Cu ce și cum să înlocuiești ouăle în rețetele de post (exemple concrete)

Unii se tem să țină post din cauză că nu știu ce să mănânce. Există numeroase alternative pe care le puteți folosi, inclusiv la gătit.

Unul din ingredientele cele mai indispensabile în rețete este oul. Chiar dacă pare imposibil să obții rezultate la fel de bune fără ou, există înlocuitori destul de eficienți.

Cu ce putem inlocui ouale in retetele de post

Înlocuitori de ou în rețetele de post

Veganii înlocuiesc de obicei ouăle cu unele fructe, semințe sau chiar leguminoase. Pentru ca această informație să fie cât mai clară și ușor de pus în practică, vă las aici câteva substitute concrete pentru anumite rețete.

Fructe moi și semințe

Pentru prăjituri, torturi, blaturi, brioșe, înlocuiți ouăle cu banane pasate, avocado pasat, piure/sos de mere, sau cu cartof dulce sau dovlceac (fierte și pasate), sau cu oțet de mere, iaurt vegan (soia, cocos) sau apă carbogazoasă.

65 g de sos/piure de mere în locul unui ou;

1/2 banană mare pentru 1 ou;

1 linguriță de bicarbonat + 1 linguriță de oțet pot înlocuit 1 ou;

60 g de iaurt vegan pot înlocui 1 ou;

60 g de apă carbogazoasă înlocuiesc 1 ou.

Unt de nuci, semințe

Pentru fursecuri sau biscuiți, înlocuiți ouăle cu semințe de chia, semințe de in sau unt de arahide.

Amestecați 1 lingură (7 g) de semințe de chia măcinate cu 45 g de apă și lăsați la înmuiat până rezultă un gel. Acesta înlocuiește 1 ou.

3 linguri (60 g) de unt de arahide (migdale, nuci sau tahini) pot înlocui 1 ou.

Apa de năut (aquafaba)

Pentru bezele, nuga, frișcă sau sufleuri, înlocuiți albușurile de ou cu aquafaba (apa în care a fiert năutul, bătută spumă).

Se pot folosi 3 linguri (45 g) de aquafaba în locul unui ou.

Pentru frișcă, mixați aquafaba la viteză mare 6-10 minute cu puțină sare de lămâie, până se formează vârfuri potrivit de ferme. Se folosește circa 1/8 linguriță de sare de lămâie pentru cantitatea de aquafaba dintr-o conservă de năut de 425 g).

Pentru preparate coapte, negresă, vafe sau brioșe folosiți aquafaba.

1 lingură de aquafaba = 1 gălbenuș

2 linguri de aquafaba = 1 albuș (mixați aquafaba la viteză mare 6-10 minute până se formează vârfuri potrivit de ferme; se adaugă și 1/8 linguriță de sare de lămâie pentru cantitatea de aquafaba dintr-o conservă de năut de 425 g).

3 linguri de aquafaba = 1 ou întreg (bateți sau mixați aquafaba 45-60 de secunde).

Făină de năut, tofu

Pentru omletă, salată de ouă, înlocuiți ouăle cu tofu sau făină de năut.

60 de grame de tofu fin pasat bine pot înlocuit 1 ou.

3 linguri de făină de năut amestecate cu 3 linguri de apă (sau lapte) înlocuiesc 1 ou.

Pentru fursecuri, brioșe, prăjituri, checuri, înlocuiți ouăle cu făină de năut.

3 linguri de făină de năut amestecate cu 3 linguri de lapte de migdale înlocuiesc 1 ou.

Amidon

Pentru preparate coapte, chiftele, burgeri, înlocuiți ouăle cu amidon.

2 linguri de pudră de amidon amestecate cu 3 linguri de apă înlocuiesc 1 ou.

Agar-agar

Un alt înlocuitor pentru ou ar putea fi gelatina vegetală agar-agar (obținută din alge marine).

Folosiți 1 lingură (9 g) de pudră de agar amestecată cu 1 lingură de apă în locul unui 1 în compozițiile care vor fi fierte sau gătite.

Lapte de soia, avocado, caju

Pentru maioneză, înlocuiți ouăle cu lapte de soia, avocado, caju, aquafaba. Vă las câteva link-uri către rețete de maioneză fără ou: 

Maioneză de post din caju fără ulei – rețetă dietetică
Maioneză din apa din conserva de năut – rețetă revoluționară!
Maioneză din cartof și caju
Maioneză dietetică din amidon, fără ulei
Maioneză de post din semințe – o rețetă care se apropie de gustul maionezei cu ou
Maioneză de post din avocado, gata în 5 minute, fără ulei

Surse articol:

1. Healthy.foods.today: https://www.instagram.com/p/C4sDyyTOsS-/?e=f7787057-a732-4d33-861b-3a260b0ccf87&g=5
2. Jenna Urben, The best egg substitute to use for baking, scrambles and more, Taste of Home: https://www.tasteofhome.com/article/using-egg-substitute/
3. Nisha, A guide to vegan egg substitutes in baking, Rainbow Plant Life: https://rainbowplantlife.com/a-guide-to-vegan-egg-substitutes-in-baking/
4. Amy Richter, Kayla McDonell, 13 Effectove substitutes for eggs, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/egg-substitutes

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.