartofi accelerează procesele de eliminare și implicit scăderea în greutate.
Hepatite virale
Cartoful conține substanțe care combat înmulțirea virusurilor hepatice. Sucul este recomandat în hepatita A, hepatita B și hepatita C – acute dar cronice. Se recomandă o cură de o lună cu suc de cartofi (150 ml) combinat cu suc de pătrunjel (50 ml).
Acest suc mixt se bea de 2 ori pe zi, timp de 30 de zile. După 10 zile de pauză, cura se poate repeta.
Constipație, reumatism
Se consumă câte 500 ml de suc de cartofi pe parcursul zilei. Cura durează 2-3 săptămâni. Sucul de cartof devine mai plăcut la gust dacă se combină cu suc de morcov.
Lipsa de vitamina C
Sucul de cartofi este un remediu foarte bun pentru scorbut. Un cartof mediu conține 27 mg de vitamina C. Se recomandă câte 200 ml de suc pe zi. Este indicat ca această cură să se facă în anotimpul rece.
Afecțiuni gastrice
Academicianul Ovidiu Bojor recomandă sucul proaspăt de cartofi în afecțiunile gastrice, precum gastritele hiperacide și ulcerul. Se consumă câte 100 ml de suc crud, dimineața devreme.
În gastrită ajută și sucul de cartofi (100 ml) asociat cu suc de varză (100 ml) și suc de morcov (500 ml). Se bea zilnic, timp de 20 de zile.
Cartoful poate fi util și în cancerul gastric. Se recomandă câte 50 ml de suc de cartof combinat cu suc de morcov, de 3-4 ori pe zi.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre cartofi, care vă pot fi de folos:
Cartoful – secretul unui ten tânăr, fără pete și riduri
Mâncați cartofii după ce i-ați lăsat o noapte în frigider! Se transformă într-un aliment alcalinizant și prebiotic
Știai că poți trăi (chiar și în spațiu) doar cu cartofi?
Cartoful ras – leac băbesc pentru orice tip de inflamație a țesuturilor (ochi umflați sau iritați, unghii încarnate, entorse, luxații, infecții)
Surse articol:
1. Valeriu Ciuculin, Cartoful, Remedii Naturiste, Editura Enpidex, Slatina, 200
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Cartoful, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, p. 99