Nu arunca sâmburii de curmale! Poți face o cafea delicioasă din ei
Dacă obișnuiești să folosești curmalele în rețetele de dulciuri fără zahăr sau fără coacere, cu siguranță ai câteva pungi în cămară.
Nu arunca sâmburii după ce desfaci curmalele! Sunt extrem de valoroși și pot fi transformați într-o cafea delicioasă!
Cafeaua din sâmburi de curmale nu este un produs nou apărut pe piață. Este preparată și consumată de beduinii din deșert încă din antichitate. Recent, a început să fie popularizată pe rețetele de socializare.
Reprezintă o alternativă naturală și hrănitoare la cafeaua obișnuită. În plus, este o alegere excelentă pentru persoanele care iubesc gustul cafelei dar nu tolerează cofeina.
Cuprins
Sâmburii de curmale – bogați în fibre, proteine și antioxidanți
Studiile au arătat că sâmburii de curmale sunt complet lipsiți de toxicitate, deci pot fi consumați fără probleme. Pe lângă faptul că sunt comestibili, au un conținut nutrițional impresionant. Conțin fibre, proteine, grăsimi, compuși fenolici și alți antioxidanți.
Cercetătorii au descoperit că sâmburii unor fructe – precum mango, avocado sau curmalele – sunt mai bogați în antioxidanți decât pulpa în sine.
Cum să faci cafea din sâmburi de curmale – rețetă
Cafeaua din sâmburi de curmale este o băutură exotică, dar foarte ușor de preparat la domiciliu.
Ingrediente
- 40 de curmale uscate cu sâmburi
Mod de preparare
Desfaceți curmalele și scoateți sâmburii. Puneți-i într-un bol cu apă și lăsați-i să stea 10-15 minute, astfel încât pulpa rămasă pe ei să se înmoaie și să o puteți îndepărta mai ușor. Tapetați-i cu un șervețel sau cu un prosop și uscați-i bine.
Înșirați-i într-un singur strat în tava cuptorului tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Dați tava în cuptor și coaceți sâmburii circa 30-45 minute la 200 de grade Celsius. Vor avea un miros incredibil de cafea.
Lăsați-i să se răcească complet, apoi dați-i prin râșnița electrică de cafea sau printr-un blender cu putere mare. Trebuie să îi măcinați bine, astfel încât să obțineți o pudră cât mai fină.
Pulberea de sâmburi de curmale are o culoare similară cafelei obișnuite. Păstrați-o într-un borcănel de sticlă și folosiți-o la cafea. Această cantitate vă ajunge pentru circa 8 căni de cafea.
Cafeaua din pulbere de sâmburi de curmale se face prin infuzare. Puneți 1 lingură de pulbere într-o cană. Turnați peste ea 200-220 ml de apă clocotită și acoperiți. După 5-7 minute poate fi consumată.
Ce gust are cafeaua din sâmburi de curmale?
Nu este la fel de amară precum cafeaua obișnuită. Poate fi servită chiar și fără zahăr sau alt îndulcitor. Pentru o aromă deosebită, adăugați puțină pudră de scorțișoară sau ghimbir.
Surse articol:
1. Halal Digest, Halal Food Reviews, Date seed coffee: https://www.youtube.com/watch?v=01vTxnK774w&ab_channel=HalalDigest%3AHalalFoodReviews
2. My Vegan Kitchen Life, Date Seed Coffee: https://www.youtube.com/watch?v=egcA_A0QPcs&ab_channel=MyVeganKitchenLife
3. Times of India, How to make caffeine-free coffee powder with date seeds: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/how-to-make-caffeine-free-coffee-powder-with-date-seeds/photostory/90051587.cms
4. Takaeidi MR, Jahangiri A, Khodayar MJ, Siahpoosh A, Yaghooti H, Rezaei S, Salecheh M, Mansourzadeh Z. The Effect of Date Seed (Phoenix dactylifera) Extract on Paraoxonase and Arylesterase Activities in Hypercholesterolemic Rats. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2014 Feb;9(1):30-4. doi: 10.17795/jjnpp-10368. Epub 2014 Feb 15. PMID: 24644436; PMCID: PMC3957140.