Orezul trebuie fiert în 10 părți de apă și apoi scurs pentru a reduce conținutul de arseniu

Orezul este cereala care are cel mai mare grad de contaminare cu arseniu. Cum ar trebui să îl gătim pentru a elimina o bună parte din acest metal, vă spun în acest articol.

Arseniul este un element natural, prezent în mediul înconjurător. Acest lucru înseamnă că el poate contamina rețelele de apă și culturile alimentare.

Orezul trebuie fiert in 10 parti apa

Orezul trebuie fiert in 10 parti apa: Marco Verch

Contaminarea cu arseniu – mijloace și efecte secundare

Potrivit OMS, arseniul ajunge în corpul nostru prin apa potabilă de la robinet, prin alimentele preparate cu această apă și prin consumul de alimente ale căror culturi au fost irigate.

Acestea constituite sursele de arseniu cele mai amenințătoare pentru populația largă.

Expunerea îndelungată la arseniu prin apa de băut și alimente poate duce la leziuni ale pielii și cancere.

Intoxicația cu arseniu a fost asociată și cu diabet sau boli cardiovasculare, cu probleme de dezvoltare cognitivă la bebeluși și decese la adulții tineri.

Orezul conține mult arseniu anorganic (toxic) 

Apa din conducte nu este singura sursă de arseniu de care trebuie să ne ferim. Puțini știu că orezul are un grad ridicat de contaminare cu arseniu. Mai mult decât atât, arseniul din orez este de asemenea mai toxic.

Nu este suficient să spălăm bine orezul pentru a îndepărta arseniul din el. Este important și să-l gătim corect.

Studiile au arătat că fierberea orezului într-o cantitate mare de apă reduce concentrația de arseniu anorganic din el.

Cum trebuie fiert orezul pentru a reduce conținutul de arseniu

Raportul corect de fierbere a orezului este de 1:10, adică o parte orez, 10 părți de apă.

Cei mai mulți dintre noi fierbem orezul după metoda clasică, adică 1:3. Orezul rezultat îl servim împreună cu apa, adică într-un fel de suc de arseniu.

Orezul trebuie fiert la fel ca pastele, urmând ca ulterior să scurgem excesul de apă. Prin acest mod de gătire putem reduce conținutul de arseniu cu circa 50%.

Raportul de 1:10 elimină 60% din arseniu

Spălarea și clătirea temeinică a orezului înlătură doar 10% din arseniu. Studiile au arătat că fierberea orezului în 6 părți de apă (1:6) înlătură arseniul în proporție de 40%. Fierberea în 10 părți de apă (1:10) elimină 60% din arseniu!

Dacă fierbem așa orezul și apoi scurgem apa, putem diminua cu riscul de cancer din cauza contaminării cu arseniu cu peste 50%.

Intoxicația cu arseniu a fost corelată puternic cu cancerul de piele și cancerul pulmonar și mai puțin cu cancerul de vezică, cancerul renal, cancerul hepatic (angiosarcom) și alte tipuri de cancere.

Este mai bun orezul brun decât orezul alb?

Orezul brun (integral) este o alegere mai nutritivă decât orezul alb, însă acesta are un mic dezavantaj: conține mai mult fier și mai multe vitamine B, dar are totodată și o concentrația mai mare de arseniu.

Arseniul se găsește în cele două straturi exterioare ale bobului de orez, anume în tărâțe și germeni. Aceste straturi sunt îndepărtate prin rafinarea boabelor și transformarea acestora într-un orez alb.

Cu toate acestea, prin fierberea orezului brun în 10 părți de apă putem să scădem cu 60% nivelul de arseniu.

Cercetătorii atrag atenția asupra consumului de orez la copiii mici. Specialiștii recomandă părinților să nu ofere copiilor sub 6 ani multe preparate din orez (ex. lapte de orez, rondele de orez, fursecuri din orez).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Ceaiul verde absoarbe metalele grele și împiedică acumularea lor în țesuturile corpului
Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Rețetă de suc pentru eliminarea metalelor grele din corp
Orezul, cereala cea mai contaminată cu arseniu – ce tip alegem, cum trebuie gătit, cât mâncăm și cum putem reduce conținutul de arseniu din orez

Surse articol:

1. Su LJ, Chiang TC, O’Connor SN. Arsenic in brown rice: do the benefits outweigh the risks? Front Nutr. 2023 Jul 14;10:1209574. doi: 10.3389/fnut.2023.1209574. PMID: 37521417; PMCID: PMC10375490.
2. Agency for Toxic Substances and Disease Registry, What ar the physiologic effects of arsenic exposure: https://www.atsdr.cdc.gov/csem/arsenic/physiologic_effects.html
3. World Health Organization, Arsenic: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/arsenic
4. Food Standards Agency, Arsenic in rice: https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/arsenic-in-rice
5. Dr. Michael Greger, How to cook rice to lower arsenic levels, Nutrion Facts: https://nutritionfacts.org/blog/how-to-cook-rice-to-lower-arsenic-levels/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.