Știați asta despre cafeaua decofeinizată? Poate crește colesterolul rău din sânge și afecta oasele

Cafeaua decofeinizată este o opțiune pentru multe persoane care nu tolerează bine cofeina. Chiar dacă pare o alegere mai bună, cât de sănătoasă este cafeaua decofeinizată?

Înainte de a bea cafea decofeinizată, trebuie să ne întrebăm ce conține aceasta.

Cafeaua decofeinizata - riscuri si efecte secundare

Cafeaua decofeinizata – riscuri si efecte secundare: Freepik.com

Cafeaua decofeinizată conține solvenți cu potențial cancerigen

La fel ca orice produs din care s-a scos ceva, cafeaua fără cofeină este trecută prin procedee chimice. În procesul de decofeinizare sunt utilizate substanțe chimice dure, precum solvenți. Aceștia pot avea consecințe asupra sănătății dacă sunt ingerați în doze mari.

Pentru a elimina cofeina din cafea se pot folosi mai multe metode. Unul din ele este înmuierea boabelor de cafea într-o soluție din apă și solvenți chimici. Aceștia din urmă dizolvă și extrag cafeina.

Ulterior, boabele de cafea sunt spălate, preparate la aburi și prăjite la temperaturi foarte mari care duc la evaporarea acestor compuși.

Cu toate acestea, cafeaua decofeinizată poate conține urme de solvenți. Unul din ei este clorura de metilen, care este utilizat și în procesele de înlăturare a vopselurilor, degresare și curățare.

Clorura de metil poate cauza amețeală, amorțire, furnicături la nivelul membrelor, greață. Poate afecta inima, ficatul, ochii și pielea.

În doze mari, această substanță poate avea efect pro-cancerigen.

Este mai slabă în nutrienți

Cafeaa decofeinizată nu este la fel de sănătoasă precum cafeaua normală. În urma decofeinizării sunt înlăturați și alți compuși bioactivi din cafea, care au rol în prevenirea anumitor boli. Este vorba în special de despre antioxidanți.

Trebuie să știți că și cafeaua decofeinizată are cofeină, însă în doze mai mici. Procesul de decofeinizare înlătură circa 97% din cofeină.

O ceașcă (226 ml) de cafea normală poate avea 70-140 mg de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea decofeinizată poate conține între 2 și 5 mg de cofeină.

Cineva care bea mai multe cești de cafea decofeinizată pe zi poate ingera cantitatea de cofeină regăsită într-o ceașcă de cafea normală.

Crește aciditatea stomacală

Cafeaua decafeinizată mărește cantitatea de gastrină din sânge. Acest hormon declanșează secreția de acid stomacal. Consumată în exces, acest tip de cafea poate cauza hiperaciditate stomacală.

Cafeaua obișnuită, în schimb, a fost asociată cu reflux gastrointestinal.

Afectează oasele

Consumatorii care optează pentru cafeaua decofeinizată pot avea probleme mai mari cu oasele.

Un studiu apărut în 2002 în jurnalul „Arthritis and Rheumatism” a corelat consumul de cafea decofeinizată cu un risc mai mare de artrită reumatoidă. Acest lucru se datorează procedeelor prin care trece cafeaua pentru a fi decofeinizată.

Crește nivelul colesterolului rău din sânge

Cercetătorii britanici au descoperit că persoanele care obișnuiesc să bea cafea decofeinizată au niveluri mai mari de colesterol rău în sânge decât consumatorii de cafea normală sau non-consumatorii.

Asta se explică prin faptul că la cafeaua decofeinizată se folosesc în special soiuri cuturi de cafea care au o calitate mai slabă, cum este Robusta. Această cafea este mai bogată în grăsimi. Uleiurile lor (diterpeni) pot duce la creșterea colesterolului LDL și a riscului de sindrom metabolic.

Din acest motiv, persoanele cu un istoric sau risc cardiovascular ar face bine să evite cafea decafeinizată. Chiar și în cantități obișnuite – adică o ceașcă pe zi – cafeaua decofeinizată este asociată cu hipercolesterolemie.

Sfaturi și sugestii

Dacă totuși doriți să consumați cafea decofeinizată, optați pentru cea făcută la filtru. Aceasta are de 30 de ori mai puțini diterpeni decât cafeaua nefiltrată.

Un alt sfat important este că căutați un sortiment de cafea decofeinizată care nu a fost tratată cu solvenți chimici, ci cu solvenți organici. Acest detaliu trebuie menționat pe etichetă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre cafea:

Cea mai mare idioțenie dimineața este să bei cafea – dr. Virgiliu Stroescu
Nu arunca sâmburii de curmale! Poți face o cafea delicioasă din ei
Cafeaua împiedică absorbția medicamentelor pentru tiroidă – sfaturi importante
Cafeaua din năut – un elixir energizant, fără cofeină (rețetă + beneficii)

Surse articol:

1. Mikuls TR, Cerhan JR, Criswell LA, Merlino L, Mudano AS, Burma M, Folsom AR, Saag KG. Coffee, tea, and caffeine consumption and risk of rheumatoid arthritis: results from the Iowa Women’s Health Study. Arthritis Rheum. 2002 Jan;46(1):83-91. doi: 10.1002/1529-0131(200201)46:1<83::AID-ART10042>3.0.CO;2-D. PMID: 11817612.
2. Jamie Osnato, Jerry Bruggeman, How bad is it really to drink decaf coffee? Live Strong: https://www.livestrong.com/article/13775067-is-decaf-coffee-bad-for-you/
3. Madhu Sharma, Ravi Teja Tadimalla, Arshiya Syeda, Sindhu Koganti, 5 unexpected side effects of decaf coffee you must be aware of, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/unexpected-side-effects-of-decaf-coffee/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.